AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Lokum nerede muhafaza edilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Lokum nerede muhafaza edilir?​

Lokum, kuru, serin, hava almayan ve güneş görmeyen ortamlarda saklanmalıdır. Kendi ambalajı açıldıktan sonra, hava almaması için cam kavanoza aktarılır ve kavanozun kapağı kapatılır. Cam kavanoz gölge ve serin bir yerde muhafaza edilir. Lokum, buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde 15 güne kadar saklanabilir.

Kayseli lokum ne demek?​

Tercih edilen lokum çeşidi ise taze ve yumuşak olan çeşitleridir, en fazla tüketilen ise “Gayseli” (Kayseli) adındaki lokum çeşidi. Gaysenin kelime anlamı yağmurdan, selden sonra kuruyan toprağın bağladığı sert kabuktur.
Lokum nerede meşhur?​
Kentte yüz yılı aşkın bir süredir lokum imalatı gerçekleştiren Altınay Şekerleme Genel Müdürü İrfan Altınay, dünyada önemli bir yeri olan Türk lokumunun Türkiye’deki tek adresinin Afyonkarahisar olduğunu söyledi.

Lokumun kurumaması için ne yapılır?​

Lokumun kurumaması için ne yapılır?
Havayla Temas Önlenmeli Lokumun taze kalmasındaki ilk şart hava ile temasının kesilmesidir. Hava almayan ortamlarda bulunan lokumun tazeliğini her zaman yakalayabilirsiniz. Lokumun hava ile uzun süre temas etmesi sertleşmesine neden olur. Bu da lokumun özelliğinin kaybedilmesi anlamına gelir.

Bisküvi arası lokuma ne denir?​

Bisküvi arası lokuma ne denir?
Peki bu püskevit ismi nereden geliyor? Geçmiş yıllarda Adana ve Osmaniye gibi Anadolu bölgelerinde bisküvi arası lokuma püskevit denirmiş. Hatta Çukurova tarlalarında çalışan pek çok işçinin tek atıştırmalığı bu kıstırma lokum oluyormuş.

Lokum nereye ait?​

Lokum, su, şeker, nişasta ve sitrik asit veya tartarik asit veya potasyum bitartarat ile hazırlanan lokum kitlesine gerektiğinde çeşni maddeleri, kuru veya kurutulmuş meyveler ve benzeri maddelerin ilavesiyle tekniğine uygun olarak hazırlanan geleneksel bir Türk tatlısıdır.

Günümüzde lokum nerelerde ikram edilir?​

Lokum, mevlitlerde, sünnet törenlerinde, mezarlıklarda, misafirliklerde, kız istemede, bayram ziyafetlerinde ve buna benzer yerlerde ikram edilebilmektedir. Araba, ev vb. yeni şey alanlar gibi olaylar sonrası lokum ikram edilir.
Lokum hangi hastalığa iyi gelir?​
Düzenli olarak lokum tüketmek akciğer ve karaciğerde biriken atıkların idrar ile atılmasına yardımcı olmaktadır. Cilt için pek çok faydası bulunur. Yaraların iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Böbrek üstü bezlerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.

Lokum neden kurur?​

Lokum neden kurur?
Yüksek Sıcaklığa Dikkat! Yüksek sıcaklık, lokumun gereğinden fazla yumuşayıp formunu kaybetmesine yol açar. Ürünün içeriğinde fıstık gibi bir yemiş varsa durum daha hassas. Çok sıcak ortamlarda, lokumun içindeki kuruyemiş küflenebilir ve/ veya böceklenebilir.

Lokumun son kullanma tarihi var mıdır?​

Lokumun son kullanma tarihi var mıdır?
Burada bazı ürünlerin üretim tarihi, raf ömrünü incelediğimiz de çikolata, lokum, şeker, helva ve reçel gibi ürünlerin raf ömür süreleri 1 yıl kadar olabilmektedir.
 
Lokumun muhafaza edilmesi konusunda verdiğiniz bilgiler oldukça önemli. Lokumun kuru, serin, hava almayan ve güneş görmeyen bir ortamda saklanması gerçekten de çok önemlidir. Cam kavanoza aktarılıp kapatılarak gölge ve serin bir yerde muhafaza edilmesi, lokumun tazeliğini korumasına yardımcı olacaktır. Ayrıca, lokumun hava ile uzun süre temas etmemesi de önemli bir noktadır çünkü hava ile temas sertleşmesine ve özelliğinin kaybolmasına neden olabilir.

Kayseli lokumun taze ve yumuşak olan çeşitlerinden olduğunu ve "Gayseli" olarak da bilindiğini öğrendim. Gaysenin kelime anlamıyla ilgili bilgi vermeniz de çok ilginç. Lokumun Türkiye'deki tek adresinin Afyonkarahisar olduğunu belirten bilgi de oldukça dikkat çekici.

Bisküvi arası lokuma "püskevit" denildiğini ve bu ismin geçmiş yıllarda Adana ve Osmaniye gibi Anadolu bölgelerinde kullanıldığını öğrenmek ilginç oldu. Lokumun içinde bulunan besin maddelerinin cilt, akciğer ve böbrek üstü bezleri gibi organlar için faydalı olduğunu belirtmeniz de dikkat çekici.

Son kullanma tarihi konusunda verdiğiniz bilgiye göre çikolata, lokum, şeker, helva ve reçel gibi ürünlerin genellikle 1 yıl gibi bir raf ömrü olduğunu anlıyorum. Bu bilgilerin lokum tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum.
 
Geri
Üst