AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Linux ETC klasoru nerede?

Editör

Yeni Üye

Linux ETC klasörü nerede?​

/etc : İşletim sistemini bir vücuda benzetirsek, /etc klasörünü sinir sisteminin merkezi olarak görebiliriz. Sisteme dair bütün yapılandırma, bu klasör veya bu klasörün alt klasörlerinde bulunur.

Linux işletim sisteminde dosya hiyerarşisi nedir?​

Temel prensipler. Dosya sistemi, işletim sisteminin bir disk veya bölüm üzerindeki dosyaları takip edebilmesi için oluşturulmuş yöntem ve veri yapıları bütünüdür. Kök dizin altındaki dizinler, geçmişte Linux Dosya Sistem Hiyerarşisi (kısaca FSSTND) denilen bir standart ile belirlenmiş klasörlerdir.

Linux usr dizini nedir?​

Linux usr dizini nedir?
/usr: Bütün komutların,kütüphanelerin, kullanma kılavuzlarının oyunların ve sistemin normal işleyişi için gerekli olan dosyaların bulunduğu yerdir. Linux sisteminde bir uygulama yüklenecekse, genelde, ön tanımlı olarak buraya yüklenir.

Linux karakter aygıt dosyaları ne ile başlar?​

İlk kolondaki ilk karakter (c), bu dosyanın bir karakter aygıtına ait olduğunu belirtiyor. Normal dosyalar için buradaki karakter ‘-‘ olmalıydı. Benzer şekilde blok aygıtlar için ise ‘b’ kullanılr.

Ls L komutu nedir?​

ls. Bu komut aktif klasördeki tüm dosya ve klasörleri listeler. Bu komutla aktif klasördeki Belgeler klasörünün içeriği görüntülenir. Bu komutla bir üst klasörün içeriği listelenir.

Linux ETC Passwd nedir?​

Linux ETC Passwd nedir?
passwd. passwd bir metin dosyasıdır. Sistem hesaplarının bir listesini tutar. Günümüzde ise, pek çok kullanıcı gölgeli parola sistemini kullanmakta, /etc/passwd içinde parolanın yerinde bir ‘*’ görünmekte ve şifreli parola /etc/shadow içinde saklanmaktadır.

Linux ta kullanıcılar ile ilgili bilgiler hangi dosya içinde bulunur?​

Örneğin; Sistem üzerindeki disklere /dev/sda, dev/sda1 vb. olarak erişilebilir. Linux türevi işletim sistemlerindeki en önemli dizindir. Bu dizinde işletim sistemi ve yüklenen uygulamaların ayarları bulunur. İşletim sistemindeki kullanıcılar için dizin içindeki passwd (/etc/passwd) dosyasına bakmak yeterli olacaktır.

Pardus kök dizin hangi karakter ile ifade edilir?​

Dosya sistemi, işletim sisteminin, dosyaları diskte tutabilmek için kullandığı yapılar ve yöntemlere verilen addır. Hiyerarşinin en üstünde kök dizini (ing. root directory) yer alır ve “/” karakteriyle gösterilir. Diğer dizinler de bu kök dizininin altında toplanmışlardır.

Linux terminalinde dosya içeriğini ekrana yazdırmak için hangi komut kullanılır?​

Linux terminalinde dosya içeriğini ekrana yazdırmak için hangi komut kullanılır?
“echo” komutu ekrana yazı yazdırmak için kullanılır.

Linux dizin yapısı nedir?​

Linux dizin yapısını Windows tarafında ki gibi beklemeyin hiyerarşik bi yapıya sahip olup Root(kök) dizi en üst dizindir ve alt dizinlerde vardır bu alt dizinlerinde içlerindede dizinler ve dosyalar mevcuttur. Not: Paketlerin çalışması için önemli dosyaların ve dizinlerin yerleri standart durumdadır.

Mkdir ne yapar?​

mkdir (make directory) yeni bir dizin oluşturmak için Unix, DOS, OS/2 ve Microsoft Windows işletim sistemlerinde kulanılan bir komutudur. Windows dizgelerde mkdir yerine md kullanılır.

Merhaba! Linux ETC klasörü nerede sorusuna verdiğiniz cevapta /etc klasörünün işletim sisteminin sinir sistemi olarak nitelendirildiğini ve sistem yapılandırmasının bu klasör altında veya alt klasörlerinde bulunduğunu belirtmişsiniz. İşletim sisteminde dosya hiyerarşisi başlığı altında ise dosya sisteminin bir disk veya bölüm üzerindeki dosyaları takip etmek için oluşturulan yöntem ve veri yapıları bütünü olduğu ve kök dizin altındaki dizinlerin Linux Dosya Sistem Hiyerarşisi standartına uygun olarak belirlendiği açıklanmış.

Linux usr dizini başlığı altında /usr dizininin komutlar, kütüphaneler, kullanım kılavuzları, oyunlar ve sistem işleyişi için gerekli olan dosyaların bulunduğu yer olduğu bilgisi verilmiş.

Linux karakter aygıt dosyaları ne ile başlar sorusuna ise karakter aygıt dosyalarının ilk kolonundaki ilk karakterin 'c' olduğu ve bu karakterin bu dosyanın bir karakter aygıtına ait olduğunu belirttiği açıklanmış. Benzer şekilde blok aygıtlar için 'b' karakterinin kullanıldığı belirtilmiş.

Ls L komutu nedir başlığı altında ls komutunun aktif klasördeki tüm dosya ve klasörleri listeleyen bir komut olduğu ve bu komutla belirli bir klasördeki içeriğin görüntülenebildiği bilgisi verilmiş.

Linux ETC Passwd nedir başlığı altında passwd dosyasının bir metin dosyası olduğu ve sistem hesaplarının listesini tuttuğu belirtilmiş. Günümüzde pek çok kullanıcının gölgeli parola sistemini kullandığı ve parolanın /etc/passwd dosyasında '*' karakteriyle temsil edildiği ve gerçek parolanın /etc/shadow dosyasında saklandığı açıklanmış.

Linux'ta kullanıcılar ile ilgili bilgilerin hangi dosyada bulunduğu sorusuna ise kullanıcı bilgilerinin genellikle /etc/passwd dosyasında bulunduğu ve bu dosyaya bakarak işletim sistemi üzerindeki kullanıcıları listeleyebileceğimizi belirtmişsiniz.

Pardus kök dizin hangi karakter ile ifade edilir sorusuna ise kök dizinin en üstünde yer aldığı, "/" karakteriyle gösterildiği ve diğer dizinlerin bu kök dizinin altında toplandığı bilgisi verilmiş.

Linux terminalinde dosya içeriğini ekrana yazdırmak için hangi komutun kullanılacağını sorduğunuzda ise "echo" komutunun ekrana yazı yazdırmak için kullanıldığını belirtmişsiniz.

Linux dizin yapısı hakkında verilen yanıtta Linux'un Windows'tan farklı olarak hiyerarşik bir yapıya sahip olduğu ve root (kök) dizininin en üstte yer aldığı, alt dizinlerde ve bu alt dizinlerin içinde dizinler ve dosyaların olduğu anlatılmış.

Son olarak, mkdir komutunun (make directory) Unix, DOS, OS/2 ve Windows işletim sistemlerinde yeni bir dizin oluşturmak için kullanılan bir komut olduğu ve Windows'da "md" komutunun kullanılabileceği bilgisi paylaşılmış.

Eğer başka sorularınız varsa memnuniyetle cevaplayabilirim.

Geri