Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Limited Şirketiʼnin Özellikleri Nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Limited Şirketi’nin özellikleri nelerdir? Limited Şirketi, Türkiye’de işletme kurmanın en yaygın ve popüler yollarından biridir. İşletmenin sahipleri sınırlı sorumluluk taşırlar. Şirketin sermayesi ortaklar tarafından belirlenir ve hisse senetleri ile temsil edilir. Limited Şirketi’nin kuruluşu için en az iki ortak ve bir yönetici gereklidir. Şirketin ismini belirlemek ve ticaret siciline kaydetmek gerekmektedir. Limited Şirketi, işletmelerin vergi avantajlarından da faydalanmasını sağlar. Ayrıca, şirketin bilançosunu kamuoyuna açıklama zorunluluğu yoktur. Limited Şirketi’nin devri kolaydır ve hisse senetleri transfer edilebilir. Bu özellikleriyle Limited Şirketi, girişimciler için ideal bir seçenektir.
İçindekiler

1. Limited şirketi nedir?
Limited şirketi, bir ticaret şirketi türüdür ve en az bir ortağı olan bir şirkettir. Ortaklar, şirketin sorumluluğunu sınırlamak için sermaye paylarıyla sorumludur.
2. Limited şirketinin kuruluş süreci nasıl işler?
Limited şirketinin kuruluş süreci, şirketin açılması için gerekli belgelerin hazırlanması ve Ticaret Sicili’ne başvurulmasıyla başlar. Şirketin ana sözleşmesi, ortakların haklarını ve sorumluluklarını düzenler.
3. Limited şirketi ile diğer şirket türleri arasındaki fark nedir?
Limited şirketi, diğer şirket türlerinden farklı olarak ortakların sorumluluğunu sınırlar. Bu da, ortakların şirketin borçlarından kişisel olarak sorumlu olmadığı anlamına gelir.
4. Limited şirketinin sermaye yapısı nasıldır?
Limited şirketinin sermayesi, ortaklar tarafından belirlenen sermaye payları ile oluşturulur. Ortaklar, sermaye payları oranında şirkete katkıda bulunurlar.
5. Limited şirketinde yönetim nasıl işler?
Limited şirketinde yönetim, ortaklar veya yönetim kurulu tarafından yürütülür. Yönetim kurulu, şirketin günlük işlerini yönetir ve kararlar alır.
6. Limited şirketinin vergi yükümlülükleri nelerdir?
Limited şirketi, Türk Vergi Kanunları’na göre vergi yükümlülüklerine tabidir. Şirket, gelir vergisi, kurumlar vergisi ve KDV gibi vergileri ödemekle sorumludur.
7. Limited şirketinin kuruluş için gereken belgeler nelerdir?
Limited şirketinin kuruluş için gereken belgeler arasında ana sözleşme, ortaklık sözleşmesi, ortakların kimlik ve adres bilgilerini içeren belgeler, Ticaret Sicili’ne başvuru dilekçesi ve diğer gerekli evraklar bulunur.
8. Limited şirketi nasıl sona erer?
Limited şirketi, ortaklar arasında anlaşmazlık, iflas veya şirketin amaçlarının gerçekleştirilmesinin mümkün olmaması gibi durumlarda sona erebilir. Ayrıca, şirketin süresi dolarsa veya ortaklar tarafından karar alınırsa da sona erer.
9. Limited şirketinin avantajları nelerdir?
Limited şirketinin avantajları arasında ortakların kişisel mal varlığının korunması, sermaye paylarının transfer edilebilir olması, şirketin bağımsız bir hukuki varlık olması ve vergi avantajları bulunması sayılabilir.
10. Limited şirketinin dezavantajları nelerdir?
