AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Lex FORI ne zaman uygulanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Lex FORI ne zaman uygulanır?​

Lex fori (hâkimin hukuku: dava konusu uyuşmazlığa bakan hakimin hukukudur. Lex fori en başından beri bilinir araştırılmasına gerek yoktur. Usuli işlemlere daima lex fori uygulanır. Lex causae KİK kuralları uygulanarak tespit edilen ve uyuşmazlığın çözümüne uygulanacak olan hukuktur.
Kanunlar ihtilâfı kuralları nedir?
Yabancılık unsuru barındıran hukuki işlem ve uyuşmazlıklar için uygu- lanacak hukuku belirleyen kurallara kanunlar ihtilafı kuralları denilmektedir.
Lex FORI ne demek?
Lex fori ( Latince : forum yasası) bir hukuk kuralı seçimidir. Mahkeme, kanunlar ihtilafı ilkeleri nedeniyle, belirli bir yasal anlaşmazlığı başka bir ülkenin kanunu olan lex causae nin uygulanması gerektiğine karar verse bile, usule ilişkin meseleler lex fori ile çözülür.

Lex ne demek hukuk?​

Lex, teknik olarak “kanun” anlamına gelmektedir.
Aşırı yetki nedir?
Aşırı yetki davacının menfaatine hizmet eder. Aşırı yetki kuralını, mahkeme ile dava arasındaki bağlantıyı objektif ölçülere dayandıran olağan yetkiden ayıran özellik, burda mahkemeye milletlerarası yetkiyi veren bağlama noktasının davanın hukuki niteliği ile ilgilenmemesidir.
Lex FORI vatandaşlık nedir?
Lex, teknik olarak “kanun” anlamına gelmektedir. Ancak Latince karşılığı olarak, daha geniş şekilde “kural” anlamında kullanıldığı da görülmektedir. Tarafların birbirleriyle anlaşarak, yalnız kendileri arasında geçerli olmak üzere belirledikleri özel kurala da “lex” denilmekteydi.

Lex fori (hâkimin hukuku: dava konusu uyuşmazlığa bakan hakimin hukukudur. Türkiye’de açılan davalarda lex fori’den kastedilen şey daima Türk hukukudur. Lex fori en başından beri bilinir araştırılmasına gerek yoktur. Usuli işlemlere daima lex fori uygulanır.
Yabancılık teminatı nedir?
Karşılıklılıktan amaç, davacı, davaya katılanı (müdahil) veya icra takibini yapan yabancının mensup olduğu devlette Türk vatandaşları için de aynı muafiyetin tanınabilmesidir. Karşılıklılık, Türk Milletlerarası Özel Hukuku kapsamında akdi, kanuni ve fiili olmak üzere üç ayrı şekilde sağlanabilmektedir.
Mavi kartlılar teminat yatırmak zorunda mı?
Türkiye’de mutad meskeni olmayan “mavi kart” sahibi yabancıların teminat göstermeleri gerekirken; mutad meskeni Türkiye’de olanların, teminat gösterme yükümlülüğünden muaf sayılmaları gerekecektir.

Kanunlar ihtilafı kuralları ne demek?​

Kanunlar ihtilafı kuralları, yabancılık unsuru taşıyan özel hukuk ilişki- lerinin uygun bir maddi veya hukuki unsurunu belirler ve belirlenen bu unsura göre uygulanacak hukuku gösterir. Belirlenen bu maddi veya hukuki unsur bağlama noktasıdır2.
Türk vatandaşı olmayan kişi dava açabilir mi?
Şayet bir yabancı gerçek ya da tüzel kişi Türkiye’de dava açacak, HMK m. 66 ve devamı maddelerde düzenlenen fer’i müdahil olarak Türkiye’de devam etmekte olan bir davaya katılacak ise ya da icra takibinde bulunacak ise MÖHUK m. 48 uyarınca teminat göstermekle yükümlü olacaktır.
Yabancılık teminatına Hükmedilirken nelere dikkat edilmelidir?
Mahkemeler, ihtiyatî haciz veya tedbir uygulamasında gelenek hâline gelmiş, talebe konu miktarın %10 veya %15 nispetini burada da otomatik olarak uygulamaktadır. Ancak teminatın miktarı takdir edilirken, yabancıların hak arama hürriyetinin kısıtlanmamasına dikkat edilmelidir.

Kesin süre içinde davacının teminatı yatırmaması halinde ne olur?​

Mahkeme tarafından davacının teminat yatırması gerektiğine karar verildikten sonra hakim tarafından re’sen belirlenecek olan teminat miktarı belirlenen kesin süre içerisinde davanın esasına girilmeden önce yatırılmak zorundadır. Aksi halde dava usulden reddedilir.
Bağlanma konusu nedir?
“ hak ve fiil ehliyeti ilgilinin milli hukukuna tabidir. ” hükmünde bağlama noktası milli hukuktur; bağlama konusu hak ve fiil ehliyetidir. bir başka örnek verelim: “ evlenmenin şekli yapıldığı yer hukukuna tabidir. ” hükmünde ise bağlama noktası yapıldığı yer hukukudur; bağlama konusu evlenmenin şeklidir.
Lex fori ( Latince : forum yasası) bir hukuk kuralı seçimidir. Mümkünse, yasal işlemin yapıldığı mahkeme kuralları veya ülke kanununun uygulanmasını sağlar.
 
Geri
Üst