Machiavelli devlet felsefesi ideali nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
174.960
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Machiavelli devlet felsefesi ideali nedir?​

Machiavelli, siyasal düşünüşün laikleştirilmesi ve bilimselleştirilmesi gerektiğini savunurdu. Ancak, her ne kadar kiliseye karşı olan Machiavelli, laikliği savunmuş biri olsa da hükümdarın gerektiği zaman dini de alet olarak kullanması gerektiğini belirtmiştir.

Machiavelli ye göre devlet adamı nasıl olmalıdır?​

2- Devlet başkanı, özellikle siyasi tarihi iyi okumalı ve tarihteki büyük önderleri ve bu önderlerin davranışlarını taklid etmelidir. Bu tarihi şahsiyetlerin başarıları, başarısızlıkları, başarı ve başarıdaki faktörlerini iyi irdelemeli ve zihninde uygun örneklemler oluşturmalı ve bunu başarıyla uygulamalıdır.
Machiavelli Prens adlı eserinde devlet yönetimi ile ahlaki eylemlerin değerlendirilmesi arasında nasıl bir ilişki kurmuştur?
Machiavelli’ye göre, siyaset ahlak değildir. Ancak bu sözden çıkarılacak sonuç siyasetin özünde ahlaksızlık olduğu da değildir. Buradan anlaşılacak olan siyasetin doğasının ahlaki ölçütlere göre incelenemeyeceği ve anlaşılamayacağıdır. Machiavelli’ye göre; siyasetin ahlakı, kendi paradigması içinde yer almaktadır.

Amaca ulaşmak için her yol mübahtır ne demek?​

kulaklara neokapitalizmin slogani gibi gelen soz. beceriksiz öküz söylemi. amaca giden bazı yollar mubahtir elbet. lakin her yola bodoslama dalmak öküzlüğe delalettir. orijinali “the end justifies the means” olduğu için türkçeye: “amaç, kendine giden yolları meşrulaştırır” olarak da çevrilebilecek söz.

Machiavelliye göre devlet nedir?​

Machiavelli Prens’te “güce dayanan ulusal devlet” idealini ortaya koymuş ve devletin hükümdarın veya egemenin gücünü bir ulusa dayanmaktan alması gerektiğini öne sürmüştür. Bu anlayışa göre devlet gücünü Kiliseden almamalıdır, Kiliseye bağlı olmaktan kurtulmalıdır.
Machiavelli neden modern siyaset biliminin kurucusu olarak kabul edilmektedir?
Machiavelli, ilk kez, siyaset ve ahlak alanlarını birbirinden ayırarak, siyasete özerklik kazandırmıştır. Böylece bir yandan seküler bir hukuksal çerçeve geliştirmiş, diğer yandan “olması gereken”i değil, “olan”ı inceleyerek siyaset çalışmalarına bilimsel bir temel kazandırmıştır (Ağaoğulları ve Köker, 1997: 178-79).
Amaca Giden Her Yol Mübahtır (Niccolò Machiavelli, 1469-1527)
Günümüzün en tartışmalı ve anlaşılmaktan uzak siyaset bilimi düşünürlerinin başında belki Machiavelli gelmektedir. Machiavelli ismi herhangi bir yerde geçtiğinde “amaca ulaşmak için her yol mübahtır” sözü düşünür ile özdeşleşmiştir ve onu takip eder.
 
Geri
Üst