- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 211.940
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Lifli sebzeler nelerdir?
Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, yeşil fasulye, salatalık, soğan, lahana, kereviz, domates, patlıcan, biber ve mısır da yüksek oranda lif içerir. Bu sebzelerden yüksek oranda lifi alabilmek için çiğ tüketilmeleri önerilmektedir.Fiber lif ne demek?
Lifler, sebze ve meyvelerin kabuk, zar, sap, çekirdek gibi sindirilmeyen nispeten daha katı kısımlarını ifade etmektedir. İnsan ince bağırsağında sindirilmeyen buna karşın kalın bağırsakta tamamen ya da kısmen fermente olan, bitkilerin yenilebilir kısmıdır.Lif oranı yüksek besinler kilo aldırır mı?
Lifli yiyecekler kilo aldırmaz. Aksine kilo vermeye daha fazla yararı vardır. Bunun sebebi ise yüksek oranda doyuruculuğa sahip olmasıdır. Lifli gıdalardan, diğer gıdalara oranla daha az tüketmek daha doyurucudur.
Salatalık lif içerir mi?
Salatalık, lif ve su tüketimini artırmanın en kolay yoludur. İçerdiği C vitamini ve kafeik asitle cildi yatıştırır, özellikle gözde oluşan şişkinliği azaltır. Salatalığın dış kabuğu lifin yanı sıra, potasyum, magnezyum gibi minerallerden de zengindir. Salatalık; lif ve su tüketimini artırmanın en kolay yoludur.
Lifli gıdalar zayıflatır mı?
Evet, lifli gıdalar zayıflamaya yardımcı olur. Lakin yapılan araştırmalara göre insanların günlük lif ihtiyacını karşılayacak besinleri yeterince tüketmemektedir. Oysaki lif oranından zengin gıdalar çevremizde çokça bulunmakta ve maddi açından kişiyi zorlamamaktadır.Elma yemek tuvalete çıkarır mı?
Kabızlığa karşı lifli gıdalar tüketmeyi tavsiye ediyor uzmanlar. İşte elma, bu gıdalar arasında en değerli olanlarından. Çünkü 180 gramında 5 gram gibi yüksek bir lif zenginliğine sahip.Günlük lif ihtiyacı ne kadardır?
Gün içinde tüketilmesi tavsiye edilen ortalama lif miktarı, bir yetişkin için 25 – 30 gramdır.
Lif hangi organ için önemlidir?
– Bağırsak hareketlerini düzenler. Lifli gıdalar, dışkıyı yumuşatarak ve ağırlığını arttırarak bağırsak içerisindeki hareketini ve dışarı atılmasını kolaylaştırarak konstipasyonu (kabızlığı), hemoroid (basur) ve divertikül (küçük cepçikler) gibi bağırsak ve sindirim sistemi hastalıklarını engeller.