Likidite riskinin kaynagi nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Likidite riskinin kaynağı nedir?​

Likidite riski, mevduat çekilişlerini ve/veya kredi taleplerini karşılamak için kısa sürede fon elde etme maliyeti olarak kabaca tanımlanabilir.Bankanın pasiflerindeki yükümlülükleri karşılayamaması durumu olarak ifade edilen likidite riski, genel olarak müşterilerin pozisyonlarını, yatırımlarını likidite etmek …

Likidite yönetimi önemli midir?​

Likidite yönetimi, işletmelerin ve bankaların aktif/ pasif yönetiminde önemli bir yere sahiptir. Liki- dite yönetimi özellikle bankaların likit olma veya likit olmama durumu maliyetlerini ve getirilerini etkilemektedir. Bu itibarla bankalar bu durumu dengelemeye çalışmaktadırlar.
Likidite yönetimi ne anlama gelir?
Likidite yönetimi; bir yıl içinde nakde dönüşmesi beklenen varlıklar ile vadesi bir yıl içinde ödenecek borçların, bir başka ifadeyle kısa vadeli borçları ödeme yönetimidir.
Likidite riski nedir ve nasıl yönetilir?
9. Likidite riski yönetimi, genel risk yönetiminin yanı sıra aktif ve pasif yönetiminin de önemli bir parçasıdır. Likidite risk yönetiminden yönetim kurulu sorumludur. Bu görevini, üst düzey yönetim, Aktif Pasif Komitesi (APKO) veya başka bir birim/komite aracılığıyla yerine getirebilmektedir.

Likidite riskini kontrol etmek neden önemlidir?​

İyi bir finansman ve nakit yönetimi firmanın tüm verilerinin sağlıklı bir şekilde raporlanması durumunda mümkündür. Likidite riski firmanın tüm değerini sıfıra düşürecek kadar tehlikeli bir risk olduğundan asla göz ardı edilmemelidir. Aksi halde telafi edilemez zararlarla karşılaşılabilir.

Likidite yönetimi araçları nelerdir?​

Varlıkları likidite bakımından sıralamak gerekirse; çekler, devlet tahvilleri, şirket tahvilleri, hisse senetleri, dayanıklı tüketim malları ve taşınmazlar olarak sıralayabiliriz.
Likidite sorunu nedir?
gerektiği zaman gerektiği kadar nakit çıkaramama şeklinde özetlenebilecek oldukça ciddi bir sorundur. bu sorun mesela bi günde koca bankayı batırır. özetle paranın olmaması durumu. gelecekte bi tarihte para gelecektir bi yerlerden. ama istenilen zamanda para yoksa, likidite sorunu var demektir.

Geri