- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Limited şirket sahibi sigortalı olabilir mi?
– Şirket sahipleri ya da ortakları 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK’lı olamıyorlar. – Bağ-Kur’lu şirket sahipleri sonradan kendilerini SSK’lı gösterirlerse, Bağ-Kur sigortalılığı son bulmadan yeni bir sigortalılık başlamayacağından SKK’lılığı iptal edilecek.Şirket ortakları hangi şartlarda kendi işyerlerinde SSK sigortalısı olabilir?
Ama önce şunu belirteyim, şirket sahipleri ya da ortakları, yani Bağ-Kur’lular, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK’lı olamıyor ve kendilerini 4/A’lı gösteremiyorlar. Dolayısıyla Bağ-Kur’lu olmak zorundalar ve haliyle de 4/B üzerinden emekli olmak durumundalar.
Şirket ortağı SSK emekli olabilir mi?
Şirket sahipleri, ortakları ve kendi adına çalışanlar, yani Bağ-Kur’lular, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren kendi şirketlerinde SSK’lı olarak çalışamıyor, kendilerini SSK’lı gösteremiyorlar. Bağ-Kur’lu olmak zorundalar ve Bağ-Kur üzerinden, yani 4/B’li olarak emekli olmak durumundalar.
Şirket ortaklığı emekliliğe engel mi?
Zira, sahibi veya ortaklığı olan iş yerinden SSK sigortalılığı iptal edilip, Bağ-Kur sigortalılığına dönüştürülen kişiler, SSK statüsünden emekli olamama veya daha düşük maaşla Bağ-Kur’dan emekli olma gibi durumla karşı karşıya kalabilmektedir.Anonim şirket yönetim kurulu üyeleri SSK’lı olabilir mi?
3.1-Anonim Şirket Ortakları Yönetim kurulu üyesi olan ortaklar ise, seçildikleri tarih itibariyle, yönetim kurulu üyesi oldukları şirket tarafından 15 gün için de SGK ya bildirilerek, 4/b (eski Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılırlar.
Emekli şirket ortağı prim öder mi?
Emekliler Şirket Kurarsa Maaşları Kesilir mi? Emekli olan biriyseniz, vergi kaydı açtığınızda ya da şirket kurduğunuzda emekli aylığınızdan herhangi bir kesinti olmaz, yani maaşınızı aynı şekilde almaya devam edebilirsiniz. Ek olarak bağ-kur primi de ödemezsiniz.
Anılan hüküm uyarınca limited şirketlerde gerçek kişiler yanında dernek, vakıf ya da başka bir ticaret şirketi gibi tüzel kişiler de müdür olarak atanabilecektir. Özel hukuk tüzel kişileri yanında Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişilerinin de müdür olarak atanması mümkündür.