Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Madde bagimliligi hangi organlara zarar verir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.785
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Madde bağımlılığı hangi organlara zarar verir?​

Sindirim sistemini ve karaciğer hastalıklarına neden olabilir. Duyu organlarını körelterek tat, koku, görme, işitme bozuklukları ve his kaybı yapabilir. Solunum sistemini baskılar. Nefes darlığı, öksürük, boğulma hissi ve daha ileri aşamada solunum felci yaparak ölüme neden olabilir.

Bmyk nedir?​

Sosyal Hizmetler ve Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Gümrük ve Ticaret, İçişleri, Maliye, Milli Eğitim, Sağlık, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlarının katılımı ile Bağımlılık ile Mücadele Yüksek Kurulu (BMYK) oluşturulmuştur.
Bağımlılık nasıl ortaya çıkar?​
Bağımlılık beynin istemli olarak kontrol edilemeyen alanlarında oluşur. Kişinin psikolojik olarak istek duyduğunu belirtmesi bir irade sorunu ya da şımarıklık değil, hastalıktan kaynaklı beyninin verdiği bir tür alarmdır. İrade ancak maddeyi bırakma ve iyileşmeyi seçme noktasında devreye girer.

Madde bağımlılığı nelere yol açar?​

Madde bağımlılığı nelere yol açar?
Etkileri
- Aklı ve iradeyi işlemez hale getirir.
- Bulantı, kusma, karın ağrıları, kabızlık, ishal, mide ve bağırsak spazmlarına/kanamalarına sebep olur.
- Tüm iç organların zarar görmesine ve buna eşlik eden bir dizi hastalığa neden olur.
- Zehirlenmelere ve bu yolla gelen ölümlere sebep olur.

Madde bağımlılığı nedir zararları nelerdir?​

Madde bağımlılığı nedir zararları nelerdir?
Madde bağımlılığının en önemli zararı zehirlenmeler ve bunun sonucu olarak ölümdür. Sara nöbetlerine neden olabilir. Sindirim sistemini ve karaciğer hastalıklarına neden olabilir. Maddeler, beyni etkileyerek dikkati yoğunlaştırmayı bozar, hız ve mekan kavramını etkileyerek kazalara neden olabilir.

Amatem nedir ne işe yarar?​

1983 yılında kurulan tedavi merkezinde alkol ve çeşitli madde bağımlılıklarına dair tedavi yöntemleri sunulmaktadır. Merkez sadece bağımlı hastalara hizmet vermeyi amaçlamaktadır. AMATEM’de yatarak veya ayaktan tedavi olunabilir.
 
Madde bağımlılığı vücudun birçok organını olumsuz etkileyebilir. Özellikle sindirim sistemi ve karaciğer hastalıklarına neden olabilir. Ayrıca duyu organlarını da körelterek tat, koku, görme, işitme bozuklukları ve his kaybına yol açabilir. Solunum sistemini de olumsuz yönde etkileyerek nefes darlığı, öksürük, boğulma hissi gibi sorunlara sebep olabilir. Daha ileri aşamalarda solunum felci gibi ciddi sonuçlarla ölüme bile neden olabilir.

Madde bağımlılığının kişide yarattığı etkilerden bazıları ise şunlardır:
- Aklı ve iradeyi işlemez hale getirir.
- Bulantı, kusma, karın ağrıları, kabızlık, ishal, mide ve bağırsak spazmlarına ve kanamalarına sebep olabilir.
- Tüm iç organların zarar görmesine ve çeşitli hastalıklara yol açabilir.
- Zehirlenmelere ve ölümlere neden olabilir.

Madde bağımlılığının zararları arasında ölüm riski en büyük tehlikedir. Ayrıca sara nöbetlerine neden olabilir, sindirim sistemi ve karaciğer hastalıklarına yol açabilir. Maddeler beyni etkileyerek dikkati bozabilir, hız ve mekan kavramını etkileyebilir ve kazalara sebebiyet verebilir.

AMATEM ise 1983 yılında kurulmuş bir tedavi merkezidir ve alkol ile çeşitli madde bağımlılıklarına dair tedavi yöntemleri sunmaktadır. Merkezin amacı bağımlı hastalara hizmet sunmaktır ve yatarak ya da ayaktan tedavi seçenekleri mevcuttur.
 
Geri
Üst