AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Laylay hangi dilde ninni?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Laylay hangi dilde ninni?​

Ninni türünü karşılamak için Azerbaycan Türkleri “layla, laylay”, Başkurt Türkleri “sângildâk yırı”, Çuvaş Türkleri “nenne”, Kazak Türkleri “besik jırı”, “eldim”, “eldiy”; Irak Türkleri “leyle”, “leyley”, “leylev”; Kırgız Türkleri “aldey-aldey”, “beşik ırları”; Kırım Türkleri “ayya (nanıy)”, Özbek Türkleri “âlla”.

Ninni nin özellikleri nelerdir?​

Çocuğun uyumasının sağlanması ya da ağlamasının durması için, sade bir dille ve hece ölçüsüne göre ezgili olarak söylenen ezgili şiirlerdir. Söyleyeni belli olmayan bu ürünler dörtlüklerden ve nakarat bölümlerinden oluşur. Özel bir beste ile söylenir. Bu sözler annenin o andaki ruh durumunu yansıtır.
Ninni türkü türü müdür?​
Ninniler, halk edebiyatının diğer türlerinden olan; mâni, teker- leme, ağıt, türkü, efsane ve masallarla yakından ilgilidir. Çünkü ninnilerin bir kısmı mâni ve tekerleme şeklinde söylenirken bazı ağıt ve türkülerimizde de ninni özelliği görülür.

Türk edebiyatında ilk ninni örneği hangi eserde?​

Türk edebiyatında ilk ninni örneği hangi eserde?
Ninni ilk olarak Dîvân u Lugâti’t-Türk’te geçmiştir.

Dunyadaki en eski ninni hangi doneme ait?​

Dunyadaki en eski ninni hangi doneme ait?
Dünya tarihinin ilk yazılı kayıtlarda geçen ninnisi Sümerlere aittir.

Hangi ülkede ninni lay lay sözcükleri ile ifade edilir?​

azerbaycanda ninniye lay lay denir.

Ninni nedir maddeler halinde?​

Ninniler, sade bir dille ezgili olarak söylenen şiirlerdir. Söyleyeni belli olmayan bu ürünlerin neredeyse tamamı kadınlar tarafından üretilmiştir. Hem yaşanan önemli olaylar hem de annenin ninni söyleme anında fiziksel durumu ve buna bağlı duygusal durumu ninninin konusunu, işlevini ve yapısını belirlemektedir.
Ninni Nasıl Kafiyelenir?​
Ninni – (Nazım Biçimleri)
- Sözlü edebiyat ürünlerindendir.
- 2. Ölçü, kafiye yapısı, mısra sayısı her zaman düzenli değildir.
- 3. Çoğu zaman tek dörtlükten veya birden fazla dörtlükten oluşabilir. 7,8 veya 9’lu hece ölçüsü ile söylenir.
- Genellikle mısraların dördü de birbiriyle kafiyelidir.
- Dili sadedir.

Ezgilerine göre türküler kaça ayrılır?​

Ezgilerine göre türküler kaça ayrılır?
Türküler; ezgilerine, konularına ve yapılarına göre sınıflandırılmaktadır.
- Ezgilerine Göre Türküler: * Kırık havalar: Usullü ezgilerdir.
- Konularına Göre Türküler:
- Yapılarına Göre Türküler:

Ninniyi kim bulmuştur?​

Ninniyi kim bulmuştur?

Ninni ne zaman bulundu?​

Her yaştan çocuklar için ninni, günlük hayatın vazgeçilmezidir. Bebekleri sakinleştirmek ve uykuya dalmalarını sağlamak için söylenen ninnilerin geçmişi, çok eski çağlara dek uzanır. Uzmanlara göre bir annenin çocuğuna söylediği en eski ninninin sözleri, 4000 yıl öncesine tarihlenen bir Babil tabletinde yer alır.

Ninni kaç hece?​

1. Sözlü edebiyat ürünlerindendir. 2. Ölçü, kafiye yapısı, mısra sayısı her zaman düzenli değildir. 3. Çoğu zaman tek dörtlükten veya birden fazla dörtlükten oluşabilir. 7,8 veya 9’lu hece ölçüsü ile söylenir.
Ninni nedir 10 sınıf edebiyat?​
Ninni, sözlü Türk Edebiyatından günümüze kadar gelmiş, hece ölçüsüyle yazılmış bir şiir türüdür. Belli bir ezgiyle söylenir. Kim tarafından yazıldığı bilinmediği için anonim olarak nitelendirilen ninnilere ”Balubalu” da denir.

Dunyadaki en eski ninni hangi doneme aittir?​

Dunyadaki en eski ninni hangi doneme aittir?
Favorilerinize Ekleyin. Dünya tarihinin ilk yazılı kayıtlarda geçen ninnisi Sümerlere aittir.
 
Ninni kelimesi, farklı Türk topluluklarında ve farklı dillerde "layla", "laylay", "sângildâk yırı", "nenne", "besik jırı", "leyle", "beşik ırları", "ayya (nanıy)", "âlla" gibi şekillerde ifade edilmektedir. Bu ninniler genellikle çocukların uyumasına yardımcı olmak veya ağlamalarını durdurmak amacıyla söylenen ezgili şiirlerdir.

Ninniler, hece ölçüsüne göre ezgili olarak söylenir ve genellikle dörtlüklerden ve nakarat bölümlerinden oluşur. Anlatım dili sade ve duygusal bir içeriğe sahiptir. Ninnilerin sözleri genellikle annenin ruh halini yansıtır ve kadınlar tarafından üretilir.

Ninniler, halk edebiyatının diğer türleriyle de ilişkilidir ve mâniler, tekerlemeler, ağıtlar, türküler, efsaneler ve masallarla benzerlik gösterir. Bazı ağıt ve türkülerde de ninni özellikleri bulunabilir.

Türk edebiyatında ninni geleneğine ilk örnek olarak "Dîvân u Lugâti’t-Türk" eserinde yer verilmiştir. Dünya tarihinin en eski yazılı ninnisi ise Sümerler'e aittir.

Ninniler genellikle 7, 8 veya 9'lu hece ölçüsüyle söylenir ve mısraların kafiyeli olduğu görülür. Ezgilerine, konularına ve yapılarına göre sınıflandırılan türküler, halk edebiyatının önemli bir parçasıdır.

Ninnilerin kimin tarafından bulunduğu ve ne zaman ortaya çıktığına dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak ninniler, çeşitli kültürlerde uzun bir geçmişe sahip ve genellikle anonim olarak nitelendirilir.
 
Geri
Üst