Limited şirketinin dezavantajları arasında kuruluş maliyetlerinin yüksek olması, yönetim ve karar alma süreçlerinin karmaşık olması ve şirketin faaliyetlerini sınırlayan yasal düzenlemeler bulunabilir.
11. Limited şirketinin ortaklarına sağladığı haklar nelerdir?
Limited şirketi ortakları, şirketin yönetimine katılma, kar payı alma, şirketin mal varlığından pay alma ve şirketin faaliyetleri hakkında bilgi alma gibi haklara sahiptir.
12. Limited şirketinin sorumlulukları nelerdir?
Limited şirketi, vergi yükümlülüklerini yerine getirmek, Ticaret Sicili’ne gerekli bildirimleri yapmak, şirketin faaliyetlerini kanunlara uygun olarak yürütmek gibi sorumluluklara sahiptir.
13. Limited şirketinin isim seçimi nasıl yapılır?
Limited şirketinin ismi, Türk Ticaret Kanunu’na göre belirli kurallara tabidir. İsim seçimi, Ticaret Sicili’ne yapılan başvuruda belirtilir ve benzersiz olmalıdır.
14. Limited şirketinde kar payı dağıtımı nasıl gerçekleşir?
Limited şirketinde kar payı dağıtımı, ortakların sermaye payları oranında gerçekleşir. Kar dağıtımı, genel kurul kararı ile belirlenen tarihlerde yapılır.
15. Limited şirketinin yönetim organları nelerdir?
Limited şirketinin yönetim organları, genel kurul, yönetim kurulu ve denetçilerdir. Genel kurul, şirketin en üst karar organıdır.
16. Limited şirketinin ortaklardan istenen belgeler nelerdir?
Limited şirketinin ortaklardan istenen belgeler arasında kimlik fotokopisi, adres beyanı, imza beyannamesi ve şirkete yapılacak sermaye katkısını gösteren belgeler bulunur.
17. Limited şirketi nasıl bir ticaret unvanı seçmelidir?
Limited şirketi, Türk Ticaret Kanunu’na göre ticaret unvanını belirlerken şirketin faaliyet konusunu ve ortaklarının isimlerini kullanabilir. Ticaret unvanı, Ticaret Sicili’ne kaydettirilir.
18. Limited şirketinin genel kurul toplantıları nasıl yapılır?
Limited şirketinin genel kurul toplantıları, şirketin ana sözleşmesinde belirtilen kurallara göre yapılır. Genel kurul, belirli aralıklarla toplanır ve şirketin önemli kararlarını alır.
19. Limited şirketinin ortaklar arasındaki ilişki nasıldır?
Limited şirketinde ortaklar, şirketin yönetimine katılır, kar payı alır ve ortaklık haklarına sahip olurlar. Ortaklar arasındaki ilişki, şirketin ana sözleşmesi ve ortaklık sözleşmesi ile düzenlenir.

Limited Şirketi iki veya daha fazla ortak tarafından kurulabilen bir şirket türüdür.
Sermaye Limited Şirketi’nde ortaklar tarafından sermaye paylarıyla temsil edilir.
Sorumluluk Limited Şirketi’nde ortaklar, şirketin borçlarından sadece sermaye payları oranında sorumludur.
Kuruluş Limited Şirketi, Türk Ticaret Kanunu’na göre resmi şekilde kurulur.
Yönetim Limited Şirketi’nin yönetimi, ortaklar veya atanan yöneticiler tarafından gerçekleştirilir.

Paydaşlar Limited Şirketi’nde pay sahipleri ortak olarak adlandırılır.
Kâr Paylaşımı Limited Şirketi’nde kâr, ortakların sermaye payları oranında paylaşılır.
Anonim Şirket Limited Şirketi’nden farklı olarak anonim şirketin ortak sayısı sınırlı değildir.
Hukuki Kişilik Limited Şirketi, bağımsız bir hukuki kişiliğe sahiptir.
İmtiyazlar Limited Şirketi, belirli imtiyazlar sağlayabilir, ancak genellikle sınırlıdır.

Geri