- Konu Yazar
Limited şirketlerin kuruluş sürecinde Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne ibraz edilmesi gereken belgeler arasında kuruluş sözleşmesi, yönetim kurulu kararı, imza sirküleri, vergi levhası fotokopisi ve ticaret sicil gazetesi bulunmaktadır. Kuruluş sözleşmesi, şirketin türüne göre hazırlanmalıdır ve ortaklar arasındaki hak ve sorumlulukları belirlemektedir. Yönetim kurulu kararı, şirketin kuruluşuna dair alınan kararı belgelemektedir. İmza sirküleri, şirketin yetkililerinin imzalarını içermekte olup, noter tasdikli olmalıdır. Vergi levhası fotokopisi, şirketin vergi mükellefi olduğunu göstermektedir. Ticaret sicil gazetesi ise şirketin kuruluş ilanını içermektedir. Bu belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanarak Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne ibraz edilmesi gerekmektedir.
İçindekiler
Kuruluş Sözleşmesi: Şirketin ana sözleşmesi olan kuruluş sözleşmesinin orijinali veya noter onaylı örneği gerekmektedir.
Şirket Yetkililerinin Kimlik Belgeleri: Şirketin kurucularının ve yetkililerinin kimlik belgelerinin asılları veya noter onaylı örnekleri gereklidir.
İmza Beyannameleri: Şirket yetkililerinin imza beyannameleri orijinali veya noter onaylı örnekleri sunulmalıdır.
Vergi Kimlik Numarası (VKN): Şirketin vergi mükellefi olması için VKN sunulması gerekir.
Şirket Merkezinin Adresi: Şirketin merkez adresinin belgesi sunulmalıdır.
İlgili Vergi Dairesi İle İlgili Bilgiler: Şirketin bağlı olduğu vergi dairesinin bilgileri sunulmalıdır.
Şirket Ana Sözleşmesinin Hazırlanması: Şirket kurucuları, şirketin ana sözleşmesini hazırlarlar.
Şirketin Ticaret Siciline Kaydedilmesi: Şirket kurucuları, şirketin ticaret siciline kaydını yaptırırlar.
Şirketin Vergi Dairesine Kaydedilmesi: Şirket kurucuları, şirketin vergi dairesine kaydını yaptırırlar.
Şirketin Faaliyetlerinin Başlatılması: Şirket kuruluş işlemleri tamamlandıktan sonra şirket faaliyetlerine başlayabilir.
İmza beyannamesi, şirketin ticaret unvanı ve ortaklar hakkında bilgi içerir.
Şirket sözleşmesi noter tarafından onaylanmalıdır.
Şirketin merkez adresi belirtilir ve taşınmaz tapu belgesi sunulur.
Vergi Levhası için vergi dairesine başvuru yapılır.
İmza sirkülerinde yer alacak kişilerin imza örnekleri beyan edilir.
İçindekiler
Limited Şirketlerin Kuruluş Sürecinde Ticaret Sicili Müdürlüğüne İbraz Edilmesi Gereken Belgeler Nelerdir?
Limited şirketlerin ticaret sicili müdürlüğüne başvuru yaparken, şirket kuruluşuna dair bazı belgeler sunmaları gerekmektedir. Bu belgeler şunlardır:Kuruluş Sözleşmesi: Şirketin ana sözleşmesi olan kuruluş sözleşmesinin orijinali veya noter onaylı örneği gerekmektedir.
Şirket Yetkililerinin Kimlik Belgeleri: Şirketin kurucularının ve yetkililerinin kimlik belgelerinin asılları veya noter onaylı örnekleri gereklidir.
İmza Beyannameleri: Şirket yetkililerinin imza beyannameleri orijinali veya noter onaylı örnekleri sunulmalıdır.
Vergi Kimlik Numarası (VKN): Şirketin vergi mükellefi olması için VKN sunulması gerekir.
Şirket Merkezinin Adresi: Şirketin merkez adresinin belgesi sunulmalıdır.
