Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Lokmalari iyice cignemek ve yavas yemek sindirim sistemini nasil etkiler?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
40.027
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Lokmaları iyice çiğnemek ve yavaş yemek sindirim sistemini nasıl etkiler?​

Sindirimin temel evrelerinden biri olan çiğneme: Yavaş ve iyi çiğneyerek yemek, karbonhidratlı gıdaların iyi sindirilmesini sağlar. Yine daha az yenir, doyduğunu daha çabuk hisseder. Sindirim ağızda tükürükle başlar, yiyecekler çok iyi çiğnenmeli ki tükürükle iyice karışsın.

Acıkmadan yemek yenir mi?​

Kahvaltıdan kalktıktan tekrar acıkana kadar arada ağızda çiğnenip yutulacak hiçbir şey yememelisiniz. Çünkü yeterince sindirilemeyen yiyecekler vücudun ihtiyaçlarını karşılayamıyor, onu tekrar yapılandıramıyor. Kahvaltıdan bir saat sonra yürüyüş yapmak ya da hareket hâlinde olmak sindirimi kolaylaştırıyor.

Yavaş yemek yeme alışkanlığı nasıl kazanılır?​

Yavaş yemek yeme alışkanlığı nasıl kazanılır?
Yavaş yemek yeme alışkanlığı kazanmak için öneriler…
- Sofraya çok az oturmayın.
- Daha küçük çatal kaşık kullanmaya başlayın.
- Her lokmada çatalı, bıçağı ya da kaşığı elinizden bırakıp diğer lokmada tekrar alın.
- Çiğnemek için uzun süre harcamanızı gerektiren yüksek lifli besinleri seçin.

Çiğnemek neden önemlidir?​

Çiğnemek neden önemlidir?
Çiğneme eylemi ağız tarafından yapılır ve vücudunuzun tüm sindirim işleminin başlangıcıdır. Çiğneme ile büyük parçalı yiyecekler daha küçük parçalar haline gelir ve hazmı kolaylaştırır. Ağızda bulunan tükürük, yiyecekleri parçalama işlemine de yardımcı olan enzimlere sahiptir.

Çiğnemeden yutulursa ne olur?​

Mide ve bağırsak sağlığını bozuyor. Besinler tam çiğnemeden ve büyük lokmalar halinde yutulduğunda sindirim süreli uzar ve bu da organları daha fazla yorarak mide ve bağırsak problemlerine zemin hazırlar.

Kışın neden daha çok yemek yenir?​

Kışın kilo almamızın en önemli nedeni, kış aylarında havaların soğumasıyla beraber vücudumuzun ısısını koruyabilmesi için yemek yeme ihtiyacının artması. Üşüdükçe enerjiye olan gereksinim artar, vücut da artan enerji ihtiyacını besinlerden karşılamaya çalışır. Bunun sonucunda beyin acıkma sinyali verir.

Neden yerde yemek yenir?​

Neden yerde yemek yenir?
Yerde bağdaş kurarak yemek yemek sindirim sisteminiz için çok faydalı. Yemeğe uzanmak için ileri geri eğilip doğrulmak karın kaslarının mide özsıvısı salgılamasına yardımcı oluyor. Düzenli olarak oturduğunuz yerden ellerinizi kullanmadan kalkmak ömrünüzü uzatıyor.

Neden yavaş yemek yiyorum?​

Neden yavaş yemek yiyorum?
Yemeğinizi yavaş bir şekilde yediğinizde beyninize doyduğunuz mesajı gider ve daha fazla yemek yemeniz gerektiği hissine veda eder dolayısı ile kilonuzu kontrol altında tutarsınız. Hızlı bir şekilde ve çiğnemeden yemek yemek, şişkinlik ve gaz problemi yaşamanıza neden olur.
Az çiğnemek kilo aldırır mı?​
Güvenilir bir araştırmanın sonuçlarına göre sadece çok yiyip kötü beslenenler kilo almıyor, lokmalarını yeteri kadar çiğnemeden yutan, yani çok hızlı yiyenler de risk altındalar. Bu kötü alışkanlığı ısrarla sürdürenlerin yavaş yiyenlere göre en az yüzde 40 daha fazla “kilo riski” var.
Çiğnemenin faydaları nelerdir?​
İşte sakızın yararları:
- Kilo kontrolüne yardımcı olur! * Sakız pratik, ucuz ve düşük kalorilidir.
- İştahı azaltır!
- Öğünde daha az yemeye sebep olur!
- Atıştırma olarak seçenek olabilir!
- Kalori harcatır!
- Konsantrasyonu artırır ve stresi hafifletir!
- Beyne giden kanı artırıyor!
- Ağız ve diş sağlığını destekliyor!

Çiğnemek neye iyi gelir?​

Çiğnemek neye iyi gelir?
Çiğneme süreci vücuttaki kortizol miktarını azaltmaya ve stres atmaya yardımcı olur. Sakız bazen kaygı problemlerine ve yorgunluğa da iyi gelir. Sakız konsantrasyonu artırabilir ve hafızayı da güçlendirebilir. Çiğneme işlemi beyne giden kan akışını artırır.

Çiğnemeden yutmak ne demek?​

Çiğnemeden yutmak ne demek?
Tam ve doğru söylememek. Söylemek istediği bir sözü kendini tutarak söylememek.

Çok büyük lokma yutunca ne olur?​

Şöyle ki, yutulan hava ile besinlerin sindirilmesi ve parçalanması esnasında mide ve bağırsaklarda gaz oluşur. Oluşan gazın normalin üstünde olması ve vücuttan dışarı çıkamaması durumunda ise gaz sıkışması olur.
 
Yavaş yemek yemek, sindirim sistemini olumlu yönde etkileyen bir alışkanlıktır. İşte bu alışkanlığın sindirim sistemine olan faydaları:

1. **Karbonhidratlı gıdaların iyi sindirilmesini sağlar:** Yavaş ve iyi çiğneyerek yemek, karbonhidratlı gıdaların sindirimini kolaylaştırır ve sindirim sürecini daha verimli hale getirir.

2. **Doygunluk hissini hızlandırır:** Yavaş yemek yemek, midenizin doygunluk hissine daha çabuk ulaşmasını sağlar ve böylece daha az yemek yeme eğiliminde olursunuz.

3. **Sindirime yardımcı olur:** Sindirim süreci ağızda başlar ve yeterince çiğnemek; yiyeceklerin diğer sindirim organlarına daha hazır bir şekilde ulaşmasını sağlar.

4. **Mide ve bağırsakları korur:** Lokmaları iyi çiğneyerek yutmak sindirim sürecini hızlandırır ve mide-bağırsak sağlığını korur. Büyük lokmalar halinde yutulan besinler sindirim sürecini uzatabilir ve mide-bağırsak problemlerine yol açabilir.

Yavaş yemek yeme alışkanlığı kazanmak için ise aşağıdaki önerilere dikkat edebilirsiniz:

- Sofraya çok az oturmayın ve daha küçük çatal kaşık kullanmaya başlayın.
- Her lokmada çatalı, bıçağı ya da kaşığı elinizden bırakıp diğer lokmada tekrar alarak yeme hızınızı yavaşlatın.
- Yüksek lifli besinleri tercih ederek çiğnemek için daha fazla çaba harcamanızı sağlayabilirsiniz.

Sonuç olarak, yavaş yemek yemek, sindirim sisteminizin düzgün çalışmasına ve genel sağlığınıza olumlu katkıda bulunabilir. Bu alışkanlığı kazanmak için sabırlı olmak ve bilinçli bir şekilde yemek yemek önemlidir.
 
Geri
Üst