Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Lozan Baris Antlasmasi neden yarida kesildi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Lozan Barış Antlaşması neden yarıda kesildi?​

TBMM Hükûmeti Lozan Konferansı’na katılarak Misak-ı Milli’yi gerçekleştirmeyi, Türkiye’de bir Ermeni devletinin kurulmasını engellemeyi, kapitülasyonları kaldırmayı, Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunları (Batı Trakya, Ege adaları, nüfus değişimi, savaş tazminatı) çözmeyi ve Türkiye ile Avrupa devletleri …

Lozan Barış Antlaşmasında hangi konular sonraya bırakıldı?​

Lozan Antlaşması’nda görüşülen konular şu şekildedir; Kapitülasyonlar, azınlıkların son durumu, savaş tazminatı, Osmanlı Devleti’nden kalan borçlar, Musul meselesi, Boğazlar meselesi… Sınırlarımız resmi olarak belli oldu. Güney sınırımız Hatay hariç çizildi. Daha sonra Hatay’da anavatana katıldı.
Lozan Barış Antlaşması’ndan sonra aşağıdaki sorunlardan hangisi Türkiye ile Ingiltere’yi karşı karşıya getirmiştir?
Anlaşmanın imzalandığı dönemde siyasi durum. Lozan Antlaşması’ndan sonra Türkiye’nin uğraştığı sorunlardan biri de Irak sınırı ve Musul sorunudur. İngiltere ile Türkiye arasında barışı tehlikeye sokan Musul sorunu zorlukla çözümlenebildi. Musul, Mondros Mütarekesi’nin imzalandığı sırada Osmanlı Devleti’ne bağlıydı.

Lozan’da Kapitülasyonlar sorunu nasıl çözüldü?​

Yabancılara verilen başta ekonomik olmak üzere siyasi, sosyal her türlü ayrıcalığı ifade eden kapitülasyonlar Lozan Antlaşması ile tamamen kaldırıldı. Kabotaj kaldırıldı ve böylece Türk karasularında ticaret yapma hakkı yabancılardan alınarak sadece Türklere bırakıldı.

Lozan’da çözülemeyen sonraya bırakılan sorun nedir?​

Irak sınırı: Barış antlaşmasında çözülemeyen tek sorun Musul-Kerkük sorunu olmuştur. Irak sınırı bu antlaşmayla çözülememiştir.
Lozan’da hangi konular Misakı Milliye uygun çözülememiştir?
Çözülemeyen tek konu: Irak sınırı (Musul meselesidir). Asla taviz verilmemesi istenen konular: Ermeni yurdu, Kapitülasyonlar. Çözülen fakat daha sonra yeniden gündeme gelerek, Cumhuriyet döneminde Türk hükumetlerine sorun yaratan konular: Boğazlar.
Bu antlaşmaya göre Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan İstanbul da dahil olmak üzere İstanbul ve Çanakkale Boğazları Rusya’ya bırakılacaktı.
Kapitülasyonlar Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Sovyetler Birliği ile yapılan 28 Mart 1921 Anlaşmasının 7. Maddesiyle “geçersiz ve kaldırılmış” sayıldı. Kapitülasyonların gerçek anlamda kaldırılması ise Lozan Antlaşması’yla olmuştur.
 
Geri
Üst