AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Lojistikte dis kaynak neden kullanilmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Lojistikte dış kaynak neden kullanılmalı?​

Literatürdeki çalışmalar incelendiğinde, işletmeleri lojistikte dış kaynak kullanımına iten nedenler arasında en geçerli olanları maliyetin azaltılması, hizmetin iyileştirilmesi, ana yetkinliğe odaklanma ve esneklik sağlama olarak gözlenmektedir (Wanke vd., 2008).

Neden dış kaynak kullanımı?​

Dış kaynak kullanımının başlıca sebepleri arasında işletim giderlerini denetlemek ve bir anlamda giderleri düşürmek vardır. Outsourcing, iç kaynakları başka alanlarda kullanmaya imkân sağlar. Yeniden yapılanma sürecinin hızlanmasını destekler. Maliyeti düşürmeye yardımcı olur.

Dış kaynak türleri nelerdir?​

Dış kaynak türleri nelerdir?
Lojistik-nakliye (ambarlama, postalama-dağıtım, bilgi sistemleri ve operasyonlar) İdari işler (yazılı dokümanlar, dosyalar, fotokopi vb.) Satış-pazarlama (tele-pazarlama, reklâm) Yemek, personel taşımacılığı, güvenlik, temizlik ve otomobil kiralama hizmetleri.

Bir şirket hangi alanlarda dış kaynaklardan yararlanır?​

Bir şirket hangi alanlarda dış kaynaklardan yararlanır?
İlk dış kaynaklardan yararlanma uygulamaları Amerikan Otomotiv Endüstrisinde, yedek parça üretimi konusunda ortaya çıkmıştır. Daha sonra maliyetleri düşürme, personel tasarrufu gibi olumlu etkilerinden dolayı dış kaynaklardan yararlanma uygulamaları yaygınlaşmıştır.

Işletmeler neden dış kaynaklardan yararlanır?​

Dış kaynak kullanımının en önemli nedeni, küçük şirketlerin öncelikle ulusarası şirketlere destek aktiviteleri yerine getirilirken, rekabet üstünlüğünü sağlayacak kaynak ve kapasiteye sahip olmasıdır. Birkaç temel uzmanlık alanı geliştirerek, bir şirket sürekli bir rekabet avantajı sağlama olasılığını artıracaktır.

Sağlık kurumlarında dış kaynaklardan yararlanma nedir?​

Hastane işletmelerinde dış kaynak kullanımı, sınırlı olan kaynakların daha etkin bir biçimde yönetilerek sağlık hizmet kalitesini ve verimliliğinin arttırılmasını sağlayan maliyet etkin bir yöntemdir.

Dış kaynaklar ne demek?​

Dış kaynaklar ne demek?
Dış kaynak kullanımı en basit haliyle; daha önce şirket içinde üretilen bir mal ya da hizmetin dışarıdan tedarik edilmesidir.

Dış kaynak öz kaynak nedir?​

Dış kaynak öz kaynak nedir?
İşletmelerin, sadece kendi sahip oldukları yetenek ve becerileri esas alan işlerin dışındaki; öz veya temel yeteneklerin kullanılmadığı işlerin, işletme dışından kendi alanında uzmanlaşmış başka işletmelerden almasına dış kaynak kullanımı (outsourcing) denir.

Dış personel kaynakları nelerdir?​

Araştırmalar; özellikle işe alma, işten çıkartma, güvenlik, bordrolama, yemek, personel taşıma servisi, tazminat yönetimi gibi alanlarda dış kaynak kullanımının giderek yoğunlaştığını göstermektedir.

Işletmelerde kullanılan dış kaynaklar nelerdir?​

Dış kaynak kullanım alanları Bilgi teknolojisi (bakım, onarım, eğitim, uygulama, yazılımı geliştirme vb.) Müşteri hizmetleri (bilgi sistemleri, saha hizmetleri, telefonla müşteri hizmetleri vb.) Muhasebe-finans (bordrolama, vergilendirme, satın alma ve genel muhasebe işlemleri)
 
Dış kaynakların lojistikte kullanılması işletmelere birçok avantaj sağlayabilir. Literatürde yapılan çalışmalar sonucunda, dış kaynak kullanımını teşvik eden en geçerli nedenler arasında şunlar bulunmaktadır:

1. **Maliyetin Azaltılması:** Dış kaynak kullanımı genellikle işletmelerin işletim maliyetlerini düşürmelerine yardımcı olabilir. Dış kaynak hizmet sağlayıcılar ile yapılan anlaşmalar genellikle daha ekonomik olabilir ve işletmeler için tasarruf sağlayabilir.

2. **Hizmetin İyileştirilmesi:** Dış kaynak hizmet sağlayıcıları genellikle uzmanlık alanlarında hizmet sunarlar. Bu da işletmelerin daha kaliteli hizmet almasını sağlayabilir. Örneğin, lojistik hizmetler için dış kaynak kullanımı, lojistik süreçlerin daha etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesini sağlayabilir.

3. **Ana Yetkinliğe Odaklanma:** Dış kaynak kullanımı, işletmelerin ana işlerine odaklanmalarını sağlayabilir. İşletmeler, belirli bir alanda uzmanlaşarak rekabet avantajı elde edebilirlerken, diğer destek hizmetlerini dış kaynak sağlayıcılara devredebilirler.

4. **Esneklik Sağlama:** Dış kaynak kullanımı işletmelerin değişen pazar koşullarına ve ihtiyaçlarına daha hızlı ve esnek bir şekilde adapte olmalarını sağlayabilir. Dış kaynak sağlayıcılar genellikle esnek hizmet modelleri sunarak işletmelere ihtiyaçları doğrultusunda hizmet alabilme imkanı sunarlar.

Dış kaynak türleri çeşitli alanlarda mevcut olabilir. Örneğin, lojistik-nakliye, idari işler, satış-pazarlama, yemek hizmetleri, personel taşımacılığı, güvenlik ve temizlik gibi alanlarda dış kaynak kullanımı yaygındır. İşletmeler bu tür hizmetleri dış kaynak sağlayıcılardan temin ederek kendi operasyonlarını destekleyebilirler.

Dış kaynak kullanımı genellikle işletmelerin belirli alanlarda uzmanlaşarak rekabet avantajı elde etmelerini sağlar. Özellikle küçük şirketlerin uluslararası şirketlere destek aktivitelerini yerine getirirken dış kaynak kullanımı, maliyetleri düşürmenin yanı sıra işletmelerin daha etkin ve verimli bir şekilde faaliyet göstermelerine yardımcı olabilir. Dış kaynak kullanımının işletmeler için önemli bir rekabet avantajı sağlama potansiyeli bulunmaktadır.
 
Geri
Üst