AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Lefebvre mekan nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Lefebvre mekân nedir?​

Henri Lefebvre’e göre mekân, toplumsal ilişkilerin kolektif bir yansıması olmasının yanında, mekânın toplumsal yapıya müdahale aracı olarak da değerlendirilmelidir. Harvey ekonomik, politik ve tarihî verileri kapitalist üretim ve tüketim araçlarıyla ele alarak, mekâna dair değerlendirmeler yapmıştır.

Yaşamsal mekân nedir?​

Yaşamsal etkinlikler, sınırlarla çevrili belli bir hacim içerisinde oluşan üç boyutlu örgütlenmiş mekanlarda sürmektedir. Mekan tek başına boş bir hacmi nitelerken onu oluşturan yüzeyler ve bu yüzeylere uygulanan farklı işlemlerle faklı kimliklere bürünebilmektedir.
Mekân hem maddi, manevi, soyut ve somuttur. Mekân yaşamın tüm olanaklarını üreten soyut ve somut tüm değerlerdir. Mekânın diğer bir özelliği nesnelerin tek başına anlamlarının olmamasıdır. Nesneler ancak karşılıklı olduklarında bir anlam ve konumlandırmaya sahip olurlar.
Mekân kimliği nedir?
Mekansal kimlik, mekanın kullanıcı tarafından algılanabilen, konfor koşullarını karşılayan ve bir dil bütünlüğü oluşturan mekanları tanımlamaktadır.
Lefebvre göre mekan nasıl bir üründür?
mekânı ‘toplumsal bir üretim’ olarak kavrayan Lefebvre, bunu göz ardı eden klasik kent planlamasının mekânı ‘saf, apolitik, nesnel, yansız, bilimsel ve masum bir çalışma nesnesi’ olarak nitelemesini kuramsal değil ‘ideolojik’ bir yaklaşım olarak değerlendirir.

Varoluşsal mekan ne demek?​

Yine Nor- berg- Schulz’a göre (1971:27-28) “varoluşsal mekânın herkes için merkezi bir yer olması, adı konmuş yönlerden ya da bölgelerden oluşması gibi “yakınlık”, “süreklilik” ve “kapsama” ilişkin öğeleri”, Heidegger’in varoluşsal mekân kavramıyla da örtüşmektedir.

Yer ve mekan nedir?​

Yer, fiziksellikten, konumdan, topraktan başka bir şeye referans verir ve mekanla karşılaştırıldığında mekanın daha soyut bir kavram olduğu, mekanın bir alana, hacme sahip olduğu, yerlerin ise bunların arasındaki mekanlar olduğu kabul edilir.
Mekan, içinde yaşayanların değerlerini, yargılarını, hayat görüşlerini ileten bir ortamdır….
Mekan Nelerden Oluşur?
Mekan duvarlarla olduğu kadar, döşeme ve tavan ile belirlenir (doğal me kanda döşeme, kaldırım, yol veya toprak zemin, tavan ise gökyüzü bulutlar ve ağaçlarla oluşmaktadır). Bütün bu yüzeylerin mekanın oluşumunda çeşitli gö revleri vardır.
Mekanı okumak nedir?
Mekân okumaları da algıya bağlı bir deneyimdir. Mekânsal deneyim edinimi ise öncelikli olarak duyular ve algılar aracılığıyla gerçekleşir. Bu sebeple, mekân okumalarını algılarımızla nasıl oluştururuz sorusu bu çalışmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır.

İnsan ve mekan nedir?​

Mekân bir bütündür, insan odaklı ve tüm çevre unsurlarını kapsayan bir alandır. Barınma; insanların gündelik ihtiyaçlarını giderdikten sonra iklim koşullarından; soğuk, sıcak, kar ve yağmurdan korunmak için sığındığı sağlıklı ve güvenli alanlar olarak tanımlanabilir.

Lefebvre soyut mekan nedir?​

Kapitalist üretim biçiminin, kendi üretim ve yeniden üretim ilişkilerinin mekânları olarak yarattığı “soyut mekân”, finans ve iş merkezleri, büyük şirketler, iletişim şebekeleri ve otoyollar, havaalanları gibi ulaşım ağları üzerinde kurulmakta ve bu sürece eşlik eden devlet ise, ekonomik ve yönetsel egemenliğin soyut …
Maddi mekansal pratikler-yaşanan; mekan içinde ve aracılığıyla üretimi ve yeniden üretimi sağlayacak şekilde fiziksel, maddi akış ve etkileşimleri içerir. Mekan gösterimleri-algılanan; maddi pratiklerin anlaşılmasını kolaylaştırıcı tüm gösterge ve anlamları, kod ve bilgileri kapsar.
Mekan ne demek makale?
Genellikle mekan, yerden farklı olarak, anlam içermeyen, herkes tarafından benzer algılanan ve ifade edilen alanlar, boşluklar olarak görülürken, bireyler mekana değdiğinde, mekanla ilişki kurduğunda ya da deneyim paylaştığında ve dolayısıyla mekana anlam yüklediklerinde mekan “yer” olarak adlandırılır, görüşü …

Geri