AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Maastan ne kadar kesinti yapilabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.772
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Maaştan ne kadar kesinti yapılabilir?​

İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir. İşçi ücretlerinden bu yolda yapılacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz.

Işveren işçinin ücretinden kesinti yapabilir mi?​

Çalışanın işverene verdiği zararı çalışanın ücretinden doğrudan kesmesi hukuka aykırı olabilecektir. Doğrudan kesinti ancak işverenin dava açıp işçinin bu zararı kasten verdiğini ispatlaması halinde mümkündür.

Maaş bordrosunda yasal kesinti nedir?​

Maaş bordrosunda yasal kesinti nedir?
Türkiye’deki bordro sisteminde yasal kesinti olarak bulunması gereken unsurlar; sosyal güvenlik prim kesintileri, gelir vergisi ve damga vergisi olarak sıralanabilir.

Icra kesintisi ne kadar?​

Icra kesintisi ne kadar?
Maaş haczine konu olan kesintinin tutarı, işçinin net maaşının ¼’ünden fazla olamaz. Ancak işçi rıza gösterirse fazla tutarda haciz gerçekleşebilecektir. Maaş haczi, icra takibi kesinleşmeden konulabilir.

Iş yerinde kınama cezası nedir?​

Uyarma disiplin cezası; memura, görevinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir. Kınama disiplin cezası ise: Memura, görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir.

2021asgari ücret ne kadar?​

Selçuk şunları söyledi; “1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret, brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlenmiştir. Böylece, geçen yıla göre net asgari ücret 500 lira artmış, yüzde 21,56 oranında yükselmiş oldu. Kasım 2020’de enflasyon yüzde 14,03 gerçekleşmişti.

Maaş haczi yüzde kaç 2021?​

Maaş haczi yüzde kaç 2021?
Maaş haczine konu olan kesintinin tutarı, işçinin net maaşının ¼’ünden fazla olamaz. Ancak işçi rıza gösterirse fazla tutarda haciz gerçekleşebilecektir.
İşçi ücretinde yapılacak kesinti bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz.

Bordroda özel kesinti ne demek?​

Bordroda özel kesinti ne demek?
Ücret ve ek kazançlar işverenin cebinden çıktığı tutarla, işçinin cebine girmiyor. Çalışanın sigortalılığı ve “vatandaş”lığı ücret kazancından sigorta ve vergi ödenmesini gerektiriyor. Bunlar, çalışanın ücretinin içinden, işveren tarafından kesilerek ilgili kurumlara ödeniyor.

4857 sayılı iş kanunu 38 maddesi nedir?​

Madde 38 – İşveren toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez. İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir.

Sayım kesintisi yasal mı?​

Kasa/sayım açıkları veya mağazadaki kırık/imha ürünlerin bedeli ücretimden kesilebilir mi? Patronun zararın nasıl meydana geldiği ve zarara neyin sebep olduğunun açıkça bilinmediği bu tür durumlarda işçilere danışmaksızın ücretlerinden kesinti yapması hukuka kesinlikle aykırıdır.

Maaşta kesinti nasıl yapılır?​

Maaşta kesinti nasıl yapılır?
SGK işsizlik prim kesintisi – çalışan payı: Sosyal güvenlik matrahı * 0,01 (C) SGK işveren payı: Sosyal güvenlik matrahı * 0.205 (Y) SGK işveren işsizlik payı: Sosyal güvenlik matrahı * 0.02 (Z) Kümülatif gelir vergisi matrahı: İlgili ayın gelir vergisi matrahı + önceki aylardan gelen kümülatif gelir vergisi matrahı

Maaştan kesinti olur mu?​

Maaştan kesinti olur mu?
İş kanununa bağlı olarak personelin ücretinden kesinti yapılabilecek durum ve tutar bununla sınırlıdır. Yukarıdakiler veya icra niteliğinde kesintiler olmadıkça ücretten başka türlü kesinti yapılamaz.

Kesinti nasıl hesaplanır?​

İşçiden yapılacak olan kesintiler;
- SSK primi işçinin payı = Brüt ücret x %14.
- İşsizlik sigortası işçinin payı = Brüt ücret x %1.
- Gelir vergisinin matrahı = Brüt ücret – (SSK işçi payı + işsizlik sigorta işçi payı)
- Gelir vergisi miktarı = Gelir vergisi matrahı x %15.
- Damga vergisi miktarı = Brüt ücret x 0,00759.

