AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Lupus hastaligi genetik midir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Lupus hastalığı genetik midir?​

Lupus hastalığı genetik yatkınlığı olan bireylerde çevresel nedenlerin de tetiklemesi sonucu ortaya çıkan, multfaktöriyel nedenlere bağlı gelişen kronik, iltihaplı bir bağışıklık sistemi hastalığıdır.

Lupus anneden bebeğe geçer mi?​

Lupus anneden bebeğe geçer mi?
SLE anne-babadan doğrudan çocuklara geçmediği için tam bir kalıtsal hastalık değildir.

Diskoid Lupus hastalığı nedir?​

Diskoid Lupus hastalığı nedir?
Diskoid Lupus Eritematozus (DLE): Daha hafif seyreden Lupus türüdür. Bağışıklık sisteminin kendisini yabancı olarak algılayıp vücutta saldırıya geçmesi durumundan hayati iç organlar etkilenmez. Ancak ultraviyole güneş ışınlarına maruz kalan cilt üzerinde deformasyonlar meydana gelebilir.

Köpeklerde Lupus hastalığı nedir?​

Sistemik Lupus Eritematozus (LE), patojenik otoantikorların ve immün komplekslerin birçok organı hedef aldığı, kronik, inflamatuar, otoimmün ve multisistemik bir hastalıktır. Köpeklerde hastalığın tanısı beşeri hekimlikten farklı olarak spesifik kriterlere bağlı “Kesin SLE” veya “Olası SLE” olarak konulmaktadır.

Lupus hastalığında hamile kalınır mı?​

Lupus hastalığında hamile kalınır mı?
Hastalık gebelikte alevlenmese bile, loğusalık olarak bilinen, doğum sonrası dönemde de alevlenme riski yüksektir. Ancak, günümüzde her lupuslu kadında gebelik yasak değildir. Lupusta gebelik, ancak planlı olarak, hastalığın tedavi ile yatışmış olduğu bir dönemde ve doktorun onayıyla gerçekleşmelidir.

Kelebek hastalığı genetik mi?​

Kelebek hastalığı genetik mi?
Kırılgan cilt ile karakterize bir genetik hastalık olan kelebek hastalığı, vücutta enfeksiyon ve yaralara yol açabilir. Doğumdan veya yaşamın ilk yılından sonra ortaya çıkan bu hastalık, genellikle genetik olarak gelişir. Kelebek hastalığı her ırk ve cinsiyette aynı sıklıkta görülür.
Lupus hastaları bebek sahibi olabilir mi?​

Lupus hastası ne yememeli?​

Lupus hastası ne yememeli?
Lupus Hastaları Ne Yememeli?
- Gluten içeren gıdalar.
- Trans ve doymuş yağlar.
- Sodyum zengini besinler.
- Alkol ve çok fazla kafein.
- Şeker.
- Sigara.

Diskoid ve sistemik lupus eritematozus nedir?​

Diskoid ve sistemik lupus eritematozus nedir?
Dİskoid Lupus Eritematozus (DLE), hayati iç organları etkilemez ancak güneş ışığına maruz kalmış cildi etkilemektedir. Diskoid (yuvarlak) deri lezyonları, iyileşme gösterdikten sonra ciltte sıklıkla izler bırakmaktadırlar. Sistemik Lupus Eritematozus (SLE), DLE’ ye göre daha ciddidir. Cildi ve hayati organları etkiler.

Lupus kansere dönüşür mü?​

Yapılan tıbbi araştırmalar lupus hastalığının kanser riskini çok düşük oranda arttırdığına işaret etmektedir. Bunlara ek olarak kemiklere giden kan akışının lupus hastalığına bağlı sebeplerden dolayı azalması kemikte çok sayıda küçük kırıklara ve sonunda kemiğin çökmesine neden olabilir.

Lupus atağı nedir?​

Lupus atağı nedir?
Lupus, vücudunun bağışıklık sisteminin kendi doku ve organlarına saldırdığında ortaya çıkan bir otoimmün hastalıktır. Lupus hastalığının neden olduğu iltihaplanma vücudun akciğerler, beyin, böbrekler, cilt, eklemler, kalp ve kan hücreleri dahil olmak üzere birçok farklı sistemini etkileyebilir.

Kelebek hastalığı hangi yaşlarda ortaya çıkar?​

Kelebek hastalığı hangi yaşlarda ortaya çıkar?
Ağır seyredebilen ve tedavi edilmezse hayati tehdit yaratabilen kelebek hastalığı, en çok 15-45 yaş arasındaki, yani doğurganlık çağındaki genç kadınlarda görülüyor. Nadiren çocuklarda, yaşlılarda ve erkeklerde de SLE ortaya çıkabiliyor.

