AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

LTAD evreleri nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

LTAD evreleri nedir?​

LTAD modelinde, sporcuların biyolojik yaşına ve gelişim evrelerine bakılarak sporcu antrenman programları hazırlanır. LTAD modelinde sporcuların biyolojik yaş ve gelişim evreleri göz önünde bulundurularak erken özelleşen ve geç özelleşen branşlara yönelik antrenmanlar planlanarak uygulanır.

Üst düzey sporcu nedir?​

ve Spor Genel Müdürlüğü “Üst Düzey Sporcu ”, “Ümit” ve “Antrenman Partneri” listesinde yer alan sporculardır. uygulanmasını sağlarlar ve sporcuların hizmetine gerekli ekipmanların, teknik personelin ve gerekli olanakların sunulmasına dikkat ederler.

Sporcunun gelişim evreleri nelerdir?​

Sporcunun gelişim evreleri nelerdir?
DMSP yaklaşımına bağlı olarak farklı elit sporculardan elde edilen bilgilerden “katılım”, “özelleşme” ve “geli- şim” evrelerini göstermektedir (Viru ve diğ., 1999; Cote, 1999).

LTAD modeli nedir?​

LTAD modeli uzun süreli, sağlıklı ve kalıcı başarıyı hedefleyen bir sporcu gelişim modelidir. Günümüzde Avustralya, Kanada ve İngiltere olmak üzere birçok ülke LTAD modelini kullanmaktadır. LTAD modelinde, sporcuların biyolojik yaşına ve gelişim evrelerine bakılarak sporcu antrenman programları hazırlanır.

DMSP modeli nedir?​

DMSP modelinin elit sporcular üzerinde yapılan geriye dönük sorgulamalarla “Katılım”, “Özelleşme” ve “Gelişim” antrenman evreleri ile tanımlanan bir model olarak ortaya çıktığı görülmektedir.

Yetenekli sporcuların özellikleri nelerdir?​

Yetenekli sporcuların özellikleri nelerdir?
Yetenekli bir sporcu, kendini tam anlamıyla spora adar, çalışkan ve hırslıdır, sistematik şekilde çalışır. Gerginlikte (stres altında) bile gerçekçi, doğru değerlendirme yapabilir. Riski göze alabilir. Başarısızlıklar karşısında gücünü kaybetmez, bunu bir motivasyon gerekçesi yapabilir.
Sporda Yetenek Seçimi nedir?​
yatkınlık ve yeteneklilerin seçileceği ortamı hazırlamaktır. Çocuk ve gençlerin bir spor dalına yatkınlıkları ve yetenekleri, genel ve özel anlamda, o spor dalının antrenman uygulamaları içinde belirlenir.
Sporcu katılımlı gelişim Modeli DMSP sırasıyla hangi aşamalardan oluşmaktadır?​

Aktif Başlangıç nedir?​

Aktif Başlangıç nedir?
Aktif başlangıç aşaması beyin gelişiminin en çok olduğu süreçtir. Bu dönemde beyin öğrenmeye hazırdır. Beyin hücresi sayısı artar ve hücreler arası bağlantılar çoğalır. uzuvlarını göremese bile nerede olduğunu bilme)gibi duyularında gelişimi sağlar.

Antrene edilebilirlik ne demek?​

Büyüme ve olgunlaşmanın çeşitli aşamalarındaki gelişmekte olan bireylerin antrenman uyaranlarına cevap verebilme yeteneğidir. Belirli bir kapasiteyi geliştirmek için antrenmanın en iyi etkiye sahip olduğu zaman dilimini ifade etmektedir.

Özelleşme antrenmanı nedir?​

Bir spor dalında özelleşmektir. Branşa özgü antrenman yapmaktır. Antrenman branşa özgü yapılırsa branşa özgü uyum da beraberinde gelecektir.

