AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Lomber disk hernisi ameliyati nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Lomber disk hernisi ameliyatı nasıl yapılır?​

Diskektomi lokal, spinal veya genel anestezi altında yapılabilir. Hasta ameliyat masasına yüzüstü, genellikle de dizüstü pozisyonda yatar. Fıtıklaşan diskin üzerinde cilde küçük bir kesi yapılır ve omurganın üzerindeki kaslar kemikten sıyrılır.

Lomber disk hernisi ameliyatı nedir?​

Cerrahi tedavi : Lomber disk (bel fıtığı) ameliyatı disk fıtıklaşmasına bağlı sinir kökleri üzerinde oluşan basıyı gidermek veya omurlar arasındaki aşırı hareketliliği azaltmak veya yok etmek amacıyla yapılır. İdrar ve/veya gaita tutamama: acil cerrahi gereklidir.
Lomber disk hernisi nasıl oluşur?​
Lomber disk hernileri sıklıkla L4 / L5 ve L5 / S1 seviyelerinde oluşur. Ve buna bağlı olarakta L5 veya S1 kökleri bası altında kalır. Her iki kökte siyatik siniri oluşturduğu için hernie olan tarafta bası altında olan köke uygun alanda ağrılar meydana gelir.

Göbek fıtığı ameliyatı nasıl yapılır?​

Göbek fıtığı ameliyatı nasıl yapılır?
Ameliyatta göbek deliğinin yakınından küçük bir kesi yapılır, fıtıklaşmış doku karın boşluğuna itilir, karın duvarındaki açıklık kapatılır, fıtık genişliğine bağlı yamalar ile takviye yapılır . Göbek fıtığı ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Kısa süreli bir operasyondur.

Lumbal disk hernisi tedavisi nedir?​

Lumbal disk hernisi tedavisi nedir?
En sık kullanılan yöntem diskektomi ya da sadece fıtıklaşan disk parçasının temizlendiği kısmi diskektomidir. Fıtığın durumuna göre endoskopik, mikroskopik ya da açık cerrahi yöntemler seçilebilir. Şayet bel ağrısından ziyade bacak ağrısından yakınıyorsanız cerrahiden iyi şonuç alabilirsiniz.

Lomber disk hernisi kimlerde görülür?​

En çok L5-S1 ve L4-5 seviyesinde görülür. Çocuklarda ve adolesanlarda oldukça az görülen lomber disk hernisi (LDH), sıklıkla 40-50 yaşları arasında görülür. Ağır yük kaldırma, omurga üzerine gelen döndürücü (torsiyonel) zorlamalar, ağır fiziksel çalışmalar, fazla kilo, risk faktörleri olarak sayılabilir.

Lumbal disk hernisi en yaygın hangi tarafta görülür?​

Disk hernisi en çok lomber omurgada ve ardından servikal omurgada görülür. Lomber ve servikal omurgada yüksek oranda disk herniasyonu, omurganın esnek kısmındaki biyomekanik kuvvetlerin anlaşılmasıyla açıklanabilir. Torasik omurganın disk herniasyonu daha düşüktür.
Bel ameliyatı kaç saat sürüyor?​
Bazı bel fıtıkları ameliyatları yarım saat sürerken, bazıları saatlerce sürebilmektir. Örneğin; nüks bel fıtığı ameliyatı süresi, diğer operasyonlara nazaran daha uzun sürebilmektedir. Kasık fıtığı ameliyatları ister kapalı ister açık yöntemle yapılsın yaklaşık 1 saat kadar sürmektedir.

Belde disk hernisi nedir?​

Belde disk hernisi nedir?
Disk bozuldukça dış tabakada yırtıklar meydana gelebilir. Bu yırtıktan sızan içteki jölemsi yapı fıtığı oluşturur. Disk “annulus fibrozus” adı verilen dayanıklı bir örgü şeklindeki dış tabaka ve “nukleus pulpozus” adı verilen jöle kıvamında bir merkezden oluşur.

Lumbar ve diğer intervertebral disk bozuklukları ne demek?​

Lumbar ve diğer intervertebral disk bozuklukları ne demek?
İntervertebral Disk Herniasyonu Nedir? İntervertebral disk herniasyonu (prolaps/disk sarkması) omurlar arası diskin jel çekirdeğinin bir bölümünün disk halkasının dışına çıkmasıdır. Omurgada 23 adet omurlar arası disk mevcuttur, bunlar omurlar arasındaki tampon görevini üstlenirler, yani darbeleri hafifletirler.
 
Lomber disk hernisi ameliyatı nasıl yapılır sorunuzun cevabı oldukça detaylı bir şekilde paylaşılmış. Lomber disk hernisi, bel fıtığı olarak da bilinir ve cerrahi müdahale, disk fıtıklaşmasına bağlı sinir kökleri üzerinde oluşan basıyı gidermek veya omurlar arasındaki aşırı hareketliliği azaltmak amacıyla gerçekleştirilir. Bu ameliyat lokal, spinal veya genel anestezi altında yapılabilir. Hasta ameliyat masasına yüzüstü veya dizüstü pozisyonunda yatar ve fıtıklaşan diskin üzerinde cilde küçük bir kesi yapılır. Omurganın üzerindeki kaslar kemikten sıyrılır ve işlem gerçekleştirilir.

Lomber disk hernisi genellikle L4/L5 ve L5/S1 seviyelerinde oluşur. Bu durumda L5 veya S1 sinir kökleri bası altında kalabilir ve bası olan tarafta ağrılar meydana gelebilir. Eğer bel ağrısından ziyade bacak ağrısı hissediliyorsa cerrahi yöntemlerle tedavi başarılı olabilir.

Lomber disk hernisi genellikle 40-50 yaş aralığında görülür ve risk faktörleri arasında ağır yük kaldırma, omurga üzerine gelen zorlamalar, fazla kilo gibi etmenler bulunmaktadır. Lomber disk hernisi en sık L5-S1 ve L4-5 seviyelerinde görülür ve lomber omurgada en sık disk herniasyonu gözlemlenir.

Belde disk hernisi, disk bozulmasıyla dış tabakada yırtıklar meydana gelerek iç yapıdan dışarı sızan jölemsi yapının oluşturduğu bir durumdur. Bu durum disk hernisi olarak adlandırılır ve disk, dayanıklı dış tabaka ile jöle kıvamındaki merkezden oluşur.

İntervertebral disk herniasyonu, omurlar arası diskin jel çekirdeğinin disk halkasının dışına çıkması durumudur. Omurgada bulunan intervertebral diskler, omurlar arasında tampon görevi görerek darbeleri hafifletirler.

Ameliyat süreleri bel fıtığı türüne, ameliyatın karmaşıklığına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Nüks bel fıtığı ameliyatı gibi bazı bel fıtığı operasyonları yarım saat sürebilirken, diğerleri ise saatlerce sürebilir. Güvenilir bir cerrahın önerilerine ve ameliyat sürecine dair detaylı bilgilere önem vermek önemlidir.
 
Geri
Üst