- Konu Yazar
Lonca teşkilatı mesleki statüler nelerdir?
Lonca teşkilatı birçok alt grubun birleşmesiyle oluşturulmuştur. Bu gruplara örnek olarak; ayakkabıcılık, matbaacılık, tabiplik, mimarlık, tüccarlık, bakırcılık, fırıncılık, demircilik, hamallık, berberlik ve daha yüzlerce meslek kolu söylenebilir.Lonca teşkilatı görevlileri kimlerden oluşur?
Lonca Teşkilatı Osmanlıda esnafları ve zanaatkarları bir araya getirir. Esnaflar ve zanaatkarlar örgütlenmiştir. Daha büyük üretim ve satım yapan kurumlar bunlara dahil değildir. Bu büyük kurumlar tüccarlık olarak bilinirken Lonca Teşkilatı daha küçük çaplı esnaf ve zanaatkarlar için ortaya çıkmıştır.Lonca teşkilatı neden çöktü?
Lonca teşkilatı neden çöktü?Gedik adı verilen bu düzende elinde esnaf ya da zanaatkâr belgesi olmayan kişilerin dükkân açması yasaklanıyordu. Ama ekonomik gelişmeyi ve rekabeti önleyici bu sistem pek başarılı olamadı. 1838 ticaret sözleşmeleriyle Avrupa malları Osmanlı pazarını istila edince sistem iyice çöktü.
Lonca teşkilatının da Yiğitbaşı nedir?
Lonca teşkilatının da Yiğitbaşı nedir?– Yiğitbaşı: Yiğitbaşı, işçilerin disiplininden ve üretim faaliyetlerinden sorumlu olan işçi temsilcisidir (İnalcık ve Arı, 2005: 50). Devletin herhangi bir müdahalesi olmaksızın esnaf tarafından seçilen yiğitbaşı, kadı tarafından tescil edilmektedir.
Lonca teşkilatının kurucusu kimdir?
Lonca, Anadolu Selçukluları döneminde 13. ve 14. yüzyıllar arasında Ahi Evran, Ahilik adı altında bir kurumun temellerini atmıştır. Lonca Teşkilatı olarak da bilinen bu teşkilat, Ahilik’i Osmanlı Devleti’nde devamlı bir yapılaşma olarak görülür.Lonca teşkilatının lideri kimdir?
Lonca başkanına “şeyh” denilmesi, kökenindeki tarikat geleneğini göstermektedir.Lonca teşkilatı nedir görevleri nelerdir?
Lonca teşkilatı nedir görevleri nelerdir?Lonca Teşkilatının; üye sayısını-üretilen malların kalitesini ve fiyatını belirlemek, esnaflar arasında haksız rekabete engel olmak, esnaf ve devlet ilişkilrini düzenlemek, kendilerine bağlı üyelerine kredi sağlamak gibi görevleri vardı.
Lonca teşkilatı nedir özellikleri nelerdir?
Lonca teşkilatı nedir özellikleri nelerdir?Geleneksel Osmanlı idari sisteminde yerel kamu hizmeti niteliği taşıyan işleri yürüten bir kurum. Mesleki gruplaşmalardan doğan loncalar, hiyerarşik yapıda örgütlenmiş esnaf birlikleri olup bir bakıma yerel sivil toplum örgütleridir . Loncalar sayesinde esnaf idarede söz sahibi olmuştur .
Lonca teşkilatının Ahilikten farkı nedir?
Ahilik teşkilatının ilk uzantısı olan lonca, kent esnafının ve küçük çaplı üretim yapan zanaatkarların örgütlenme biçimidir. Loncalar, Ahi Evran’a bağlılıklarını sürdürürken, Ahilik’in kabul etmediği esnaf türlerini ve gayrimüslimleri içlerine aldılar.Yiğitbaşı ne yapar?
Yiğitbaşı esnafın meseleleriyle yakından ilgilenir, kethüdâ adına esnafı kadı mahkemelerinde temsil eder, esnafa verilen cezaların yerine getirilmesini sağlar, usta olacak kalfalarla ilgili kanaatini bildirir ve ustalık törenlerinde kethüdâya yardım ederdi.Ahilik ve lonca sistemi nedir?
Ahilik ve lonca sistemi nedir?Loncalar ve Gedikler Ahiliğin uzantısıdır. Ahilik ilkelerinin değiştirilmesi, sulandırılmasıyla ortaya çıkan esnaf teşkilatlarıdır. Ahilik teşkilatının ilk uzantısı olan lonca, kent esnafının ve küçük çaplı üretim yapan zanaatkarların örgütlenme biçimidir.