İlgili Vergi Dairesi İle İlgili Bilgiler: Şirketin bağlı olduğu vergi dairesinin bilgileri sunulmalıdır.
Limited Şirket Kuruluş Sürecinde Hangi Adımlar İzlenir?
Limited şirket kuruluş süreci şu adımlar ile tamamlanır:Şirket Ana Sözleşmesinin Hazırlanması: Şirket kurucuları, şirketin ana sözleşmesini hazırlarlar.
Şirketin Ticaret Siciline Kaydedilmesi: Şirket kurucuları, şirketin ticaret siciline kaydını yaptırırlar.
Şirketin Vergi Dairesine Kaydedilmesi: Şirket kurucuları, şirketin vergi dairesine kaydını yaptırırlar.
Şirketin Faaliyetlerinin Başlatılması: Şirket kuruluş işlemleri tamamlandıktan sonra şirket faaliyetlerine başlayabilir.
Limited Şirket Kuruluş İşlemleri Ne Kadar Sürer?
Limited şirket kuruluş işlemleri, başvurunun yapıldığı ticaret sicili müdürlüğünün iş yüküne ve belgelerin tamamlanmasına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak genellikle süre ortalama 5-10 iş günüdür.
Limited Şirket Kuruluş İşlemleri İçin Gerekli Harç ve Masraflar Nelerdir?
Limited şirket kuruluş işlemleri için ödenmesi gereken harç ve masraflar, şirketin sermaye tutarına, ticaret sicili müdürlüğünün çalışma şekline ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterir. Ancak genellikle kuruluş işlemleri için ortalama 500-1000 TL arasında bir tutar ödenir.
Limited Şirketlerin Kuruluşunda Ortak Sayısı ve Sermaye Tutarı Ne Kadar Olmalıdır?
Limited şirketlerin kuruluşunda en az 1, en fazla 50 ortak bulunmalıdır. Ayrıca, şirketin sermaye tutarı en az 10.000 TL olmalıdır.
Limited Şirketlerde Şirket Yönetim Kurulu Kimlerden Oluşur?
Limited şirketlerde yönetim kurulu, en az 3 ortaktan oluşur. Ancak şirket ana sözleşmesinde bu sayı artırılabilir veya azaltılabilir. Yönetim kurulu, ortaklar tarafından seçilir ve şirketi temsil eder.
Limited Şirketlerin Kuruluş Sözleşmesinde Hangi Bilgiler Yer Almalıdır?
Limited şirketlerin kuruluş sözleşmesinde şirketin adı, merkezinin yeri, ortakların adları ve payları, şirketin faaliyet konusu, sermaye tutarı ve payları, yönetim kurulunun çalışma esasları gibi bilgiler yer almalıdır.
Limited Şirketlerde Ortakların Sorumluluğu Nedir?
Limited şirketlerde ortakların sorumluluğu, şirketin sermayesine yaptıkları katkılarla sınırlıdır. Ortaklar, şirketin borçlarından yalnızca kendi payları oranında sorumludur.
Limited Şirketlerde Yönetim Kurulu Üyelerinin Sorumluluğu Nedir?
Yönetim kurulu üyeleri, şirketi temsil ve idare etmekle yükümlüdürler. Bu nedenle, görevlerini yerine getirirken hatalı veya kusurlu davranmaları sonucu şirketin zarara uğraması durumunda, sorumlulukları bulunmaktadır.
Limited Şirketlerin Vergi Yükümlülükleri Nelerdir?
Limited şirketler, kuruluşundan itibaren vergi mükellefiyeti kazanırlar. Şirketler, vergi beyannamelerini düzenli olarak vermek, vergi tutarlarını ödemek ve diğer vergi yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler.
Limited Şirketlerin Vergi Usul Kanunu’na Göre Defter Tutma Yükümlülükleri Nelerdir?