Toplam kesinti nedir?​

Toplam çalışan kesintisi: Toplam SGK prim kesintisi – çalışan payı + gelir vergisi + damga vergisi – AGİ Net ödeme: brüt kazanç toplamı – toplam çalışan kesintisi.

Maaş katı cezası ne kadar?​

Maaş katı cezası ne kadar?
Aylıktan Kesme Cezası, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125.maddesinin 1.fıkrasının (c) bendinde düzenlenmiştir. Aylıktan kesme, memurun, brüt aylığından 1/30 – 1/8 arasında kesinti yapılması olarak tanımlanmıştır.

Yasal kesintiler nelerdir?​

Yasal kesintiler nelerdir?

Sair kesinti yasal mı?​

İşverenler ücret kesme cezasını keyfine göre uygulayamaz. Ancak sözleşmede belirtilen sebepler gerçekleşirse, işçiye ceza verilebilir. Kesinti, 1 ayda 2 gündelikten fazla olamaz.

Ücretten yapılan kesintiler nelerdir?​

Basit bir anlatımla 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı olarak çalışan işçilere ödenecek aylık ücretlerden şu yasal (kanuni) kesintiler yapılır;
- Prime esas kazancın yüzde 14’ü oranında sigorta primi işçi payı,
- Prime esas kazancın yüzde 1’i oranında işsizlik sigortası primi işçi payı,

Maaş kesintileri nasıl öğrenebilirim?​

Maaş kesintileri nasıl öğrenebilirim?
E-Bordro maaş sorgulama için aşağıdaki adımları gerçekleştirmelisiniz: “www.turkiye.gov.tr” adresindeki “Sisteme Giriş” butonuna tıklayın. Açılan ekranda e-Devlet Şifresi, e-İmza, Mobil İmza, T.C. Kimlik Kartı veya İnternet Bankacılığı seçeneklerinden herhangi birini kullanarak sisteme giriş yapın.
 
Maaşlardan yapılacak kesintiler, işyerlerinde sıkça karşılaşılan ve detaylarıyla incelenmesi gereken bir konudur. İşte forumda verilen bilgilerin genel bir özeti:

- İşçinin ücretinden ceza olarak yapılacak kesintilerin sebepleriyle birlikte derhal bildirilmesi gerekir. Bu kesintiler, işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz.
- İşveren, işçinin ücretinden kesinti yapamaz. Ancak işçinin kasti zarar verdiğini kanıtlarsa doğrudan kesinti yapabilir.
- Maaş bordrosunda yasal kesintiler arasında sosyal güvenlik prim kesintileri, gelir vergisi ve damga vergisi bulunur.
- İcra kesintisi, işçinin net maaşının 1/4'ünden fazla olamaz. Ancak işçi rıza gösterirse fazla tutarda haciz gerçekleşebilir.
- Uyarma ve kınama disiplin cezaları, işçinin davranışlarında dikkatli olması gerektiğini veya kusurlu olduğunu bildiren yazılı cezalardır.
- 2021 yılında geçerli olan asgari ücret brüt 3.577,50 TL, net 2.825,90 TL olarak belirlenmiştir.
- Yasal olarak maaşlardan yapılabilecek kesintiler arasında SSK primi, işsizlik sigortası payı, gelir vergisi ve damga vergisi yer alır.
- Maaştan yapılabilecek kesintiler, işçi payı SGK primi, işsizlik sigortası payı, gelir vergisi ve damga vergisi gibi unsurlar üzerinden hesaplanır.
- Maaşlardan yapılacak kesintilerin toplamı, toplam SGK prim kesintileri, gelir vergisi, damga vergisi ve AGİ miktarlarının toplamından oluşur.
- Maaş katı cezası, memurun brüt aylığından belirli oranlarda kesinti yapılması olarak tanımlanmıştır.
- Yasal kesintilerin dışında işverenin keyfi olarak kesinti yapamayacağı belirtilmiş ve işçiye ceza verilebileceği sebepler sıralanmıştır.
- Ücretten yapılacak kesintiler arasında sigorta primi işçi payı ve işsizlik sigortası primi işçi payı bulunmaktadır.
- Maaş kesintilerini öğrenmek için e-bordro sistemini kullanarak detaylı bilgilere erişim sağlayabilirsiniz.

Maaşlardan yapılacak kesintilerin hakları koruyan mevzuatlara uygun olarak yapılması önemlidir. Yasalara uygunluk ve işçi haklarının korunması adına işverenler ve çalışanlar arasında doğru iletişim ve uygulamaların önemi büyüktür.
 
Geri
Üst