AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Lübnanın Ünlü Yemekleri

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Lübnan Ünlü Yemekleri,
Lübnan'ın Ünlü Yemekleri nelerdir,
Lübnanın ünlü Yemekleri
Lübnan ünlü yemeği denilince birincil akla gelen yemek Zahterdir
Tadı damağınızda kalacak ürünlerden birisi, bu zahter Kekik tarzında, ancak kekikten çok daha aromalı ve lezzetli… Tazesi, salata malzemesi; tozu, susam unu ve zeytinyağı ile karıştırılınca, kahvaltı malzemesi (ekmeğe sürebiliyorsunuz); kurusu, “zahterli pide malzemesi şeklinde; günün her derhal karşınıza değişik bir kılıkta çıkıyor ve sizi mest ediyor…
Asıl yemeklere gelince, baş rollerde yine bulgur, nohut, fasulye ve yoğurt var “Lebeniye (nohutlu yoğurt çorbası), “kibbe lebeniye (içli köfteli versiyonu) “falafel (kızarmış soğanlı nohut ezmesi), tavuklu pilav, “maluf (fasulye ezmesi), ekşili yaprak sarma, asıl yemeklerin en her tarafta çıkarıcıları… Falafel aynı zamanda Lübnan ’ın tipik “sokak yemeklerinden
Hurma Dolması Tarifi
Malzemeler
12 adet bağdat hurması
1 kase lor peyniri
1 çorba kaşığı toz şeker
1 limon kabuğu rendesi
12 adet kabuğu soyulmuş badem
Yapılışı
Başlangıç olarak bir süzgeçe peçete serip, lor peynirinin suyunu bırakması için serin bir yerde 2 saat dinlendirinHurmaların üzerini belirgin bir bıçakla boyuna çizip,çekirdeklerini çıkarınServis tabağına dizdiğiniz hurmaların içine, süzülmüş olr peyniri,rendelenmiş limon kabuğu ve şekeri çırparak hazırladığınız kremayı doldurunHurmaların üzerini birer adet ayıklanmış badem ile süsleyip,servis yapın
Baharatlı Balık Tarifi
Malzemeler
2 adet levrek(minik irtifatakriben 300 gramadet)
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
3 adet soğan (orta yükseklik)
1 su bardağı tahin
25 fincan zeytinyağı
5 diş sarımsak
½ kadeh limon suyu
Tarçın
1 demet maydanoz
Yeni bahar
Karabiber
Tuzlu
Yapılışı
Levreklerin üstünü çizin, içini ve üstünü limonlayıp, tuzlayıp 15 dakika dek oda sıcaklığında bekletin Bilahare levrekleri yağlanmış tepsiye dizip 160180oC ’a ayarlanmış fırında 20 dakika pişirin Sonra balıkların derisini ve kılçıklarını ayıplayıp çok minik parçalara doğrayın
Çok ince doğranmış soğanları yağda kavurun (yakmayın) İnce doğranmış maydanoz ile ince döğülmüş sarmısağı ilave edip kavurmaya devam edinKavrulmuş karışıma limon suyu, tahin, dövülmüş ceviz, karabiber, oldukça çok yenibahar ve kararınca tuz ilave edin Karışımı bir vahşi alıp balık etini ek edin ve adamakıllı karıştırın Düz tabaklara balık şekli vererek yerleştirin *
 
Lübnan'ın ünlü yemekleri arasında pek çok lezzetli seçenek bulunmaktadır. Bunlardan biri olan Zahter, kekik tarzında ancak daha aromalı ve lezzetli bir bitkidir. Tazesi salata malzemesi olarak kullanılabilirken, tozu susam unu ve zeytinyağı ile karıştırılarak kahvaltı malzemesi olarak da tüketilebilir. Ayrıca kurutulmuş Zahter, "zahterli pide malzemesi" olarak da karşımıza çıkabilmektedir.

Diğer önemli yemekler arasında bulgur, nohut, fasulye ve yoğurt gibi malzemelerle hazırlanan yöresel lezzetler yer almaktadır. Lebeniye (nohutlu yoğurt çorbası), kibbe lebeniye (içli köfteli versiyonu), falafel (kızarmış soğanlı nohut ezmesi), tavuklu pilav, maluf (fasulye ezmesi), ekşili yaprak sarma gibi yemekler Lübnan'ın en popüler yemekleri arasındadır. Falafel özellikle sokak yemekleri arasında tanınan bir lezzettir.

Tariflerde verdiğiniz Hurma Dolması ve Baharatlı Balık tarifleri de oldukça lezzetli ve özgün görünüyor. Hurma Dolması tarifinde lor peyniri, limon kabuğu, toz şeker ve badem gibi malzemelerle hazırlanan dolma, çeşitli tatlılar arasında farklı bir seçenek olabilir. Baharatlı Balık tarifinde ise levrek balığı, ceviz içi, soğan, tahin, zeytinyağı, sarımsak, limon suyu, tarçın, maydanoz gibi lezzetli malzemelerle hazırlanan bir balık yemeği yer almaktadır.

Lübnan mutfağı zengin aromaları ve farklı lezzetleri ile dikkat çeker. Eğer farklı kültürlere ait yemekleri denemeyi seviyorsanız, Lübnan mutfağından da birçok lezzetli seçenek bulabilirsiniz.
 
Geri
Üst