Türkiyede kaç tane kelebek hastası var?​

Verilere göre dünyada 50 bin, Türkiye’de ise 400 kişide görülen deri hastalığı vatandaşlarca araştırılıyor. Her yeni doğan 1 milyon bebekten 7 ile 50’si arasında vakaya rastlanan kelebek hastalığı bulaşıcı bir hastalık değil.

Hamilelikte lupus ne demek?​

Hamilelikte lupus ne demek?
Sistemik lupus eritematosus ( SLE ), alevlenme ve remisyon periodları ile seyreden kronik ve otoimmün bir hastalıktır. Bu hastalık kişilerde kas ve cilt tutulumları yanısıra,organ tutulumları ile de seyredebilir.

Lupus hastaları nelere dikkat etmeli?​

Lupus hastaları nelere dikkat etmeli?
Lupus hastaları enfeksiyon ve koroner kalp hastalığı riski açısından dikkatli olmalı ve güneşten korunmalıdırlar. Pek çok hastalıkta olduğu gibi, genetik yatkınlığı olan bireylerde, güneş ışığı, virüsler, kimyasallar, gıdalar ve ilaçlar gibi çeşitli çevresel faktörlerin de tetikleyici rol oynadıkları bilinmektedir.
 
Evet, lupus hastalığı genetik yatkınlığı olan bireylerde çevresel faktörlerin tetiklemesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Multifaktöriyel nedenlere bağlı gelişen bu kronik, iltihaplı bağışıklık sistemi hastalığı genetik faktörlerin yanı sıra çeşitli çevresel tetikleyicilerle de ilişkilidir.

Lupus hastalığı genellikle anne-babadan doğrudan çocuklara geçmez, bu nedenle tam anlamıyla kalıtsal bir hastalık olarak kabul edilmez. Ancak genetik yatkınlığı olan bireylerin çevresel tetikleyicilerle karşılaşması durumunda lupus hastalığının ortaya çıkma riski artabilir.

Diskoid Lupus hastalığı, daha hafif seyreden bir Lupus türüdür ve hayati iç organları etkilemez. Ancak ultraviyole güneş ışınlarına maruz kalan cilt üzerinde deformasyonlara neden olabilir. Sistemik Lupus Eritematozus ise birçok organı hedef alan, kronik, inflamatuar, otoimmün ve multisistemik bir hastalıktır.

Lupus hastalığında hamilelik riskli bir durum olabilir. Gebelik, hastalığın belirli bir düzeye geldiği ve tedavinin optimal seviyede olduğu bir dönemde, doktor gözetiminde planlanmalıdır. Hastalık gebelikte alevlenmese bile doğum sonrası dönemde alevlenme riski yüksektir.

Kelebek hastalığı da genetik bir hastalıktır. Kırılgan cilt ile karakterizedir ve genellikle doğumdan veya yaşamın ilk yılından sonra ortaya çıkar. Her ırk ve cinsiyette eşit sıklıkta görülür.

Lupus hastaları beslenirken gluten içeren gıdalardan, trans yağlardan, sodyum zengini besinlerden, alkol ve kafeinden, şekerden ve sigaradan kaçınmalıdır. Bu besinler hastalığın semptomlarını kötüleştirebilir.

Lupus hastalığının kansere dönüşme riski çok düşüktür. Ancak hastalığa bağlı nedenlerle kemiklerde zayıflık oluşabilir ve çok sayıda küçük kırıklara yol açabilir.

Lupus atağı, vücudun bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması sonucu oluşan bir otoimmün reaksiyondur. Hastalık akciğerler, beyin, böbrekler, cilt, eklemler, kalp ve kan hücreleri gibi birçok farklı organda iltihaplanmaya neden olabilir.

Kelebek hastalığı en çok 15-45 yaş arasındaki genç kadınlarda görülür, ancak nadiren çocuklar, yaşlılar ve erkeklerde de ortaya çıkabilir.

Türkiye'de kelebek hastalığına sahip olan kişi sayısı ile ilgili net bir veri bulunmamaktadır. Dünya genelinde 50 bin kişide görülen bu hastalık, Türkiye'de de yaklaşık 400 kişide görülmektedir.

Lupus hastaları enfeksiyon ve koroner kalp hastalığı risklerine karşı dikkatli olmalı ve güneşten korunmalıdır. Çeşitli çevresel faktörlerin hastalığı tetikleyebileceği unutulmamalı, tedavi ve yaşam tarzı seçimlerinde bilinçli olunmalıdır.
 
Geri
Üst