AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Lor yapmak icin sut nasil kesilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.839
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Lor yapmak için süt nasıl kesilir?​

Derin tencere içerisine 4 kg sütü koyun ve kısık ateşte karıştırarak kaynatın. Süt kaynamaya başladığında içerisine limon suyu ve sirkeyi ilave edin. Tekrar karıştırdıktan sonra, sütün yavaş yavaş kesildiğini göreceksiniz. Kesilme başladıktan 4-5 dakika sonra sütü ocaktan alın ve oda sıcaklığında 1 saat kadar bekletin.

Yoğurdu kestirmek için ne yapmalı?​

Yoğurdu kestirmek için ne yapmalı?
Kesik ( Yoğurt Kesiği) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Yoğurt ve suyu çalkalayıp ayran gibi yapıyoruz ocağa alıp kesilmesini bekliyoruz.
- İyice kaynayınca tane tane olduğu zaman ocağı kapatıp biraz ılındıktan sonra süzeğe koyuyoruz .
- Suyunu döküp kesiğini alıyoruz.

Bozuk süt ile ne yapılabilir?​

Bozuk süt ile ne yapılabilir?
İşte bozuk sütün 9 kullanımı…
- Hamur işlerinde kullanın. Ekşimiş sütü özellikle hamur işlerinde kullanabilirsiniz.
- Çorbalarınızın kıvamını arttırın.
- Eti yumuşatmak için kullanın.
- Eti yumuşatmak için kullanın.
- Yüzünüzü parlatın.
- Süt banyosu yapın.
- Bitkilerinizin güçlenmesini sağlayın.
- Salataya dökün.

Hakiki lor nasıl yapılır?​

Lor Peyniri Tarifi Nasıl Yapılır?
- Bir tencerenin içerisine çiğ sütü aktarın.
- Kısık ateşte karıştıra karıştıra sütünüzü kaynatmaya başlayın.
- Kaynama noktasına geldiğinde içerisine limon suyu ve sirkeyi ilave ederek güzelce karıştırın.
- Sütünüzde kesilmeler gözlemleyeceksiniz.

Kesilmiş yoğurda ne yapılır?​

Kesilmiş yoğurda ne yapılır?
Kesildikten sonra altına bir kap koyduğunuz ve üzerine bir tülbent yerleştirdiğiniz süzgece kesilmiş yoğurdunuzu aktarın. Güzelce süzdürdükten sonra tülbentinizi hafif yüksekçe bir yere bağlayarak tüm sularının süzülmesi için bekletin. Suları tamamen süzüldükten sonra peynirleriniz hazır! Afiyetle tüketebilirsiniz.

Yoğurttan keş nasıl yapılır?​

Yoğurttan keş nasıl yapılır?
Ne kadar katı olursa o kadar iyi.
- Bir leğen de yoğurt ve tuzu elimle yoğurarak karıştırdım.
- Sonra bir kasıkla parçalar alarak temiz bir bezin üzerine elimle koydum. (yoğurt katı değilse tepsi ye koyun.)
- Kendini çekince yoğurdu elimle ufalayarak böldüm.
- Bu resimdekiler 2 günde oldu, ufaya ufalaya kurutulur.
Çökelek ve lor aynı mı?​
Çökelek, yağı çıkarılan ayranın kaynatılması sonucu geriye kalan kesilmiş yoğurt parçalarına verilen isim. Lor ise, peynir yapıldıktan sonra süzülen mayalı sütün -peynirler, genellikle süt hayvandan sağıldıktan sonra ılıkken mayalanıp yapılıyor- kaynatılmasıyla ortaya çıkan kesilmiş süt parçaları.
 
Lor yapmak için verilen tarife göre, öncelikle derin bir tencereye 4 kg süt koyuluyor ve kısık ateşte karıştırılarak kaynatılıyor. Süt kaynamaya başladığında limon suyu ve sirke ekleniyor ve tekrar karıştırılıyor. Süt yavaş yavaş kesilmeye başladığında, 4-5 dakika sonra ocaktan alınıyor ve oda sıcaklığında 1 saat kadar bekletiliyor.

Yoğurdu kestirmek için ise, yoğurt ve su çalkalanıyor ve ocağa alınıp kesilmesi bekleniyor. İyice kaynadıktan sonra süzgece alınıyor ve suları süzülüyor.

Bozuk süt ile yapılabilecek birkaç kullanım önerisi verilmiş. Hamur işlerinde kullanarak ekşimiş sütü değerlendirebilir, çorbaların kıvamını arttırabilir, eti yumuşatabilir, yüz parlatıcı olarak kullanabilir, süt banyosu yapabilir, bitkilerinize gübre olarak kullanabilir veya salatanıza dökebilirsiniz.

Hakiki lor yapmak için çiğ sütü tencereye alıp kısık ateşte kaynatmaya başlıyorsunuz. Kaynama noktasına geldiğinde limon suyu ve sirke ekleyerek karıştırıyorsunuz ve kesilmeleri gözlemliyorsunuz.

Yoğurt kapandıktan sonra kesilen yoğurdu süzgece alıp süzdürdükten sonra tülbent içinde beklettiğinizde lor elde edebilirsiniz.

Yoğurttan keş yapımı için yoğurt ve tuzun karıştırılması, ardından parçalar halinde temiz bir bez üzerine alınıp bekletilmesi işlemi yapılıyor. Daha sonra kurutularak keş yapımı tamamlanıyor.

Çökelek ve lor arasındaki farka da değinilmiş. Çökelek, yağı çıkarılan ayranın kaynatılması sonucunda oluşan kesilmiş yoğurt parçalarına verilen isimken, lor ise peynir yapımı sırasında sütün kaynatılması sonucu oluşan kesilmiş süt parçaları olarak tanımlanmış.
 
Geri
Üst