AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Macanin kumdan yapilmasinin sebebi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Maçanın kumdan yapılmasının sebebi nedir?​

Yumuşak maça yüzeyleri Herhangi bir sebeple oluşan yumuşak maça yüzeyi ya göreceli olarak soğuk maça yüzeyinin mekanik olarak aşınması, ya da sıcak mukavemetteki aşırı düşme nedeniyle kum yalaması oluşturur.

1 kalıp kumundan beklenen özellikler nelerdir?​

Kalıp kumuna bu özelliği kazandıran kum taneleri arası boşluklardır. Bunu da kontrol eden dört tane faktör vardır: i) tane inceliği, ii) tane şekli, iii) bağlayıcı cinsi ve miktarı, ve iv) nem miktarıdır.
Geçici (Bozulabilir) Kalıba Döküm Yöntemleri: Kalıp parçayı çıkarmak için dağıtılır. Daha karmaşık şekiller mümkündür ancak dökümden çok kalıbın oluşturulması için gerekli süre uzun olduğundan imalat hızı düşüktür. Kalıcı Kalıba Döküm Yöntemleri: Kalıp metal veya seramikten olup çok sayıda döküm için kullanılabilir.
Kum dökümü için bir kum kalıbının kalitesini hangi özellikler belirler?
Kalıplama, küçük parçalar için tezgah üzerinde, iri parçalar için yerde kum havuzlarında yapılır. Elde edilen parçanın kalitesi belli ölçüde kalıpçı ustasının becerisi ile belirlenir.
Dökümde kum kalıp malzemelerinden beklenen özellikler nelerdir?
Döküm kumlarından beklenen en önemli özellik gaz geçirgenliğidir. Eğer kum kalıp, gazı iletmiyorsa döküm esnasında metalden gelen gazlar kalıpta sıkışma yaratacak, porozitelere ve patlamalara neden olacaktır. İkincil olarak beklenen en önemli parametre mukavemettir.

Maça nedir nasıl yapılır?​

Dökümden sonra parçaların içi boş çıkabilmesi için bu boş kısmın şeklini oluşturan kum parçalara Maça denir. Bu kumlar kalıp kumundan farklıdır. Kumlar arasındaki en önemli fark, kalıp kumundaki kil yerine bağlayıcıların kullanılmasıdır.

Kum kalıplama nedir?​

Kum kalıba döküm bir harcanan kalıp yöntemidir, yani katılaşma sonrasında kalıp bozularak parça çıkarılır ve her dökülecek parça için ayrı bir kalıp hazırlamak gerekir. Kalıplama kum esaslı malzemenin bir model etrafına sıkıştırılması ve daha sonra modelin kalıptan çıkarılması ile yapılır.
Kumun kalıp tabanına dökülmesi için damperli kamyon ya da kepçeler kullanılır. Kum kalıba döküm işlemi sonunda kalıplar elde edilir. Sonrasında ise kalıplar zemine yerleştirilerek konveyörler aracılığıyla bir dökme istasyonuna iletilir. Dökme işleminden sonra dökümün şişelerden çıkarılma işlemine geçilir.
Kumun pH değeri nedir?
pH 4,5 – 5.
Kum kalıba döküm yönteminde kalıp boşluğu nasıl oluşturulur?
Kum kalıp içerisindeki boşluk, model (üretilecek döküm parçasının yaklaşık bire bir ölçekli bir kopyası) etrafına kum dökülüp sıkıştırıldıktan sonra kalıp iki parçaya ayrılıp model çıkartılarak oluşturulur. Kalıpta aynı zamanda yolluk sistemi ve besleyici de bulunur.

Kum döküm kalıbı nedir?​

Yaş kum kalıba dökümün diğer döküm yöntemlerine göre üstünlüğü nelerdir?​

Yaş kum kalıplardaki gibi kalıplama sırasında nem miktarının kontrolü kritik değildir. Döküm sırasında buhar oluşmayacağından, bu nedenle ortaya çıkan döküm kusurları söz konusu değildir. Gaz geçirgenliği daha iyidir. Kalıp havalandırması problemi çok azdır.
Serter, reçine ile reaksiyona girip donabileceği için işlem hızlıca sonuçlandırılmadır.
Yaş kum kalıba dökümün sizce diğer döküm yöntemlerine göre üstünlüğü nelerdir?
 
Geri
Üst