- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Lipidlerin genel özellikleri nelerdir?
Lipitler kutuplu bir yapıya sahip değildir. Bunun için suda çözünmezler ya da çok az çözünürler. Eter, kloroform, benzen, aseton gibi organik çözücülerde çözünebilirler. Organik bir bileşik olduğu için temel olarak karbon, hidrojen ve oksijenden oluşurlar.Sabunlaşma olayı nedir?
Sabunlaşma esterleşmenin tersi olan bir reaksiyondur. Sabunlaşma denilince esterlerin Hidrolizi akla gelmektedir. Bu tepkimenin gerçekleşmesi için hidroksitlerin sulu çözeltisi daha doğru Natriıum hidroksit ya da esterleri parçalaya bilen özel enzimler gerekmektedir.Yağların metabolizması hayvan vücudunda hangi Organdadır?
Karaciğer tarafında alınan yağlar; Fosfolipid Sentezi, VLDL ve LDL Sentezi, Kolesterol sentezi ve Safra asitleri sentezinde kullanılmaktadır. Kanda yağlar serbest ve proteinlere bağlı olarak taşınmaktadır.
Oksidasyon sonucu ne oluşur?
Oksidasyon: Doymamış yağlarda degradasyonun başlıca nedenidir. Yağın oksidasyon düzeyi gıda endüstrisinde büyük önem taşır. Oksidasyon acılaşmaya, besin kalitesinin azalmasına ve gıdada zararlı bileşiklerin oluşmasına yol açar.
Lipitlerde oksidasyon nedir?
Lipit oksidasyonu, kaslı gıdalarda bulunan lipitlerin, işleme ve depolama sırasında ortamda bulunan prooksidan maddelerin varlığında parçalanarak oksidatif ürünlerin oluştuğu ve ileri düzeyde acı (ransit) tat oluşumuna yol açan bir kalite bozukluğudur(2).Yağ asitlerinin özellikleri nelerdir?
Yağ asitleri uç kısımlarında karboksil grubu içeren uzun zincirli hidrokarbonlardır. Karbon zincirine göre doymuş veya doymamış olarak ikiye ayrılırlar. Doymuş yağ asitlerinde çift bağ bulunmaz, doymamış yağ asitlerinde ise en az bir tane çift bağ vardır. Doğada bulunan yağ asitlerinde karbon sayısı genellikle çifttir.Kolesterolde ester bağı var mı?
Plazmada kolesterolün çoğu esterleşmiş haldedir. Yani C3’deki OH grubuna ester bağı ile 1 yağ asidi bağlanmıştır. Esterleşme yapıyı daha hidrofobik yapar. Bu nedenle kolesterol, ya bir lipoprotein molekülünün bileşeni olarak proteinlerle beraber veya safradaki PL ve safra tuzları tarafından çözünmüş halde taşınmalıdır.
Bitkisel ve hayvansal yağların tepkimesi sonucu ne oluşur?
AMİNLER: Bitkisel ve hayvansal yağların yağ asitlerinin kuvvetli bazlar (NaOH veya KOH) ile tepkimesi sonucu elde edilen ürüne sabun denir. Bitkisel yağlar ile üretilen sabunlar suda kolay çözünür ve bol köpük yapar. NaOH ile üretilen sabunlar sert olup beyaz sabun olarak adlandırılır.
Yağların ve yağ asitlerinin ne derece saf olduklarını tespit etmek için sabunlaşma sayısı yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yağ işleme teknolojisinde serbest asitliğin giderilmesi için de sabunlaşma sayısının bilinmesi gerekmektedir.
Kızgın buhar, alkali, asitler ve lipaz enzimi yağlarda hidrolize neden olur. edilmemişse depolanma sırasında lipaz enzimi tarafından hidrolize edilir ve serbest yağ asitleri artarak yağın tadını bozar. Buna halk arasında yağın acılaşması denir.