Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Liyakat ilkesi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.231
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Liyakat ilkesi ne demek?​

Türkiye Cumhuriyeti 1982 Anayasasına göre “Her Türk kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilemez” (md.70) şeklinde oldukça açık bir liyakat ilkesi söz konusudur.

Liyakat sıfatının unsurları nelerdir?​

Arapça kökenli olan liyâkat kavramı Türk Dil Kurumu sözlüğünde “Bir kimsenin, kendisine iş verilmeye uygunluk, yaraşırlık durumu” olarak tanımlanmıştır. Bu kavram toplumumuzda ifade ediliş biçimi olarak “işi ehline bırakmak”, “işi lâyıkıyla yapmak”, “işin hakkını vermek”, “işinin piri olmak” şeklinde kullanılmaktadır.
Anılan Kanun’da, sınıflandırma ilkesi, kamu hizmetleri ve kamu görevlilerinin, hizmetlerin özelliklerine göre sınıflara ayrılması; kariyer ilkesi, Devlet memurlarının bilgileri ve yetişme şartlarına uygun olmak üzere, sınıfları dahilinde en üst derecelere kadar yükselebilmesine olanak tanınması; liyakat ilkesi ise.
Liyakat ilkesinin uygulanabilmesi için ne gibi öneriler getirebilir?
Liyakat sisteminin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için önerilerimiz şunlardır:
Insan kaynaklarında liyakat ilkesi nedir?
Liyakat, dar anlamda herhangi bir organizasyonda işe uygun ehil kişinin seçilmesi anlamına gelmektedir. Buradaki “işe uygunluk”, işin gereğini yerine getirebilmek için gerekli, bilgi ve tecrübedir. Kanaatimizce, liyakat kavramı özünde etik ve erdem gibi değerleri de barındıran bir kavramdır.

Liyakat değerlendirmesi nedir?​

Liyakat, Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlüğü’nde “bir kimsenin, kendisine iş verilmeye uygunluk, yaraşırlık durumu, değim” olarak tanımlanıyor.1 Liyakat, ayrıca, Latince kazanmak, hak etmek anlamına gelen mereo kökünün, Yunanca güç, iktidar anlamına gelen kratia sözcüğü ile birleşiminin “meritokrasi” olarak …

Kariyer ilkesi nedir kısaca?​

Kamu yönetiminde kariyer ilkesi 657 sayılı Kanun’un üç temel ilkesinden birisi olan kariyer, bu kanunda; devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanını sağlama kariyer olarak tanımlanmıştır.
Insan kaynakları yönetiminde liyakat ve ehliyet neden faydalıdır?
İnsanın toplumsal hayatta kendini güvende hissetmesi, birlikte aynı evren ve çevreyi paylaştığı insanların nasıl davranacaklarını önceden kestirip ona göre davranması, toplumda görev ve sorumluluk dağılımının liyakat ve ehliyet esasında yapılmasıyla doğrudan ilgilidir.
İnsan kaynakları yönetiminin temel ilkeleri nedir?
İnsan kaynakları ilkeleri sırasıyla şöyle açıklamak mümkündür; verimlilik, insancıl davranış ilkesi, eşitlik ilkesi, güvence ilkesi, açıklık ilkesi, halef yetiştirme ilkesi ve yönetim geliştirme ilkesi şeklinde gösterilmiştir.

Kariyer ilkesi ne demek?​


Türk kamu yönetimi sisteminde liyakat kavramı birbirine benzer iki farklı olguyu ifade etmek için kullanılmaktadır. Birinci anlamı, işe en uygun kişinin seçilmesidir. İkinci anlamı ise, belli özellikleri olan bir personel sistemidir1.

Ünvan değişikliği nasıl yapılır?​

MADDE 13 – (1) Görevde yükselme ve/veya unvan değişikliği sınavları yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamada yapılır. (2) Yazılı sınav yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Yazılı sınavda en az altmış puan alanlar başarılı sayılır. (3) Yazılı sınava ilişkin konu başlıklarına duyuruda yer verilir.
Boş kadro değişikliklerinde Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-5 Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Kadro Cetvellerinden (II) sayılı cetvel, dolu kadro değişikliklerinde ise (III) sayılı cetveli eksiksiz doldurularak değişiklik gerekçeleriyle birlikte meclise sunulur.
Siyasette liyakat ne demek?
Sonuç olarak liyakat, bir şeyi yapabilmeye yetkin olmak demektir. Siyasette ya da diğer alanlarda liyakatli kişilerin olması, toplumun gelişmesini ve ilerlemesini sağlar.
Liyakat ne demek TDK?
Türk Dil Kurumu açısından Liyakat kelimesine bakıldığında ehli olmak, iş bilir ve değerli anlamları taşımaktadır. Örneğin Liyakat göstermek bir işte başarı gösterme anlamı taşımaktadır. Herhangi bir işte yetenekli, uygun ve elverişli olmak Liyakat sahibi anlamına gelmektedir.

Ünvan değişikliği sınavından kaç puan almak gerekir?​

Sınavı başarmış sayılabilmek için yazılı sınavdan 100 tam puan üzerinden en az 60 puan almış olmak ve sözlü sınavdan en az 70 puan almak şarttır.

Eğitmen kadrosuna kimler atanabilir?​

Yukarıdaki hükümler çerçevesinde, daha önce “öğretmen” kadrosunda görev yapmış olan ilgilinin mevzuatla aranan öğrenim, sertifika, hizmet süresi gibi diğer şartları da taşıması kaydıyla “eğitmen” unvanlı kadroya atanmasının mümkün bulunduğu değerlendirilmektedir.
Unvan değişikliği sınavına katılmak isteyenlerin başvuru dilekçesi ve ekinde istenilen belgelerle, İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığına başvurmaları gerekir. Başvurular 15.01.2021 tarihinde başlayıp, 01.02.2021 tarihi mesai bitiminde sona erecektir.
Liyakat sahibi kimdir?
Liyakat sahibi; liyakatli, yetenekli ve bir işin gerçekleştirilmesine de elverişli anlamına gelir. Örneğin, liyakat göstermek bir işte başarı göstermek anlamına da gelir. Herhangi bir işe uygun, yetenekli ve elverişli olmak Liyakat sahibi olmak anlamına gelmektedir.
Liyakat sahibi olmak ne demek?
Liyakat TDK Anlamı Liyakat göstermek; bir işte başarı göstermek anlamına gelir. Liyakat sahibi; bir işin gerçekleştirilmesine elverişli, liyakatli, yetenekli.

Liyakat nedir ornek?​

Liyakat aslında en basit anlamıyla işinin ehli olmak o işe yakışan davranışlar sergilemek demektir. Diplomasi için düşünecek olursak ülkeler arası anlaşmalara ters olan davranışlardan kaçınmak diyebiliriz. Askerler için emre itaat etmek, üstünün dediklerini yapmak liyakatin örneği olarak gösterilebilir.
 
Geri
Üst