Özelleşme prensibi nedir?​

Özelleşme prensibi nedir?
4. Branşlama: Spora başladıktan sonra kişinin amacı ve eğilimine bağlı olarak bir spor dalına özgü çalışmasıdır. Antrenman planlanırken branşa özgü motor becerileri geliştirecek ve üst düzeyde tutacak çalışmaları kapsayacak şekilde yapılmalıdır. Özelleşme ilkesi olarakda bilinir.

Yetenekli sporcu nedir?​

“Yetenekli Sporcu”; belli bir yöne yöneltilmiş, normal değer ölçülerinin üzerinde, ancak henüz tam olgunlaşmamış ve gelişmeye uygun yatkınlığı ifade etmektedir.
 
LTAD modeli, Uzun Dönemli Atletik Gelişim Modeli'nin kısaltmasıdır ve sporculardaki biyolojik yaş ve gelişim evrelerine göre antrenman programlarının hazırlanmasını sağlar. Bu model, sporcuların erken ve geç özelleşen branşlara yönlendirilmesini ve bireysel gelişimlerine odaklanılmasını sağlar. Sporcu antrenman programları biyolojik yaş ve gelişim evrelerine göre planlanarak uygulanır.

Üst düzey sporcular, Spor Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen "Üst Düzey Sporcu", "Ümit" ve "Antrenman Partneri" listelerinde yer alan sporculardır. Bu sporcular, spor hizmetlerinin sağlanması ve gerekli ekipman, teknik personel ve olanakların sunulmasına katkıda bulunarak sporcuların başarılı olmalarını desteklerler.

Sporcunun gelişim evreleri DMSP yaklaşımına göre "katılım", "özelleşme" ve "gelişim" evrelerini içerir. Bu evreler, elit sporcular üzerinde yapılan geriye dönük araştırmalardan elde edilen verilerle belirlenmiştir.

LTAD ve DMSP modelleri, sporcuların uzun vadeli başarılarını hedefleyen ve gelişimlerini destekleyen modellerdir. LTAD modeli, sporcuların biyolojik yaşları ve gelişim evrelerine göre antrenman programları oluştururken, DMSP modeli ise elit sporcuların "katılım", "özelleşme" ve "gelişim" aşamalarını tanımlar.

Yetenekli sporcuların özellikleri arasında, spora odaklanma, çalışkanlık, hırslılık, sistematik çalışma, gerçekçi değerlendirme yapabilme, risk alabilme, başarısızlıklardan güç alabilme gibi özellikler bulunur. Yetenekli sporcular, normalin üzerinde bir potansiyele sahip olmalarına rağmen hala tam olarak olgunlaşmamış ve gelişmeye açık olmaları anlamına gelir.

Yetenek seçimi, yatkınlık ve yeteneklerin belirlenmesi için uygun ortamın oluşturulması sürecidir. Çocuk ve gençlerin spor dallarına olan yatkınlıkları ve yetenekleri, antrenman uygulamaları içinde değerlendirilerek belirlenir.

Aktif Başlangıç aşaması, beyin gelişiminin en hızlı olduğu dönemde, öğrenmeye hazır bir beyin yapısına sahip olunduğunu ifade eder. Bu dönemde beyin hücreleri artar ve aralarındaki bağlantılar güçlenir.

Antrene edilebilirlik, büyüme ve olgunlaşma süreçlerindeki bireylerin antrenman uyaranlarına verimli bir şekilde cevap verebilme yeteneğini ifade eder. Bu yetenek, antrenmanın en etkili olduğu dönemlerde geliştirilebilir.

Özelleşme antrenmanı, bir spor dalında uzmanlaşmayı ifade eder. Sporcular, branşlarına özgü antrenmanlar yaparak spesifik becerilerini geliştirirler ve branşlarına uyum sağlarlar.

Özelleşme prensibi, spora başladıktan sonra bireyin belirli bir spor dalına odaklanarak o branşta gelişim göstermesini ifade eder. Antrenman programları, sporcunun branşa özgü becerilerini geliştirecek şekilde planlanır ve uygulanır.
 
Geri
Üst