AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Lityum iyon pilleri toksik madde icerir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Lityum iyon pilleri toksik madde içerir mi?​

Lityum iyon piller sergiledikleri yüksek enerji yoğunlukları ve toksik olmamaları nedeniyle cep telefonu, diz üstü bilgisayarlar ve küçük ev aletlerinde ve salgıladıkları düşük seviyedeki CO2 gazı salınımı sebebiyle de çevre bilincine sahip tasarımcılar ve tüketiciler tarafından tercih edilmektedirler.
Lityum pil ömrü ne kadar?
Kullanılan pilin kapasitesi, lityum iyonların kimyasal özellikleri nedeniyle zamanla azalacaktır. Bu durum oldukça normaldir. Lityum iyon pilin ömrü yaklaşık 300 ile 500 şarj döngüsü arasındadır.
Lityum iyon piller çevreye zarar verir mi?
Madenlerin dünya üzerinde bu denli eşitsiz biçimde dağılmış olması da metalin çıkarılmasından, işlenmesine ve endüstride kullanılmasına kadar geçen süreçlerde lityumun taşınmasını zorunlu kılıyor ve çevreye daha çok zarar veriyor.

Lityum yanıcı mıdır?​

Pillerde bulunan kobalt, alüminyum ve bakır gibi diğer metaller geri kazanılırken, lityum genellikle zehirli, yanıcı ve reaktif doğası nedeniyle atılıyor.
Lityum pil hammaddesi nedir?
Bunu yapmak için, Olivetti ve araştırma ekibi, günümüzün lityum-iyon pillerini üretmek için gerekli en önemli beş katkı maddesi üzerinde yoğunlaştılar. Bu hammaddeler; lityum, kobalt, manganez, nikel ve grafit şeklinde karbon.
Pil doğaya zarar verir mi?
Pil atıkları doğaya bırakıldığında bu zararlı maddeler suya ve toprağa karışır. Bu zararlı maddelerle kirlenmiş toprakta ve suda yaşayan canlılar, bu kirlilikten olumsuz etkilenir. Çevreye gelişigüzel atılan piller büyük bir kirlilik oluşturur ve doğal dengeye zarar verir.
Li-iyon Pilin tehlikeli olmasında en büyük etken 4.2v olan şarj voltajının aşılması ve delinme ezilme gibi büyük hasarlar almasıdır pile zarar veren diğer sorun ise aşırı deşarjdır sorunların çözümü için “pil koruması” yazısında bahsettiğim sistemler kullanılıyor.
Lityum pil delinirse ne olur?
Bir lityum pil, bir elektrolit ile ayrılmış iki elektrottan oluşur. Pilin içeriği basınç altındadır, bu nedenle bir metal parça, bileşenleri ayrı tutan bir bölmeyi delerse veya pil delinirse, lityum havadaki suyla kuvvetli bir şekilde reaksiyona girerek yüksek ısı üretir ve bazen yangın çıkarır.
Piller neden çöpe atılmaz?
Tükenen pillerin çevreye veya çöpe atılmaması gerekiyor; bunun nedeni atık pillerin içinde bulunan çeşitli kimyasal maddelerin yeraltı sularına ve toprağa karışarak kirlilik yaratabilecek olması. Atık nikel-kadmiyum pilleri bünyesindeki nikel ve kadmiyum maddeleri ise uzun süreden bu yana geri kazanılıyor.
 
Geri
Üst