AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Limited sirket sermayesi nereye odenir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.849
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Limited şirket sermayesi nereye ödenir?​

Limited Şirketin Banka Hesabı ve Sermayesi Bu düzenleme ile artık limited şirket kuruluşu aşamasında banka hesabı açmak ve sermayeyi ödemek gerekmiyor. Limited şirket için taahhüt edilen sermaye, şirket kurulduktan sonra iki yıl içinde şirket hesabına yatırılabilir.

Sermaye ödemesi ne zaman yapılır?​

Taahhüt edilen sermaye ne zaman ödenmelidir? Anonim şirketlerde kuruluş esnasında nakit sermayenin ¼’ü ödenmeli (başlangıç sermayesi) kalan tutar ise 24 ayda ödenmelidir. Sermaye artışlarında, nakit arttırılan kısmın ¼’ü, tescilden önce ödenmelidir.

Anonim şirketlerde Nakden taahhüt edilen sermayenin yüzde kaçı şirketin tescilinden önce bir bankaya yatırılmalıdır?​

Anonim şirketlerde Nakden taahhüt edilen sermayenin yüzde kaçı şirketin tescilinden önce bir bankaya yatırılmalıdır?
Örneğin, şirket esas sözleşmesi ile nakden taahhüt edilen sermayenin P’sinin tescilden önce, kalan kısmının da 12 ay içerisinde ödenmesi öngörülebilir. Bu durumda, nakden taahhüt edilen sermayenin %’i değil esas sözleşme gereği P’si tescilden önce bankadaki özel hesaba yatırılır.

Limited şirketlerde sermaye ne kadar olmalı?​

Limited şirketler asgari 10.000.-TL. sermaye ve asgari 1 ortakla kurulmalıdır. Ünvanlarında limited şirket ibaresinin bulunması veEN AZ BİR faaliyet konusunun gösterilmesi zorunludur. Ortakların koyacakları sermayenin en az 25.-TL. veya bunun katları olması lazımdır.

Limited şirket kuruluş sermayesi ne zaman ödenir?​

Şirket sermayesinin tümünün veya bir kısmının nakden taahhüt edilmesi durumunda, nakden taahhüt edilen payların itibari değerinin en az ¼’ünün tescilden önce, kalan kısmının ise tescili izleyen 24 ay içinde ödenmesi gerekir.

Sermaye 24 ay içinde ödenmezse ne olur?​

Sermaye 24 ay içinde ödenmezse ne olur?
TTK’nın 482/1′ maddesine göre “Sermaye koyma borcunu süresi içinde yerine getirmeyen pay sahibi, ihtara gerek olmaksızın, temerrüt faizi ödemekle yükümlüdür.” Şirket sözleşmesinde veya esas sözleşmede farklı bir hüküm yoksa, şirketin tescili anından itibaren temerrüt faizi ödenecektir.
Sermaye ödenmezse ne olur?​
“(1) Zamanında ifa edilmeyen sermaye para ise, 128’inci madde gereğince tazminat hakkına halel gelmemek şartıyla, aksine şirket sözleşmesinde veya esas sözleşmede hüküm yoksa, şirketin tescili anından itibaren temerrüt faizi de ödenir.”
Sermayenin taahhüt edilmesi ne demek?​
Bir şirketin hissedarının ödemeyi taahhüt ettikleri toplam sermayeye ayni sermaye taahhüdü adı verilir. Böylelikle ayni sermayenin taahhüdünün konusu olan bir taşınmazın, sermaye olarak koyulmadan önce başka birine devri ya da üzerinde hak ya da alacağa neden olabilecek bir hak kurulmasının önün geçilir.
 
Limited şirket sermayesi, şirketin tescilinden sonra en geç iki yıl içinde şirket hesabına yatırılabilir. Bu süre içinde sermayenin tümü veya bir kısmı nakden taahhüt edilmişse, tescilden önce taahhüt edilen payların en az ¼'ü ödenmelidir. Kalan tutar ise tescilin ardından 24 ay içinde ödenmelidir.

Anonim şirketlerde sermayenin tescilden önce bir bankaya yatırılması gereken oran, şirketin esas sözleşmesinde belirtilir. Örneğin, esas sözleşme gereği nakden taahhüt edilen sermayenin belirli bir yüzdesinin tescilden önce bankaya yatırılması şartı bulunabilir. Bu durumda, belirli oranlar şirket esas sözleşmesinde net olarak tanımlanmalıdır.

Limited şirketlerde kuruluş sermayesi asgari 10.000 TL olmalıdır ve en az 1 ortakla kurulabilir. Ortakların sermayeleri en az 25 TL veya bu miktarın katları şeklinde olmalıdır. Sermayenin tümü veya bir kısmı nakden taahhüt edildiğinde, ödemeler belirli zaman dilimlerinde gerçekleştirilmelidir. Eğer sermaye belirlenen süre içinde ödenmezse, pay sahibi temerrüt faizi ödemekle yükümlü olacaktır.

Sermayenin taahhüt edilmesi, bir şirketin hissedarının ödemeyi taahhüt ettikleri toplam sermayeye ayni sermaye olarak yatıracağını beyan etmesini ifade eder. Bu şekilde ayni sermaye taahhüdü ile, sermayenin kayıtlara dâhil edilmesinden önce taşınmaz gibi varlıkların devri ya da üzerindeki hakların başkalarına devri gibi durumlar önlenebilir.
 
Geri
Üst