- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 250.424
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Limbal ne demek?
Sklera ve korneanın birleştiği gri çizgiye ise limbus adı verilir. En dıştaki beyaz katmandır. Göz küresine yuvarlak şeklini verir. Yoğun fibrokollajenöz bir yapıdır.Limbal yetmezlik nedir?
Limbal kök hücre yetmezliği (LKHY) korneal epitelizasyon zorluğu, kalıcı epitel defekti, korneal vaskülarizasyon ve korneanın konjunktivalizasyonu ile karakterize karmaşık bir oküler patalojidir.Kök hücre naklinde tedavi süreci Pterjıum dediğimiz gözde et çıkması da kısmi bir limbal kök hücre hastalığı olarak bilinir. Tedavi esnasında, kök hücrelerin eksik olduğu bölgedeki pterjıum alınır ve yerine aynı ya da diğer gözden konjonktiva nakli yapılarak hastalık giderilir.
Kornea neden saydamdır?
Kornea, ışığın net bir şekilde kırınımı için saydam olmak zorundadır. Bu nedenle yapısında kan damarları içermez. Korneanın oksijenlenmesini ve beslenmesini dışta gözyaşı salgısı iç kısımda ise göz içi görme sıvısı sağlar. Kornea, yapısında birçok sinir lifi içerdiğinden dış etkenlere karşı çok hassastır.
Descemet membran nedir?
Gözün saydam tabakasını (kornea) oluşturan kısımlardan biri. Çeşitli yönlerde uzanan ince kollagen teller içeren, 5-10 um kalınlığında, homojen bir tabaka.
Retina nakli yapılabilir mi?
Retina Nakli Nasıl Yapılmaktadır? Retina hastalığına bağlı zarar görmüş gözlere, cenine ait kök hücrelerinin nakli yapılmaktadır. Tavukkarası ve sarı nokta hastalığı gibi retina hastalığı olan hastalarda fotoreseptör dediğimiz görmemizi sağlayan ışığa duyarlı hücrelerde ölüm meydana gelmektedir.Göz kök hücre tedavisi kimlere yapılır?
Retina hastalığına bağlı zarar görmüş gözlere, cenine ait kök hücrelerinin nakli yapılmaktadır. Tavukkarası ve sarı nokta hastalığı gibi retina hastalığı olan hastalarda fotoreseptör dediğimiz görmemizi sağlayan ışığa duyarlı hücrelerde ölüm meydana gelmektedir.Dejeneratif retina hastalıklarında fotoreseptörlerde ve dış nükleer tabakada gelişen hasar, ilerleyici görme kaybı ile sonuçlanmaktadır. Bu tedavi ile kök hücrelerden gelişen yeni retinal hücrelerin, hastalıklı retinadaki bozulmuş hücrelerin yerine geçebileceği düşünülmektedir.
Korneanın saydamlığını yitirmesi Hangi hastalık?
Kornea Distrofileri: Gözün bir ya da daha çok bölümünün normal saydamlığını kaybederek bulanıklaşması genellikle ailesel, bazen de sebebi bilinmeden gelişebilir. Genellikle görmeyi etkilerken bazıları rutin göz muayenelerinde saptanabilirler.