AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Madde Cisim Malzeme Eşya Katı Sıvı Gaz İle İlgili Neler Öğreniriz

zeberus

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2024
Mesajlar
74.060
Tepkime puanı
2
Puan
38
Yaş
36
Madde cisim malzeme eşya alet araç gereç katı sıvı gaz kütle hacim ile ilgili neler öğrenmek isteriz



Madde;
Boşlukta yer kaplayan ve ağırlığı bulunan şeylere verilen addır. Maddenin şekil aldıktan sonraki durumunu ise cisim olarak adlandırırız. Mesela bunlardan bazıları; masa, kitap, tel gibi cisimlerdir.
Maddelerin kütlesi, hacmi ve fiziksel halleri vardır. Bunlardan bahsedeceğiz.
Katı hal; madde belli bir biçime ve hacme sahiptir. Mesela; bilye, elma, kaya bu tarz maddelerdir.
Sıvı hal; madde belli bir biçime ve hacme sahip değildir. Mesela; kola ve benzin bu tarz maddelerdir.
Gaz hal; madde belli bir biçime sahip değildir fakat hacmi basınç ve sıcaklıkla eş olarak değişim gösterir. Mesela; hava, doğalgaz bu tarz maddelerdir.
Maddenin ortak özellikleri ise şunlardır;
Kütle; Madde miktar ve büyüklüğüne denmektedir. Kütle birimi kilogramdır. Gram ise kilogramın binde bir oranıdır. Buda kitle birimini ifade etmektedir.
Hacim; Maddenin uzayda kapladığı yer ile ölçülmektedir. Hacim birimi ise metreküp’tür.
Maddenin ayırt etmek için kullanılan özellikleri ise şunlardır;
Özkütle; Maddenin kütlesi ve hacmi oranıyla ölçülmektedir.
Erime noktası; Katı haldeki bir maddenin sıvı hale geçebilmesi için gerekli olan sıcaklık değeridir. Bir maddenin sıvı olup olmadığını anlamak için kullanılmaktadır.

Donma Noktası; Sıvı haldeki bir maddenin katı hale geçebilmesi için gerekli olan sıcaklık değeridir. Bir maddenin sıvı olup olmadığını anlamak için kullanılmaktadır.
Kaynama Noktası; Sıvı haldeki bir maddenin kaynaması için gerekli olan sıcaklık değeridir. Bir maddenin sıvı olup olmadığını anlamak için kullanılmaktadır.
Yoğunlaşma Noktası; Gaz haldeki bir maddenin sıvı hale geçebilmesi için gerekli olan sıcaklık değeridir. Bir maddenin gaz olup olmadığını anlamak için kullanılmaktadır.
Süblimleşme; Katı halde bulunan bir maddenin gaz haline geçmesi için gerekli sıcaklık değeridir. Bir maddenin katı olup olmadığını anlamak için kullanılmaktadır.
Cisim;Maddenin şekil aldıktan sonraki durumuna denir. Cisimlerin mutlaka uzunluğu, genişliği ve derinliği bulunmaktadır. Evrende yer dolduran her şeye cisim denmektedir. Madde ve cisim arasındaki değişiklik şudur; cam, gümüş, bakır maddedir. Bu maddelerden üretilenler ise yani cam bardak, bakır sürahi, gümüş tabak ise cisim kategorisindedir.
Cisimler proton, nötron ve elektronların biraraya gelmesiyle meydana gelir. Bu saydıklarımızın belli miktarda etkileşime girmesi sonucu oluşan şey ise elementtir.
Cisimleri insanlar duyu organlarıyla fark edebilir. Dış görünüşü, iletkenliği, yoğunluğu, ışık geçirgenliği, sertliği, uçuculuğu gibi kıstaslar sayesinde kategorilendirilebilir. Şunu da belirtmeliyiz ki; bir cismin katı, sıvı ve gaz halini alması elverişli şartlar sayesinde olur.
Alet ve malzemeler;Bir el işini veya mekanik bir işi yapabilmek amacıyla özel olarak üretilmiş nesnelere verilen addır. Mesela; çekiç, testere , pense bunlara örnektir.
Bu gibi araçlar sayesinde yani bunlardan herhangi bir kaçını kullanarak bizim için hayati önem arz eden tüketim maddelerini üretebiliriz. Mesela; tahta, çekiç, çivi sayesinde masa meydana gelir.
Araç ve Gereç; Bir işlemde kullanılmak üzere yada işi sonlandırmak amacıyla gerekli olan nesnelere denir.
 
Geri
Üst