Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Lise mezunu cankurtaran olabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
47.214
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Lise mezunu cankurtaran olabilir mi?​

19 yaşını doldurmuş olmak, En az ilköğretim veya ilkokul mezunu olmak, Cankurtaran eğitimi yapmasında engel bulunmadığına ilişkin sağlık bildirim, Gümüş cankurtaran belgesine sahip olmak, Federasyonun en az 3 yıldız dalıcı belgesine sahip olmak, az 6 ay gümüş cankurtaran olarak çalışmış olmak.

Can kurtaranın en belirgin özelliği nedir?​

Cankurtaranlar, plaj ve havuzlarda güvenliği sağlayan ve aynı zamanda arama kurtarma çalışmalarına katılarak olası durumlarda ilk müdahaleyi yapan kişilerdir. Boğulma tehlikesi durumlarında kalp masajı ya da suni teneffüs gibi hayat kurtarıcı hamleleri yapmak onun görevidir.

Cankurtaranlık belgesi ne işe yarar?​

Cankurtaranlık belgesi ne işe yarar?
Eğitim sonunda başarılı olan kursiyerler Bronz Cankurtaran Sertifikasıyla; otel havuzları, spor tesisi havuzları, aqua parklar ve benzeri havuz bulunan yerlerde çalışabilmektedir.

Havuzlarda cankurtaran bulundurma zorunluluğu kaç metre?​

Havuzlarda cankurtaran bulundurma zorunluluğu kaç metre?
(3) Havuzda, derinlik fark etmeksizin her bir havuz için asgari bir, büyük havuzlarda her 500 m2 için asgari iki bronz cankurtaran olmak üzere, risk yönetim planına uygun sayıda cankurtaran bulundurulması zorunludur.

Cankurtaran belgesi kaç günde alınır?​

Cankurtaran belgesi almanız için genel olarak en az 4 ile 6 gün kadar eğitim almanız gereklidir. Eğitim sırasında size sunulan tüm bilgileri en az %70 derecesinde kavramanız ve sınavda yapmanız gereklidir. Yüzme kabiliyetinizin gelişmiş olması gereklidir.

Cankurtaran olmak için ne yapmalıyım?​

Cankurtaran olmak için; Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu yetki belgesi olan bir yerden kurs almanız ve gerekli yeterlilikleri tamamlamanız, Üniversitelerin cankurtaran bölümünden mezun olmanız, Spor kulüpleri tarafından verilen kurslara katılmanız yeterlidir.

Can kurtarana ne denir?​

Can kurtarana ne denir?
Acil durumlarda yaralının hastaneye yetiştirilmesini ve yolda ilk müdahalenin yapılmasını sağlayan ambulansla eş değer olan araçlara cankurtaran denir. Deniz ve havuzlarda insanların güvenli bir şekilde yüzmelerini sağlayan ve olası bir boğulma durumunda müdahale eden kişiye de cankurtaran denir.

Can kurtarma sertifikaları nelerdir?​

Can kurtarma sertifikaları nelerdir?
Suda Can Kurtarma Sertifikası programının amacı:
- Denizcilik Alanından mesleğin gerektirdiği yeterlikleri kazanan bireyler sektörde;
- Havuzlarda,
- Kişisel can kurtarma,
- Denizlerde kazazede kurtarma işlerinde çalışabilirler.

Site havuzlarında cankurtaran zorunlu mu?​

Yüzme Havuzu Derinlik Seçimi Havuzu kullanacak kişilere göre tercih edilebilir. Havuz içinde derinlik değişebilir. Eğer atlama platformu olacaksa derinlik 2 metreden az olmamalıdır. Eğer site havuzu yapılacaksa ve 1,5 metre derinlikten fazla ise cankurtaran bulundurma zorunluluğu vardır.

Havuzda kaç cankurtaran olmalı?​

Cankurtaran eğitimi ne kadar sürer?​

Cankurtaran eğitimi ne kadar sürer?
– Bronz cankurtaran eğitimi süresi en az üç en fazla dört gün olup, müfredat toplam 21 saattir. 21 saatlik dersin 13 saati dershane ortamında teorik ve dershanede pratik, 8 Saati havuzda (su içinde) pratik olmak zorundadır. – Gümüş cankurtaran eğitimi süresi en az üç en fazla dört gün olup, müfredat 21 saattir.

Cankurtaran kursu ne kadar?​

Cankurtaran kursu ne kadar?
2018 yılında uygulanacak olan sınav katılım harçları, ‘Bronz Cankurtaran Eğitmen Adayları’ için (KDV dahil 1.400 TL) ‘Gümüş Cankurtaran Eğitmen Adayları’ için (KDV dahil 1.700 TL)’dir.
 
Lise mezunu bir birey, belirtilen şartları yerine getirdiği takdirde cankurtaran olabilir. Bu şartlar şunlardır:
- 19 yaşını doldurmuş olmak
- En az ilköğretim veya ilkokul mezunu olmak
- Cankurtaran eğitimi yapmasında engel bulunmaması için sağlık bildirimi
- Gümüş cankurtaran belgesine sahip olmak
- Federasyonun en az 3 yıldız dalıcı belgesine sahip olmak
- En az 6 ay gümüş cankurtaran olarak çalışmış olmak

Cankurtaranların en belirgin özelliği, plaj ve havuzlarda güvenliği sağlamak ve arama kurtarma çalışmalarına katılarak olası durumlarda ilk müdahaleyi yapmaktır. Boğulma tehlikesi durumlarında müdahale etmek, hayati önem taşır.

Cankurtaranlık belgesi, başarılı olan kursiyerlere otel havuzları, spor tesisleri havuzları, aqua parklar ve benzeri yerlerde çalışma imkanı tanır.

Havuzlarda cankurtaran bulundurma zorunluluğu, her bir havuz için asgari bir bronz cankurtaranın bulunması gerektiğini belirtir. Büyük havuzlarda ise her 500 m2 için asgari iki bronz cankurtaran olmalıdır.

Cankurtaran belgesi almak genellikle 4 ila 6 gün süren bir eğitimi kapsar. Eğitim süresince sunulan bilgileri özümsemek ve %70 başarı ile sınava girmek gereklidir. Ayrıca iyi bir yüzme yeteneğine sahip olmak da önemlidir.

Cankurtaran olmak için Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu yetkilendirmesi olan bir yerden kurs alabilir, yeterlilikleri tamamlayabilir, üniversitelerin cankurtaran bölümünden mezun olabilir ya da spor kulüplerinin kurslarına katılabilirsiniz.

Site havuzlarında cankurtaran bulundurma zorunluluğu, havuz içindeki derinliğe göre değişiklik gösterebilir. Eğer site havuzu 1,5 metreden daha derinse, cankurtaran bulundurma zorunluluğu vardır.

Cankurtaran eğitimi, bronz cankurtaran eğitimi için en az üç en fazla dört gün süren 21 saatlik bir eğitimi içerir. Gümüş cankurtaran eğitimi de benzer şekilde en az üç en fazla dört gün sürer ve toplamda 21 saatlik bir müfredatı kapsar.

Cankurtaran kursu ücretleri, 2018 yılında belirlenen sınav katılım harçlarına göre değişiklik gösterebilir. Bronz cankurtaran eğitmen adayları için 1.400 TL, gümüş cankurtaran eğitmen adayları için ise 1.700 TL olarak belirlenmiştir.
 
Geri
Üst