- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Lewin in değişim modeli nedir?
Kurt Lewin planlı değişimi açıklayan ve model oluşturan ilk sosyal bilimcidir. 1951’de geliştirilen bu model, diğer değişim modellerinin de çıkış noktası olmuştur (Turan, 2014). Lewin’e göre örgütte her değişim durumunda, değişimi kolaylaştıran itici güçler ve sınırlayan güçler vardır.Değişime açık olmak ne demek?
Değişim açıklık, günümüzde kaçınılmaz ve olmazsa olmaz unsurlardan biridir. Kişinin her zaman yaptığı rutin işlerden vazgeçmesi veya azaltması, yeni beceriler, işler, hobiler edinmesi, sınırlarını zorlaması, risk almaktan kaçınmaması değişime açık olmanın önemli kanıtıdır.John Kotter, 25 Şubat 1947 yılında San Diego, Kaliforniya’da doğmuştur. Kotter Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden mezun olmuştur. Bilim alanında lisans yapmış 1968 Elektrik Mühendisliği ve Bilim Mastırlarını tamamlamıştır. John Kotter, 1972 yılında Harvard Business School’dan İşletme Doktoru mezunudur.
Değişimin önündeki zorluklar nelerdir?
Değişimin önündeki zorluklar nelerdir?DEĞİŞİMİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER*
- 1. Statüko. En başta Status Quo , yani “mevcut kurulu düzen” değişime engel olmakta.
- Çıkar ve baskı grupları.
- 3. Hoşnutlar grubu.
- Kinikizm ve kirene ahlakı.
- Bigotizm ve dogmatizm.
- 7. Muhafazakarlık ve geleneklerin tiranlığı.
- 8. Korku.
- 9. Aşırı milliyetçilik ve şovenizm.
Değişime sebep olan dışsal nedenler nelerdir?
Değişime sebep olan dışsal nedenler nelerdir?Dış çevredeki unsurlardan yola çıkarak, değişime yol açan dışsal nedenler; örgütün dış çevresinde yer alan, müşteriler, rakipler, teknolojik güçler, ekonomik güçler ve uluslararası güçler gibi değişik etmenler olarak düşünülebilir.