AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Lenf bezi sisligi ne kadar surede gecer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.205
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Lenf bezi şişliği ne kadar sürede geçer?​

Bunlar genelde reaksiyonel şişlikler olup hastalık sırasında şişen lenf nodu ağrılı olup, boyutu büyüktür. Birkaç gün içinde ağrı kendiliğinden veya verilen antibiotiklere bağlı olarak azalır, lenf nodu boyutları küçülmeye başlar ve bunun tamamen kaybolması 2-3 hafta sürebilir.

Lenf bezi büyümesi nasıl tedavi edilir?​

Lenf bezi büyümesi nasıl tedavi edilir?
Lenf bezi şişmesinin nedeni enfeksiyon ise, ilgili bakteri veya virüsle mücadele etmek lenf bezinin inmesini sağlayacaktır. Doktorunuz muayene sonrası gerekli antibiyotik veya antiviral ilacı yazacaktır. Ağrı ve iltihabı azaltmak için ağrı kesiciler ve aspirin işe yarar.

Lenf bezi şişmesi tehlikeli midir?​

Lenf bezi şişmesi tehlikeli midir?
Lenf bezlerindeki şişkinlik halk arasında ilk olarak lenfomayı akla getiriyor. Ancak boyunda veya vücudun herhangi bir yerinde lenf bezlerinde yaşanan şişkinliğin büyük bir çoğunluğu kanser dışı nedenlerden meydana geliyor. Yine de bu tür şişkinliklerde zaman kaybetmeden doktora başvurmak hayati önem taşıyor.

Lenf nodu antibiyotikle geçer mi?​

Lenf bezinin fazla büyümediği, hassasiyetinin az olduğu ve primer enfeksiyon odağının bulunmadığı hafif vakalarda antibiyotik tedavisine gerek yoktur, lenf bezi küçülmeye başlayıncaya kadar haftalık kontrollerle izlenmesi yeterlidir.

Lenf bezleri şişince ne yapmalı?​

Lenf bezleri şişince ne yapmalı?
Genel olarak bölgesel büyümeler vücut genelinde olan büyümelere göre daha iyi bir seyre sahiptir. Şişen lenf bezlerinin hassas ve ağrılı olması durumunda o bölgeye sıcak kompres uygulamak ağrının rahatlamasını sağlayabilir.

Lenf nodu küçülür mü?​

Lenf nodu küçülür mü?
Evet. Sürekli uyarursanız küçülmezler veya küçülmeleri gecikir. Enfeksiyon uyaranları nedeniyle büyüyen lenf bezlerinin iyice küçülmesi veya kaybolması haftalar alır.
Reaktif lenf nodu kanser mıdır?​
Doktorlar, şayet reaktif lenf nodu 2 cm’in altında ve reaktif ise herhangi bir soruna işaret etmediğini bildiriyor. Virüs, bakteri veya kanser hücresi gibi yabancı cisimler vücutta bulunduğunda, lenf nodları bu olumsuz durum karşısında büyür.
 
Lenf bezi şişliği genellikle reaksiyonel bir durumdur ve genellikle hastalık sırasında lenf nodu boyutlarının büyüdüğü ve ağrılı olduğu görülür. Bu durum genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşebilir veya verilen antibiyotiklere yanıt olarak iyileşme gösterebilir. Lenf nodu boyutları küçülmeye başlar ve tamamen kaybolması genellikle 2-3 hafta sürebilir.

Lenf bezi büyümesinin tedavisi enfeksiyon kaynaklı ise, ilgili bakteri veya virüsle mücadele etmek lenf bezinin küçülmesini sağlayabilir. Bu durumda doktorunuz gerekli antibiyotik veya antiviral ilaçları reçeteleyebilir. Ağrı ve iltihabı azaltmak için ağrı kesiciler ve aspirin gibi ilaçlar da kullanılabilir.

Lenf bezi şişmesi genellikle tehlikeli değildir, çoğunlukla kanser dışı nedenlerden kaynaklanır. Ancak, lenf bezlerindeki anormal şişkinliklerde zaman kaybetmeden bir doktora başvurmak önemlidir. Lenf nodlarında yaşanan şişlikler genellikle hafif vakalarda antibiyotik tedavisi gerektirmeyebilir, ancak doktorun yönlendirmelerine uymak önemlidir.

Lenf bezlerinin hassas ve ağrılı olması durumunda, bölgeye sıcak kompres uygulamak ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir.

Genel olarak, lenf nodları enfeksiyon nedenleriyle büyür ve uygun tedavi sonrasında küçülebilir veya tamamen kaybolabilir. Sürekli uyarırsanız küçülmezler veya büyümeleri gecikir, bu nedenle doktorunuza danışarak doğru tedaviyi almalısınız.

Reaktif lenf nodları genellikle 2 cm'nin altında ise ve reaktif durumdalarsa genellikle bir sorun teşkil etmezler. Lenf nodlarının büyümesi genellikle vücutta bulunan yabancı maddelere karşı bir tepki olarak ortaya çıkar. Ancak, şüpheleriniz varsa veya endişeleriniz artarsa mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.
 
Geri
Üst