AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Luks tuketim vergisi ne kadar?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Lüks tüketim vergisi ne kadar?​

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. Bu nedende ÖTV, lüks (mücevher, kürk vb.), sağlığa zararlı (alkol, sigara vb.), çevreye zararlı (benzin vb.) mallara uygulanır. ÖTV, KDV gibi aynı malın her el değiştirmesinde doğmaz.

Türkiye’de özel tüketim vergisi özelliği taşıyan harcama vergileri nelerdir?​

Türkiye’de özel tüketim vergisi özelliği taşıyan harcama vergileri nelerdir?
Özel Tüketim Vergisi yani ÖTV, belirli ürün ya da mallar üzerinden alınan harcama vergisidir….Maddeye göre;
- Lüks taşıtlardan,
- Kürk, mücevher ya da beyaz eşya gibi lüks ürünlerden,
- İnsan sağlığına zarar veren alkol ya da sigara gibi ürünlerden,
- Çevreye zarar veren akaryakıtlardan alınmaktadır.

Özel tüketim vergisi hangi vergi dairesince tarh edilir?​

(IV) sayılı listedeki mallar için beyan edilen ÖTV, mükellefin KDV yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesi tarafından tarh olunur.

Lüks tüketim vergisi nedir?​

Lüks tüketim vergisi nedir?
Değerli konut vergisine tabi mesken nitelikli taşınmazlardan değeri; 5 milyon TL ile 7.5 milyon TL arasında olanlar; 5 milyon TL’yi aşan kısmı için binde 3; 10 milyon TL’ye kadar olanlar; 7.5 milyon TL’si için 7 bin 500 TL, fazlası için binde 6; 10 milyon TL’den fazla olanlar; 10 milyon TL’si için 22,500 TL, fazlası …

ÖTV istisnaları nelerdir?​

ÖTV istisnası nedir dediğimizde belirlenen ÖTV tutarının alınması ya da bir kısmının alınması durumu söz konusudur. 2016 yılında yapılan ÖTV Kanunu’ndaki değişikliğe göre otobüs, dolmuş, taksi, kamyon, kamyonet gibi ticari amaçla kullanılan araçlar ÖTV’den muaf tutulacaktır.

Özel tüketim vergisi hangi hesapta izlenir?​

Özel tüketim vergisi hangi hesapta izlenir?
(ii)ÖTV’ye tabi malın, yer aldığı listede bulunan ÖTV’ye tabi olacak başka bir malın imalinde kullanılacak bir mal olması halinde ödenen ÖTV, ÖTV Kanununun. 9. maddesi gereğince indirim konusu yapılacaktır. Bu durumda ödenen ÖTV 194 İndirilecek ÖTV hesabına kaydedilir.

Özel tüketim vergisinin 1 sayılı listesinde ne yer alır?​

Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin (1) numaralı fıkrasının (c) bendi hükmüne göre, (I) sayılı listede yer alan malların, Gümrük Kanunu uyarınca tasfiyelik hale gelenlerinin tabii afetler, bulaşıcı hastalıklar ve benzeri olağanüstü durumlarda genel ve özel bütçeli idarelere, il özel idarelerine.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden alınan bir harcama vergisidir. ÖTV genellikle lüks, sağlığa zararlı ve çevreye zararlı mallara uygulanır. ÖTV, malın her el değiştirmesi sırasında değil, belirli malların üretimi veya ithalatı sırasında alınır. Türkiye'de ÖTV'ye tabi olan ürünler arasında lüks taşıtlar, kürk, mücevher, sigara, alkol ve akaryakıt gibi ürünler bulunmaktadır.

Özel Tüketim Vergisinin tarh edilmesi KDV yönünden bağlı olduğunuz vergi dairesi tarafından yapılır. ÖTV, IV sayılı listedeki mallar için beyan edilir ve mükellefin KDV'ye bağlı olduğu vergi dairesi bu vergiyi tahsil eder.

Lüks tüketim vergisi ise değerli konutlardan alınan bir vergidir. Mesken nitelikli taşınmazların belirli bir değer aralığında olmaları durumunda bu vergi uygulanır. Değerli konut vergisi, belirli bir değerin üzerindeki mesken nitelikli taşınmazlardan alınır ve vergi oranları konutun değerine göre değişiklik gösterebilir.

ÖTV istisnaları arasında ticari amaçla kullanılan araçlar bulunmaktadır. Otobüs, dolmuş, taksi, kamyon, kamyonet gibi ticari araçlar ÖTV'den muaf tutulabilir.

ÖTV'nin izlendiği hesaplar arasında ÖTV'ye tabi malın imalinde kullanılan bir mal olması durumunda indirim konusu yapılması ve ödenen ÖTV'nin kaydedilmesi yer alır.

Özetlemek gerekirse, Özel Tüketim Vergisi belirli mallar üzerinden alınan bir vergidir ve genellikle lüks, sağlığa zararlı ve çevreye zararlı ürünlere uygulanır. ÖTV'nin tarhı, KDV'ye bağlı olduğunuz vergi dairesi tarafından yapılır ve belirli malların üretimi veya ithalatı sırasında alınır. Lüks tüketim vergisi ise değerli konutlardan alınan bir vergidir ve belirli değer aralığındaki mesken nitelikli taşınmazlardan tahsil edilir. ÖTV istisnaları arasında ticari amaçla kullanılan araçlar bulunmaktadır ve ÖTV'nin izlendiği hesaplar arasında indirim konusu yapılması durumunda kaydedilmesi gereken hesaplar yer alır.

Geri