Limited şirketler, Vergi Usul Kanunu’na göre defter tutma yükümlülüğüne sahiptirler. Bu defterler, yasal kayıt tutma zorunluluğunu yerine getirmek için tutulur.
Limited Şirketlerin Kuruluş İşlemleri İçin Avukat veya Muhasebeci Tutma Zorunluluğu Var Mıdır?
Limited şirketlerin kuruluş işlemleri için avukat veya muhasebeci tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, şirket kuruluş işlemleri oldukça karmaşık olduğundan, bir avukat veya muhasebeciden yardım almak faydalı olabilir.
Limited Şirketlerin Kuruluş İşlemleri İçin Hangi Ticaret Sicili Müdürlüğüne Başvurulmalıdır?
Limited şirketlerin kuruluş işlemleri, şirketin merkezinin bulunduğu ildeki ticaret sicili müdürlüğüne başvurularak yapılır.
Limited Şirketlerde Ortakların Payları Nasıl Belirlenir?
Limited şirketlerde ortakların payları, şirketin sermayesi ve ortakların sermayeye yaptığı katkılar doğrultusunda belirlenir. Yani ortakların payları, sermaye tutarına göre belirlenir.
Limited Şirketlerin Kuruluş İşlemleri İçin Hangi Belgeler Gerekir?
Limited şirketlerin kuruluş işlemleri için gerekli belgeler, kuruluş sürecinde ticaret sicili müdürlüğüne ibraz edilmesi gereken belgelerdir. Bu belgeler arasında şirket ana sözleşmesi, şirket yetkililerinin kimlik belgeleri, imza beyannameleri, vergi kimlik numarası, şirket merkezinin adresi ve ilgili vergi dairesi bilgileri yer alır.
Limited Şirketlerde Şirket Ana Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?
Şirket ana sözleşmesi, şirket kurucuları tarafından hazırlanır. Ana sözleşmede şirketin adı, merkezinin yeri, ortakların adları ve payları, şirketin faaliyet konusu, sermaye tutarı ve payları, yönetim kurulunun çalışma esasları gibi bilgiler yer alır.
Limited Şirketlerde Yönetim Kurulu Üyeleri Nasıl Seçilir?
Limited şirketlerde yönetim kurulu üyeleri, ortaklar tarafından seçilir. Yönetim kurulu üyelerinin sayısı, şirket ana sözleşmesinde belirtilir ve en az 3 kişiden oluşur.
Limited Şirketlerin Kuruluş İşlemleri İçin Gerekli Olan Sermaye Ne Kadar Olmalıdır?
Limited şirketlerin kuruluş işlemleri için gerekli olan sermaye tutarı en az 10.000 TL olmalıdır.
Limited Şirketlerde Oluşturulacak Yönetim Kurulunun Görevleri Nelerdir?
Limited şirketlerde yönetim kurulu, şirketin yönetimini, temsilini ve denetimini yapar. Ayrıca, şirketin faaliyetlerinin yasalara ve ana sözleşmeye uygun olarak yürütülmesini sağlar.
Limited Şirketlerin Kuruluş İşlemleri İçin Hangi Yasa Hükümleri Geçerlidir?
Limited şirketlerin kuruluş işlemleri, Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili hükümleri doğrultusunda gerçekleştirilir.Limited Şirket kurulumu için Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne başvurulur. |
Gerekli belgeler arasında kuruluş sözleşmesi de yer alır. |
Ortaklar kimlik belgelerini ibraz etmelidir. |
Sermaye şirketin banka hesabına yatırılır. |
Şirketin yönetim kurulu belirtilir ve imza sirküleri hazırlanır. |
İmza beyannamesi, şirketin ticaret unvanı ve ortaklar hakkında bilgi içerir.
Şirket sözleşmesi noter tarafından onaylanmalıdır.
Şirketin merkez adresi belirtilir ve taşınmaz tapu belgesi sunulur.
Vergi Levhası için vergi dairesine başvuru yapılır.
İmza sirkülerinde yer alacak kişilerin imza örnekleri beyan edilir.