Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Leasing ile alinan makina kiraya verilebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Leasing ile alınan makina kiraya verilebilir mi?​

Leasing ile ilgili 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununun “Devir yasağı” başlıklı 15 inci maddesinde; “Kiracı, finansal kiralama konusu maldaki zilyetliğini bir başkasına devredemez.

Leasing kiralama Nedir?​

Finansal Kiralama (Leasing), mülkiyet hakkının başlangıçta kiralayan şirkette kalmak üzere, bir varlığın belirli bir bedel karşılığında ekonomik ömrünün tamamı ya da tamamına yakın bir süre için kullanım hakkının kiracıya verildiği ve bu süre sonunda varlığın sahiplik hakkının da devrinin öngörüldüğü bir finansman …

Yurt içi kiralama Nedir?​

Yurt içi kiralama Nedir?
Yurt içi Kiralama (Domestic Leasing) Yurt içi kiralamada, kiracı ile kiralayan aynı ülkede bir varlığın kiralanması amacıyla sözleşme yapmaktadırlar ve kiralama işlemi söz konusu ülkenin mevzuatı ile sınırlı kalmaktadır.

Finansal kiralama şartları nelerdir?​

Bu şartlar aşağıdaki gibidir:
- Finansal kiralama sözleşmesi, kiralayan ve kiracı arasında yazılı olarak yapılan bir sözleşmedir.
- Sözleşme mutlaka noterde düzenlenir.
- Sözleşme yapılırken taraflardan biri mutlaka anonim şirket olmalıdır.
- Finansal kiralama sözleşmesi en az 4 yıl süre ile yapılabilir.

Leasing ile 2 el makina alınır mı?​

2. El ekipman için leasing yapılması mümkündür ancak kdv avantajı bulunmamaktadır. Leasinge konu bir makine olması halinde rayiç kdv ile leasing yapılabilir. Değer tespiti için ekspertiz yapılması gerekmektedir.

Leasing nedir kimlere verilir?​

Leasing nedir kimlere verilir?
Kimler leasing yapabilir? 3226 sayılı Leasing kanunu gereği her türlü şahıs firmaları, ortaklıklar , serbest meslek mensupları kiracı olabilirler.
Ne kiralanabilir?​
Neler Kiralanabilir?
- Makine ve ekipmanlar.
- Gayrimenkuller.
- Kara, hava ve deniz ulaşım araçları
- İş ve inşaat makineleri.
- Tıbbi cihazlar.
- Tekstil makineleri.
- Turizm ekipmanları
- Elektronik ve optik cihazlar.
Makine kiralama Nedir?​
Yatırımcı (diğer bir deyişle kiracı) tarafından seçilen bir makine, ekipman, taşıt ya da gayrimenkulün finansal kiralama şirketi tarafından satın alınması ve satın alınan malın tüm kullanım hakkının, düzenlenecek kira sözleşmesi sonuna kadar kiracıya bırakılmasına dayanan bir finansman yöntemidir.

Finansal kiralama kimler yapabilir?​

Finansal kiralama kimler yapabilir?
Kimler finansal kiralama yapabilir? Genel olarak hukuki işlem yapmaya yetkili her türlü kişi ve kuruluş kiracı olabilir. Buna göre; her türlü şahıs firmaları, her türlü ortaklıklar, serbest meslek mensupları ve çiftçiler kiracı olabilirler.

Leasing ile ne alınır?​

Leasing Hakkında Finansal Kiralama, kiracının seçtiği her türlü sıfır veya 2. el makine, ekipman gibi yatırım mallarının, mülkiyeti ödeme vadesi boyunca leasing şirketinde kalmak üzere belirlenen kiralar karşılığında kullanım hakkının kiracıya verilmesini sağlayan etkin bir yatırım yöntemidir.
 
Leasing ile alınan makina kiraya verilemez. Finansal Kiralama Kanunu'nun 3226 sayılı 15. maddesi, kiracının finansal kiralama konusu maldaki zilyetliğini başkasına devredemeyeceğini belirtmektedir. Bu nedenle, leasing yoluyla edinilen bir makinenin kiraya verilmesi yasaklanmıştır.

Finansal kiralama veya leasing, mülkiyet hakkının başlangıçta kiralayan şirkette kaldığı ve belirli bir süre için kiracıya varlığı kullanma hakkı verildiği finansman yöntemidir. Ayrıca yurt içi kiralama, aynı ülkede varlığın kiralanması işlemini kapsar ve sözleşme ülkenin mevzuatına tabidir.

Finansal kiralama şartları arasında, sözleşmenin yazılı olarak yapılması, noter onayı, en az bir tarafın anonim şirket olması ve sözleşmenin en az 4 yıl süreyle yapılması gibi detaylar yer almaktadır.

Leasing ile 2.el makina alınması mümkündür, ancak kdv avantajından yararlanılamaz. 2.el ekipman için leasing yapılacaksa, rayiç kdv ile leasing yapılabilir ve değer tespiti için ekspertiz yapılması gerekmektedir.

Kimler leasing yapabilir sorusunun cevabı ise; her türlü şahıs firmaları, ortaklıklar, serbest meslek mensupları leasing yapabilmektedir.

Makine kiralama, yatırımcının seçtiği bir makinin finansal kiralama şirketi tarafından satın alınması ve kiracıya kullanım hakkının kiralanması işlemidir.

Finansal kiralama yapabilen kişi ve kuruluşlar genellikle hukuki işlem yapmaya yetkili herkes olabilir. Şahıs firmaları, ortaklıklar, serbest meslek mensupları ve çiftçiler finansal kiralama yapabilirler.

Leasing ile alınabilecek varlıklar arasında makineler, ekipmanlar, gayrimenkuller, ulaşım araçları, iş makineleri, tıbbi cihazlar, tekstil makineleri, turizm ekipmanları, elektronik ve optik cihazlar bulunmaktadır. Bu varlıklar leasing kapsamında kiralanabilir ve kullanım hakkı kiracıya verilebilir.
 
Geri
Üst