AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Lupus tehlikeli bir hastalik midir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Lupus tehlikeli bir hastalık mıdır?​

Son yıllarda Selena Gomez’in hastalığı olarak bilinen SLE yani Lupus hastalığı bağışıklık sisteminin çökmesiyle ortaya çıkan ve ölümcül tehlikesi olan bir hastalıktır.

Lupus atakları nasıl olur?​

Hastalarda lupus alevlenmeleri; enfeksiyon, belirli ilaçların kullanımı ve hatta güneş ışığı tarafından tetiklenebilir. Henüz lupus hastalığı için kesin bir tedavi yöntemi yoktur ve kullanılan tedavi yöntemleri hastalığın semptomlarını kontrol etmeye odaklanır.

Lupus hastalığı belirtileri nelerdir?​

Lupus hastalığı belirtileri nelerdir?
Lupus Belirtileri Nelerdir?
- Yüksek ateş
- Halsizlik – yorgunluk.
- Kas güçsüzlüğü ve yaygın kas ağrıları
- Özellikle parmak eklemleri gibi küçük eklemlerde olmak üzere, gezici tarzda eklem ağrıları
- Yüzde tipik kelebek tarzda kızarıklık.
- Ciltte kızarıklık, döküntü veya şişlik.

Lupus hastalığı tedavi edilmezse ne olur?​

Lupus hastalığı tedavi edilmezse ne olur?
Lupus hastalığı tedavi edilmezse cildi ve vücutta yer alan diğer hayati organları önemli ölçüde etkileyebilir. Özellikle hastalık tedavisini gecikmesi durumunda ciltte kelebek benzeri kızarıklıklar ortaya çıkar. Buda cildin kurumasına ve dökülmesine sebep olur. Cilt ayrıca lupus hastalığı ile birlikte kabarır.

Lupus göze vurur mu?​

Bazı kişilerde iltihabi göz hastalıklarına neden olabilir. Lupus hastalarının 1/3’ünde bir diğer otoimmün hastalık daha görülür. Örneğin tiroid bezinin az çalışmasına neden olan tiroidit görülebilir. %10 kadar olguda göz ve ağız kuruluğuna neden olan Sjögren Sendromu lupusa eşlik eder.

Lupus hastalığı kimlerde görülür?​

Yaş: Lupus her yaştan insanı etkilese de, en sık 15 ve 45 yaş arasındaki kadınlarda görülür. Irk: Lupus, Afrikalı-Amerikalılar, İspanyollar ve Asyalılarda daha yaygındır.

Lupus hangi eklemleri tutar?​

Lupus hangi eklemleri tutar?
Lupus pek çok farklı hastalığı taklit edebilir. Bununla birlikte, genellikle bir eklem gurubundan diğerine geçebilen eklem ağrıları ile başlar-özellikle el ve ayakların küçük eklemleri.

Lupus ağrılarına ne iyi gelir?​

Lupus ağrılarına ne iyi gelir?
Lupus hastalarının beslenme düzenine dahil etmesi gereken faydalı besinler ise:
- Tam tahıllı besinler.
- Organik, işlenmemiş gıdalar.
- Bol bol meyve ve sebze.
- Antioksidan zengini besinler.
- Kuru yemişler ve tohumlar.
- Avokado.
- Kemik suyu.
- Taze balık.
Lupus kaç yaşında ortaya çıkar?​
Ergenlik öncesi seyrek görülen SLE’nin 5 yasından önce ortaya çıkması ise oldukça nadirdir. Hastalık en çok doğurgan çağdaki kadınları (15-45) etkiler. Bu yaş grubunda kadın erkek oranı dokuza birdir. Ergenlik öncesi çocuklarda hastalığa yakalanan erkek çocukların oranı erişkinlere oranla daha yüksektir.
Lupus hastalığı hangi tahlille belli olur?​
Kelebek hastalığı (lupus) tanısı klinik belirtilerle birlikte bazı kan testleri yardımı ile konur. Hastalara tam kan sayımı, böbrek testleri, akciğer grafisi, LE hücresi, anti DNA ve ANA bakılır. Hekim gerekli görürse ve şüphelendiği organ tutulumuna göre daha pek çok test isteyebilir.

