AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Lise Bakalorya Programı nedir?

haberci

Yeni Üye
Liselere Bakalorya Programı
Bakanlıkça hazırlanan eğitim programları alınarak özel eğitim gerektiren öğrencilere alaka, istek, kabiliyet ve yeterlilikleri doğrultusunda Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) hazırlanacak
Programlar düzenlenirken okulun amacı, özelliği ve türüne göre matematik ve fen grubu derslerine, sosyal bilimler grubu derslerine, öğretmenlik mesleği grubu derslerine, spor ve sanat dersleri ile yabancı dil derslerine yük verilecek Eğitim ve öğretim Türkçe yapılacak
Sınavla öğrenci bölge ve önünde hazırlık sınıfı bulunan okullarda matematik ve fen bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) dersleri birinci yabancı dille okutabilecek öğretmen bulunması ve asgari 30 öğrencinin istek etmesi halinde bu derslerin öğretimi birinci yabancı dille de yapılabilecek Milletlerarası Bakalorya Programı (IB) uygulayan okullarda bu sayı aranmayacak
Şartları uygun olan okullarda Milletlerarası Bakalorya Programı (IB) uygulamasına da yer verilebilecek
Milletlerarası Bakalorya (IB) programının uygulanması durumunda yaşayarak ve deneyerek öğrenmeyi karşılayan YaratıcılıkEtkinlikHizmet (CAS) çalışmalarına tartma verilecek Bu programa katılan öğrenciler için matematik ve fen bilimleri dersleri yabancı dille okutulacak Dersler ve toplam ders saati sayısı, haftalık ders çizelgesinde belirtilecek
Hazırlık sınıflarındaki yabancı dil dersinde öğrencilere dinleme, tavır (ortak hitabe, sözlü anlatım) okuma yazma becerileri yönünden yabancı dil programında belirlenen kazanımlara uygun şekilde eğitim verilecek
Becerilerin kazandırılmasına yönelik ders saati dağılımı, hazırlık sınıfı yabancı dil zümre öğretmenlerince belirlenecek
Türkçe dersinde öğrencilerin dinleme, izleme, okuma, hitabe ve yazma becerilerinin geliştirilmesi nedeniyle metinler ya da etkinliklerle dinlediklerini, izlediklerini, okuduklarını anlayıp yorumlayabilme becerisi kazanmaları hedeflenecek
Milliyet *

Liselere Bakalorya Programı, öğrencilere farklı alanlarda bireyselleştirilmiş bir eğitim programı sunmayı amaçlayan bir sistemdir. Bu program kapsamında, özel eğitim gerektiren öğrencilerin ilgi, yetenek ve kapasitelerine uygun olarak Bireyselleştirilmiş Eğitim Programları (BEP) hazırlanmaktadır.

Programların içeriği, okulun amacı, özelliği ve türüne göre farklı ders gruplarını içerecek şekilde düzenlenmektedir. Matematik ve fen dersleri, sosyal bilimler, öğretmenlik mesleği, spor ve sanat dersleri ile yabancı dil dersleri gibi alanlara odaklanılmaktadır. Eğitim ve öğretim dilinin Türkçe olduğu vurgulanmaktadır.

Sınavla öğrenci alan okullarda, matematik ve fen bilimleri derslerinin birinci yabancı dilde (genellikle İngilizce) okutulabilmesi için belirli şartlar aranmaktadır. Aynı şekilde, Milletlerarası Bakalorya Programı (IB) uygulayan okullarda ise öğrenci sayısı bu şartı gerektirmemektedir. Şartları sağlayan okullarda IB programına yer verilebilmektedir.

IB programının uygulandığı durumlarda, öğrencilere yaşayarak ve deneyerek öğrenmeyi destekleyen Yaratıcılık-Etkinlik-Hizmet (CAS) çalışmalarına önem verilmektedir. Bu programda yer alan öğrencilere matematik ve fen bilimleri dersleri yabancı dilde okutulmaktadır.

Hazırlık sınıflarındaki yabancı dil derslerinde, öğrencilere dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerileri kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu becerilerin geliştirilmesi için özel programlar ve etkinlikler düzenlenmektedir.

Türkçe dersinde ise öğrencilerin dinleme, izleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Metinler ve etkinlikler aracılığıyla öğrencilerin anlama ve yorumlama becerilerini geliştirmek amaçlanmaktadır.

Geri