AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Lise denklik ne demek?

Editör

Yeni Üye

Lise denklik ne demek?​

Yurt içinde milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ve büyükelçiliklerce açılmış okullar ile yurt içi ve yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarından alınan belgelerin ülkemizde hangi sınıf, alan, dal veya bölüme eş değer olduğunun tespit edilme işlemine denklik denir.

Eşdeğerlik belgesi nedir?​

Türk Yüksek Öğretim sisteminde mezun olunan akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren belgeye denklik belgesi denmektedir. Dolayısıyla denklik belgesini alabilmek için talep etmek gerekmektedir. Bu talep edilen denklik belgesi aslında kişinin bulunduğu ülkedeki mezuniyet belgesidir.

Realschulabschluss Türkiye’de ne oluyor?​

Realschulabschluss Türkiye’de ne oluyor?
Realschulabschluss ve Hauptschulabschluss yapmış olan öğrenciler Türkiye’de lise mezunu sayılmamaktadırlar. Bu öğrenciler ilk önce AÖLBAP programına katılarak, Almanya’dan Türkiye Lise mezuniyetini alabilirler. Açık Lise diplomalarını aldıktan sonra YÖS Sınavına girmeleri gerekmektedir.

Lise diploması yurt dışında geçerli mi?​

Öğrenciler denklik programları vasıtasıyla sahip oldukları diplomaları uluslararası düzeyde geçerli hale getirebilirler. Uluslararası denklik programları vasıtasıyla diplomalarını uluslararası düzeyde geçerli hale getiren öğrenciler birçok eğitim olanağına sahip olurlar.

Eşdeğerlik denklik belgesi nedir?​

Denkliği talep edilen mezuniyet belgesinin Türk yükseköğretim sisteminde hangi akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren belgedir.

YÖK eşdeğerlik belgesi nasıl alınır?​

YÖK eşdeğerlik belgesi nasıl alınır?
Belge alımı için online olarak başvuru yapılır. Bu başvuru e devlet ya da YÖK resmi internet adresinden yapılır. Kurum tarafından ön inceleme başvuru yapıldıktan sonra gerçekleşir. Ön incelemede diplomanın teyit edilmesi yer alır.

Ausbildung Türkiyede gecerli mi?​

Almanya’ da herhangi bir Mesleği bitirmiş ve diplomasını almış olan meslek mezunları (Abgeschlossene Ausbildung) gençlerimizin diplomaları Türkiye’de meslek lisesi veya lise diplomalarına denk kabul edilmeli (Türkiye’de 12 sene okuyan lise diploması sahibi oluyor, Almanya’da da zorunlu 9 senelik eğitim sonrası gençler …

Gymnasium Türkiyede hangi okula denk?​

Türkiye. Türkiye’de İstanbul Lisesi, Alman Lisesi ve Sankt Georg Avusturya Lisesi Gymnasium unvanı sahibidir. Bu okullarda Almanca eğitim verilmekte olup İstanbul Lisesi ve Alman Lisesi’nden Abitur, Avusturya Lisesi’nden ise eşdeğeri olan Matura diploması almak mümkündür.

Lise mezunu yurt dışında okuyabilir mi?​

Lise mezunu yurt dışında okuyabilir mi?
Yurtdışı Üniversite, başvurmak için lise mezunu olmak yeterlidir. Yurtdışı Üniversite kayıt olmak için herhangi bir alan ayrımı ve LGS-LYS puan şartı aranmamaktadır. Yurtdışı Üniversite , meslek lisesi veya lise diploması derecesi farkı gözetmeden okumak isteyen öğrencilere onay vermektedir.

Lise diploması Almanya’da geçerli mi?​

Türkiye’de edindiğiniz meslek Almanya’da geçerli olabilecek! Alman Federal Konseyi ( Bundesrat) yurtdışında edinilen mesleki ve akademik diplomaların niteliklerinin tespit edilip tanınmasını sağlamak için, daha önce Eylül ayında parlamento tarafından kabul edilmiş olan Tanıtım Yasasını ( Anerkennunggesetz) onayladı.

Denklik sınavına kaç kez girilebilir?​

Adaylar her iki sınava en fazla üç defa girebilecek, birinci aşama ile ikinci aşama seviye tespit sınavları arasında makul bir süre bırakılacak. Bu sınav ve belgelerin birlikte değerlendirilmesi sonucunda lisans diplomasının denkliği kabul edilenlere denklik belgesi verilecek.

Lise denklik, yurt içi veya yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarından alınan belgelerin ülkemizde hangi sınıfa, alana, dala veya bölüme eşdeğer olduğunun tespit edilmesine denir. Bu sayede farklı ülkelerde eğitim almış olan öğrencilerin Türkiye'de eğitimlerine devam edebilmeleri veya iş hayatında yer alabilmeleri sağlanır.

Eşdeğerlik belgesi ise Türk Yüksek Öğretim sisteminde mezuniyet belgesi olarak kabul edilir ve mezun olunan akademik alana ve dereceye eşdeğer olduğunu gösterir. Bu belgeyi alabilmek için başvuru yapmak gerekmektedir. Genellikle eğitim hayatına devam ederken veya iş başvurularında bu belgenin talep edilmesi gerekebilir.

Realschulabschluss ve Hauptschulabschluss diplomasına sahip öğrenciler Türkiye'de lise mezunu olarak kabul edilmezler. Bu öğrenciler, AÖLBAP programına katılarak Türkiye'de lise diploması alabilir ve daha sonra YÖS sınavına girmeleri gerekmektedir.

Lise diploması uluslararası düzeyde geçerli olabilir. Öğrenciler, denklik programları aracılığıyla diplomalarını uluslararası düzeyde geçerli hale getirebilir ve birçok eğitim olanağına sahip olabilirler.

YÖK eşdeğerlik belgesi almak için online olarak başvuru yapılabilir. Başvurular genellikle e-Devlet veya YÖK resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Başvurudan sonra belgenin geçerliliği için ön inceleme yapılır ve diplomanın teyidi sağlanır.

Almanya'da tamamlanan Ausbildung programı Türkiye'de meslek lisesi veya lise diplomasına denk kabul edilmelidir. Bu süreç genellikle belirli kurumlar ya da denklik programları aracılığıyla gerçekleştirilir.

Gymnasium diploması ise Türkiye'de İstanbul Lisesi, Alman Lisesi ve Sankt Georg Avusturya Lisesi gibi okullarda karşılık bulabilir. Bu okullarda Almanca eğitim alarak Abitur ya da Matura diplomasına sahip olmak mümkündür.

Lise mezunu olanlar yurt dışında eğitim alabilir. Yurtdışı üniversiteler genellikle lise diploması şartını ararlar ve bazı durumlarda ek sınavlara girmek gerekebilir. Ancak genellikle meslek lisesi veya lise diploması olan öğrencilere eğitim imkanı sunulmaktadır.

Son olarak, Almanya'da edinilen lise diplomasının Türkiye'de geçerli olup olmadığı sorusu için Alman Federal Konseyi'nin yaptığı kararlar doğrultusunda değerlendirme yapılabilir. Almanya'da edinilen mesleki ve akademik diplomaların niteliğinin belirlenmesi için belirli yasal süreçlerin takip edilmesi gerekebilir.

Geri