Lysine icin en iyi besin kaynakları

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Proteinler, vucudun tum hucre ve reaksiyonlarının bir parcası olan amino asitlerden oluşmaktadır Vucut, esansiyel veya vazgecilmez denilen amino asitleri sentezleyemez, bu nedenle onları takviye şeklinde almak gerekir Lysine de bu esansiyel amino asitlerden birisidir ve bu amino asitin en iyi kaynaklarının ek sağlık yararları olabilir
Yağsız ProteinlerMichigan Universitesi’ne gore, tam veya yuksek kaliteli proteinler, esansiyel proteinlerin her birini sağlamaktadır Hayvanlardan elde edilen besinlerdeki proteinlerin hepsi tam proteindir ve Lysine icin iyi bir kaynaktır, ama yağlı etler yuksek kalorilidir ve doymuş yağ oranı yuksektir Gorunur yağ olmaksızın sığır eti; derisiz beyaz et tavuk veya hindi ve yumurta akı gibi zayıf proteinler, sağlıklı secimlerdir, cunku bunlarda, kanda kolesterol duzeylerini yukselten ve kalp hastalığı riskini artıran doymuş yağ daha az bulunmaktadır
Deniz UrunleriYağlı balıklar ve kabuklu deniz urunleri yuksek kaliteli protein icin iyi bir kaynaktır ve Lysine gereksinimlerinin karşılanması icin icerdikleri ek besin maddeleri nedeniyle, bunlar en iyi secenekler arasında yer almaktadır Deniz urunleri, haftada en az iki porsiyon tuketildiğinde kalp rahatsızlığı riskini azaltan uzun zincirli omega3 yağları sağlarlar Deniz urunlerinin icindeki diğer besin maddeleri, vitamin B12, niasin, demir, cinko ve iyottur
Yağı Azaltılmış Sut UrunleriBunlar, hayvansal kaynaklı gıdalar olmalarının yanında, yuksek proteinli sut urunleri Lysine kaynaklarıdır Sut, peynir ve yoğurt guclu kemiklerin oluşturulması ve korunması icin gerekli olan mukemmel kalsiyum kaynaklarıdır 2000 kalorili diyet, gunde uc porsiyon duşuk yağlı veya yağsız sut urunlerini icermelidir Guclendirilmiş secenekleri kalsiyumun vucutta absorbe olmasına yardımcı olan D vitamini temin ederler
BaklagillerBircok baklagiller veya fasulye, bezelye ve mercimek bitkitemelli Lysine kaynaklarıdır ve hayvansal urunleri tuketmekten kacınan vegan ya da katı vejetaryenler icin olası en iyi kaynaklar arasındadır Fasulye, bezelye ve mercimek Lysine sağlamalarına rağmen, diğer esansiyel amino asitler bakımından yetersizdir cunku bunlar tamamlanmamış proteinlerdir Tahıllarla birlikte tuketilerek tam protein yapılabilir Pirinc ile bakla ve arpa ile mercimek corbası buna ornek gosterilebilir Baklagiller ayrıca zengin besinsel lif, potasyum ve demir icermektedirler
 
Geri
Üst