- Konu Yazar
- #1
Lokmaları iyice çiğnemek ve yavaş yemek sindirim sistemini nasıl etkiler?
Sindirimin temel evrelerinden biri olan çiğneme: Yavaş ve iyi çiğneyerek yemek, karbonhidratlı gıdaların iyi sindirilmesini sağlar. Yine daha az yenir, doyduğunu daha çabuk hisseder. Sindirim ağızda tükürükle başlar, yiyecekler çok iyi çiğnenmeli ki tükürükle iyice karışsın.Acıkmadan yemek yenir mi?
Kahvaltıdan kalktıktan tekrar acıkana kadar arada ağızda çiğnenip yutulacak hiçbir şey yememelisiniz. Çünkü yeterince sindirilemeyen yiyecekler vücudun ihtiyaçlarını karşılayamıyor, onu tekrar yapılandıramıyor. Kahvaltıdan bir saat sonra yürüyüş yapmak ya da hareket hâlinde olmak sindirimi kolaylaştırıyor.Yavaş yemek yeme alışkanlığı nasıl kazanılır?
Yavaş yemek yeme alışkanlığı nasıl kazanılır?Yavaş yemek yeme alışkanlığı kazanmak için öneriler…
- Sofraya çok az oturmayın.
- Daha küçük çatal kaşık kullanmaya başlayın.
- Her lokmada çatalı, bıçağı ya da kaşığı elinizden bırakıp diğer lokmada tekrar alın.
- Çiğnemek için uzun süre harcamanızı gerektiren yüksek lifli besinleri seçin.
Çiğnemek neden önemlidir?
Çiğnemek neden önemlidir?Çiğneme eylemi ağız tarafından yapılır ve vücudunuzun tüm sindirim işleminin başlangıcıdır. Çiğneme ile büyük parçalı yiyecekler daha küçük parçalar haline gelir ve hazmı kolaylaştırır. Ağızda bulunan tükürük, yiyecekleri parçalama işlemine de yardımcı olan enzimlere sahiptir.
Çiğnemeden yutulursa ne olur?
Mide ve bağırsak sağlığını bozuyor. Besinler tam çiğnemeden ve büyük lokmalar halinde yutulduğunda sindirim süreli uzar ve bu da organları daha fazla yorarak mide ve bağırsak problemlerine zemin hazırlar.Kışın neden daha çok yemek yenir?
Kışın kilo almamızın en önemli nedeni, kış aylarında havaların soğumasıyla beraber vücudumuzun ısısını koruyabilmesi için yemek yeme ihtiyacının artması. Üşüdükçe enerjiye olan gereksinim artar, vücut da artan enerji ihtiyacını besinlerden karşılamaya çalışır. Bunun sonucunda beyin acıkma sinyali verir.Neden yerde yemek yenir?
Neden yerde yemek yenir?Yerde bağdaş kurarak yemek yemek sindirim sisteminiz için çok faydalı. Yemeğe uzanmak için ileri geri eğilip doğrulmak karın kaslarının mide özsıvısı salgılamasına yardımcı oluyor. Düzenli olarak oturduğunuz yerden ellerinizi kullanmadan kalkmak ömrünüzü uzatıyor.
Neden yavaş yemek yiyorum?
Neden yavaş yemek yiyorum?Yemeğinizi yavaş bir şekilde yediğinizde beyninize doyduğunuz mesajı gider ve daha fazla yemek yemeniz gerektiği hissine veda eder dolayısı ile kilonuzu kontrol altında tutarsınız. Hızlı bir şekilde ve çiğnemeden yemek yemek, şişkinlik ve gaz problemi yaşamanıza neden olur.
Güvenilir bir araştırmanın sonuçlarına göre sadece çok yiyip kötü beslenenler kilo almıyor, lokmalarını yeteri kadar çiğnemeden yutan, yani çok hızlı yiyenler de risk altındalar. Bu kötü alışkanlığı ısrarla sürdürenlerin yavaş yiyenlere göre en az yüzde 40 daha fazla “kilo riski” var.
İşte sakızın yararları:
- Kilo kontrolüne yardımcı olur! * Sakız pratik, ucuz ve düşük kalorilidir.
- İştahı azaltır!
- Öğünde daha az yemeye sebep olur!
- Atıştırma olarak seçenek olabilir!
- Kalori harcatır!
- Konsantrasyonu artırır ve stresi hafifletir!
- Beyne giden kanı artırıyor!
- Ağız ve diş sağlığını destekliyor!
Çiğnemek neye iyi gelir?
Çiğnemek neye iyi gelir?Çiğneme süreci vücuttaki kortizol miktarını azaltmaya ve stres atmaya yardımcı olur. Sakız bazen kaygı problemlerine ve yorgunluğa da iyi gelir. Sakız konsantrasyonu artırabilir ve hafızayı da güçlendirebilir. Çiğneme işlemi beyne giden kan akışını artırır.
Çiğnemeden yutmak ne demek?
Çiğnemeden yutmak ne demek?Tam ve doğru söylememek. Söylemek istediği bir sözü kendini tutarak söylememek.