Lupus hangi organları tutar?​

Lupus hangi organları tutar?
Sistemik lupus eritematoz (kısaca lupus olarak adlandırılır); immün sistemin kendi doku ve organlarını hedef alarak savaştığı, kronik inflamatuar bir hastalıktır. Lupus, cilt, böbrekler, kan hücreleri, beyin, kalp ve akciğerler dahil bir çok organ ve sistemi tutabilir.

Lupus beyni nasıl etkiler?​

Lupus beyni nasıl etkiler?
Yine SLE’de beyinde damar tıkanıklığı ve buna bağlı inme görülebilir. Özellikle ailede kalp-damar hastalıklarına eğilim olması, kollesterol yüksekliği, hipertansiyon, sigara ve şeker hastalığı gibi ek faktörler inme ihtimalini arttırır.

Gözde Sklerit nedir?​

Sklerit yani sklera iltihabı, gözün dış beyaz kısmı olan skleranın enflamasyonudur. Hastalık genellikle diğer hastalıklarla ilgili biçimde gelişir, örneğin Wegner granülomatozu veya romatoid artrit. Ayrıca düzensiz menstruasyon (aybaşı) sonucu da oluşabilir. Bu nedenle genç kadınlarda daha sık görülür.

Lupus hastalığı genetik midir?​

Lupus hastalığı genetik yatkınlığı olan bireylerde çevresel nedenlerin de tetiklemesi sonucu ortaya çıkan, multfaktöriyel nedenlere bağlı gelişen kronik, iltihaplı bir bağışıklık sistemi hastalığıdır.

Lupus hastalığında kaşıntı olur mu?​

Lupus hastalığında kaşıntı olur mu?
Lupus hastalarının yaklaşık yüzde 50’sinde kızarıklık ve döküntü mevcuttur. Aniden ya da güneş ışığına maruz kaldıktan sonra ortaya çıkabilir. Bazen döküntü alevlenmeden hemen önce ortaya çıkar. Lupus ayrıca vücudun diğer bölgelerinde kaşıntılı olmayan lezyonlara da neden olabilir.
 
Lupus, otoimmün bir hastalık olup bağışıklık sisteminin kendi vücut dokularını hedef almasıyla karakterizedir. Bu hastalık genellikle genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucunda ortaya çıkar. Lupus hastalığı, cilt, böbrekler, kan hücreleri, beyin, kalp, akciğerler gibi birçok organ ve sistemi etkileyebilir. Hastalık genellikle belirtileri kontrol altına almak için tedavi edilir, ancak tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir. Tedavi edilmeyen lupus hastalığı, cildi ve vücuttaki diğer organları önemli ölçüde etkileyebilir ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Lupus hastalığı genellikle 15-45 yaş arasındaki kadınlarda daha sık görülür ve Afrikalı-Amerikalılar, İspanyollar ve Asyalılarda da daha yaygındır. Hastalar lupus alevlenmelerini yaşayabilirler, bu alevlenmeler enfeksiyonlar, belirli ilaçlar veya güneş ışığı gibi faktörler sonucu tetiklenebilir. Gözleri tutabilir ve bazı hastalarda göz iltihabına neden olabilir.

Lupus hastalığının belirtileri arasında yüksek ateş, halsizlik, kas güçsüzlüğü, eklem ağrıları, kelebek benzeri yüz kızarıklıkları, cilt döküntüleri gibi şikayetler bulunmaktadır. Lupus tanısı bazı kan testleri ve klinik belirtilerle konulur. Tedavide ise semptomların kontrol altına alınması ve organ hasarının önlenmesi odaklanılır.

Gözde sklerit gibi komplikasyonlar da lupus hastalığının bir sonucu olabilir. Lupus hastaları için beslenmede tam tahıllı besinler, organik gıdalar, meyve-sebze, antioksidan zengini besinler, kuru yemişler, avokado, balık gibi besinler faydalı olabilir. Böylece sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürerek hastalığın etkileri azaltılabilir.
 
Geri
Üst