AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Londra konferansini onemi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Londra konferansını önemi nedir?​

Londra Konferansının düzenlenmesinde itilaf devletlerinin amacı; Sevr anlaşmasının şartlarını yumuşatarak Türkiye Büyük Millet Meclisine kabul ettirmek olmuştur. Düzenlenen Londra Konferansını önemli kılan etken ise; Türkiye Büyük Millet Meclisinin itilaf devletleri tarafından ilk kez resmen tanınmış olmasıdır.

Londra Konferansı neyin siyasi sonuçlarından biridir?​

Londra konferansı’yla, yeni kurulan ve Türk milletinin temsilci olan T.B.M.M. İtilaf Devletleri ve Batı kamuoyu tarafından hukuken tanındı. Konferans’ta ki devletlerin tutumu, Sevr Antlaşması’ndan işgalcilerin taviz verebileceği gösterdi.
Londra Konferansı kim temsil etti?
Bunun üzerine İtilaf devletleri Ankara Hükümeti’ni tekrar davet etti. Konferansa TBMM, resmi daveti İtalya’da bekledikleri için gecikmeli olarak katıldı. Konferansa TBMM’yi temsilen Bekir Sami Bey, İstanbul’u temsilen ise Sadrazam Tevfik Paşa katıldılar.

Londra Konferansı nda hangi konu görüşülmüştür?​

Londra Konferansı görüşmelerinde, Sevr’in, İzmir, Doğu Trakya, Ermenistan, Kürdistan ile ilgili maddeleri görüşülmüştür. İtilaf Devletleri ekonomik ve mali konularla ilgili maddelerin görüşülmesine yanaşmamışlardır.

Londra Konferansı sonuçları neler oldu?​

Londra Konferansı’nın Sonuçları İtilaf Devletleri TBMM’yi konferansa davet ederek resmen tanımış oldular. 2. Sevr Antlaşması’nın uygulanamayacağı anlaşıldı. 3. İtilaf Devletleri tarafından öne sürülen “Türkler barışa yanaşmıyorlar, savaşı uzatıyorlar…” vb. propagandaları etkisiz hale getirildi.
Hangi savaştan sonra Sevr den taviz verildi?
Birinci İnönü Muharebesi’nden sonra. Londra Konferansı, TBMM, Sevr Antlaşması’nı kabul etmemiş, İtilaf Devletleri’ni yurttan çıkarmak için harekete geçmişti. TBMM, Milli Mücadele sırasında Güneyde Fransızlara karşı başarılı olmuş, Türk Sovyet görüşmelerini başlatmış, Yunan ilerleyişini durdurmuştu.
Fransa, Mehmet Ali Paşa’\ı desteklediği için bu konferansa katılmamıştır. Mısır Sorunu, Osmanlı Devleti’nin varlığını kendi gücüyle koruyamayacak kadar zayıfladığını ortaya çıkarmıştır. Osmanlı Devleti, Mısır İsyanı sırasında Avrupalı devletlerin desteğini almak için Tanzimat Fermanı’nı ilan edilmiştir.
Haliç konferansında bizi kim temsil etti?
Toplantılara Türkiye Cumhuriyeti adına Meclis Başkanı Ali Fethi Bey, Diyarbakır Mebusu Fevzi Bey, Ordu Mebusu Faik Bey, Hâricîye Hukuk Müşaviri Nusret Bey ve Yarbay İshak Avni Bey katılmış, İngiliz heyetine ise Sir Percy Cox başkanlık etmiştir.

Itilaf devletleri hangi savaştan sonra Londra konferansını topladı?​

Birinci İnönü Muharebesi de kazanılınca İtilaf Devletleri, Sevr Antlaşmasında bazı değişiklikler yapmak üzere Yunanistan ve Türkiye’nin de katıldığı bir konferansın 21 Şubat 1921’de Londra’da yapılmasına karar verdiler.
 
Geri
Üst