- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Loşia miktarı ne kadar olmalı?
Total loşia miktarı 150-400cc’dir.Multiparlarda primiparlara göre daha fazladır. Loşia ilk 8 saatten sonra normal mentruasyon akıntısı gibidir. Miktarı çok fazla ve parlar kırmızı renkte olmamalıdır. Pis kokulu olmamalıdır.Atoni neden olur?
1) Uterin atoni (rahim kaslarının kasılamaması): Doğum sonrası kanamaların en önemli nedenidir. Rahmin aşırı gerilmesine neden olan durumlar polihidroamnion (suyun fazla olması), çoğul gebelikler, iri bebek, hızlı veya uzamış doğumlar, myomlar bu tip bir kanamaya sebep olabilir.
Loşia tipi nedir?
Lohusalık Dönemde Kanamalar Doğumdan sonra olan kanamaya Lochia (loşia) denir ve 3 tip kanama şekli vardır. Lochia Rubra: Kanama genelde birinci ile üçüncü gün arasında sürer. Adet kanaması gibi rengi kırmızı ve pıhtılar şeklinde görülür. Lochia Seroza: Kanama dördüncü ile onuncu gün arasında sürer.Uterus inversiyonu neden olur?
Doğum esnasında göbek kordonunun aşırı bir şekilde çekilmesi ve fundusa aşırı bir şekilde baskı yapılması sonucunda Uterus İnversiyonu gelişebilmektedir. Sıklıkla normal doğumda karşılaşılan bu tablo sezaryen doğum sırasında da görülebilmektedir.
Sezaryen sonrası ilk 24 saat içinde bir kadında aşırı kanama olması genellikle rahimin yapması gereken kasılmayı yeteri kadar yapamamasının bir sonucudur ve ”atoni” olarak adlandırılmaktadır. Atoni, anne hayatını tehdit eden ve hızla müdahale edilmesi gereken bir durumdur.
Atoni kanamasında ilk yardım uygulaması nasıl olmalıdır?
Kanamalarda İlk Yardım Uygulamaları Nelerdir?
- İlkyardımcı kendini tanıtır ve hasta yaralı sakinleştirilir,
- Hasta/ yaralı sırt üstü yatırılır,
- Hasta/yaralının durumu değerlendirilir (ABC),
- Tıbbi yardım istenir (112),
- Yara ya da kanama değerlendirilir,
- Kanayan yer üzerine temiz bir bezle bastırılır,