AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Losemi tamamen iyilesir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Lösemi tamamen iyileşir mi?​

Lösemi korkulan bir hastalık olmaktan çıkıp tedavi edilebilir hastalık olmaya başladı. Uzun yıllar amansız hastalık olarak görülen ve halk arasında kan kanseri olarak bilinen lösemide, günümüzde gelişen tedavi yöntemleri sayesinde bazı tiplerinde yüzde 90’ı aşan başarı sağlanabiliyor.

Lösemi kanseri tekrarlar mı?​

Akut lösemi tedavisinde verilen yüksek doz kemoterapi ile hastalık baskı altına alınır. Ancak hastaların büyük bir bölümünde yüksek risk grubuna girdiği için genellikle ilk bir yıl içerisinde lösemi tekrarlayabilir. Lösemide tekrarı önleyebilmek için de kök hücreler ile allojenik kemik iliği nakli yapılması önerilir.
Lösemi önlenebilir mi?
İngiliz bilim insanları mikropsuz bir yaşamın, bağışıklık sistemini zayıflatarak kansere yol açabileceğini açıkladı. Doktorlar, 2 bin çocuktan birini etkileyen “akut lenfoblastik lösemi” adlı kan kanseri türünün önlenebileceğini belirtiyor.
Lösemi tedavisi pahalı mı?
Lösemi tedavi edilebilir. Halk arasında kan kanseri olarak da bilinen lösemi tedavi edilebilen ancak son derece pahalı bir hastalık. 3-5 yıl arası süren tedavi % 70-85 oranında başarıya ulaşıyor.

Lösemi nükseder mi?​

Fakat bunların bir kısmı, bazı durumlarda ise büyük çoğunluğu, bunu izleyen aylar ve yıllarda nükseder. Löseminin doğasında nüks riski vardır. Bu riskin en yüksek olduğu dönem, ilk yıllardır. Genellikle 5-8 yıldan sonra hastayı şifa bulmuş kabul etmek mümkündür.

Lösemi ilik naklinden sonra tekrarlar mı?​

Bu aşama çok önemlidir ve tedavinin iyi yürütülmesi sayesinde erken dönemde hastalık kontrol edilebilir. Ancak bu aşama başarıyla tamamlansa bile hastaların büyük bir kısmında kanser hücreleri tekrar çoğalmaya başlayabilir ve hastalık tekrarlar.
Lösemi olmamak için ne yapmalı?
Eğer ailede kanser/lösemi hastası varsa diğer aile üyelerinin de lösemi hastası olma riski artar. Kanser yapan etkenlerden kaçınma (sigara, fazla yağ tüketimi, zararlı ışınlar, kimyasal maddeler vb.) Sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edin, yemek saatlerinizi geciktirmeyin.
 
Geri
Üst