Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Lavlarin sicakligi kac derecedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.444
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Lavların sıcaklığı kaç derecedir?​

Lav, yanardağ patlaması sırasında çıkan çıkan çok sıcak, sıvı ve akıcı erimiş maddeye denilmektedir. Yanardağ ağzından ilk çıktığında sıvı halde bulunmaktadır. Lavın sıcaklığı “700 °C “ile “1200 °C” (1300 °F ve 2200 °F) arasında değişmektedir.

Dünyada kaç tane aktif yanardağ var?​

Dünyada kaç tane aktif yanardağ var?
Dünya üzerinde 500 aktif volkan bulunuyor. Her yıl bunlardan 50 kadarı harekete geçerek lavlarını püskürtüyor. Japonya’daki Ontake, Hawaii’deki Kilauea, İtalya’daki Etna ve Endonezya’daki Lewotolo… Bunlar, zaman zaman lavlarını püskürten aktif volkanlardan bazıları.

Volkan patlaması kaç km etkiler?​

Volkan patlaması kaç km etkiler?
Patlamanın şiddeti volkan patlama indeksindeki değeri sekiz (VPİ-8) ve daha büyüktür. Bu esnada yüzlerce, hatta binlerce kilometreküp lav, magma haznesinden ses hızının üstünde bir hızla stratosferin 50 km yüksekliğine kadar fırlar ve 100 kilometrelik bir uzaklığa kadar yağar.

Türkiyede kaç tane aktif yanardağ var?​

Türkiye’de şu an 13 tane volkan var, bu volkanlar aktif. Şu anda aktif olmayabilir ama aktif olduğunu söylüyoruz. Mesela Orta Anadolu’da Erciyes, Hasan Dağı var. Bunların tarihsel dönemde aktif olduğunu biliyoruz.

Yanardağ ne işe yarar?​

Yanardağ ne işe yarar?
Volkanlar, Dünya’yı İnşa Etmenin Önemli Bir Parçasıdır! Volkanlar, kıtalar ve adalar meydana getirmede, derin okyanus dağlarını ve kraterleri şekillendirmede büyük görevler üstlenirler. Ayrıca lav ve diğer materyalleri püskürterek Dünya’daki yeryüzü şekillerini ortaya çıkarırlar.

Lav nereden gelir?​

Lav nereden gelir?
Eriyik kayaçlar (magma olarak isimlendirilir) etrafındaki katı haldeki kayaçlardan daha az yoğun olduğu için magma bu çatlaklardan yükselerek yüzeye çıkar. Magmanın akışkanlığı yüksekse içindeki çözünmüş gazlar kolayca kaçar ve magma yüzeye ulaştığında lav akıntısı şeklinde hareket eder.
Dünyamızda aktif yanardağ var mı?​
Etna Yanardağı İtalya’da halen aktif durumdaki 3 volkandan biri olan Etna, 3.329 metre yüksekliğiyle tüm ihtişamını gözler önüne seriyor. Bu kadar ünlü olmasının sebebi dünyanın en aktif volkanlarından biri olması.

Dünyada aktif olan yanardağlar nerededir?​

Dünyada aktif olan yanardağlar nerededir?
Teoride yanardağlar
Adı | Yüksekliği (m) | Yer
Tambora | 2.722 | Endonezya
Teide | 3.718 | Kanarya Adaları, İspanya
Tungurahua | 5.016 | Ekvador
Vezüv Yanardağı | 1.281 | İtalya

Volkan patlaması sonucunda yeryüzünde ne gibi değişiklikler olur?​

Volkan patlaması sonucunda yeryüzünde ne gibi değişiklikler olur?
Volkanik patlamalar sonucu ağaçlar, evler, tarlalar, yollar ve fabrikalar zarar görebilir. Hatta can kayıpları bile yaşanabilir. Geçmişten bu yana birçok yeri yaşanmaz hale getiren bu doğal afetin nasıl gerçekleştiğini anlayabilmek için Dünya’nın iç yapısı hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor.

Türkiye’de yanardağ aktif var mı?​

Tarihi zamanlara ulaşan volkanik etkinlikler ise Erciyes ve Nemrut volkanında gerçekleşmiştir. Ancak günümüzde Türkiye’de aktif volkan bulunmamaktadır. Bilim adamları, yanardağları ‘tamamen sönmüş’ kabul etmenin son derece yanlış olduğu, Türkiye için az da olsa halen risk bulunduğu fikrindedir.

Yanardağ olmasaydı ne olurdu?​

Yanardağ olmasaydı ne olurdu?
Yani, volkanlar da yaşamın olmazsa olmazlarındandır. Eğer volkanlar patlamazsa dünya yaşanılamayacak kadar sıcak olur ve bu nedenle de yaşam olmazdı.

Lav soğuyunca ne olur?​

Lav soğuyunca ne olur?
Lav akarken soğuyup katılaşınca her katmanın üst tabakası çatı halini alabilir. Böylece bu tünellerin içinden sıcak lav daha uzun mesafe akmaya devam eder. Bu tüneller olmasaydı soğuyan lav hemen yanardağın krateri etrafında birikirdi.

Yanardağdan çıkan lavlar nereden gelmektedir?​

 
Yanardağdan çıkan lavlar, magma adı verilen eriyik kayaç formasyonundan gelmektedir. Bu magmanın içerisinde bulunan sıvı, erimiş kayaçlar etrafındaki katı kayaçlardan daha az yoğun olduğu için yüzeye doğru yükselir. Magma, yüksek akışkanlığa sahipse içinde bulunan gazlar kolayca kaçar ve lav adını aldığında yer yüzeyine doğru akar. Genellikle lavlar volkanik patlamalar sırasında püskürür ve bu şekilde yeryüzü şekillenmeye devam eder. Bu süreçte lavların oluşturduğu kayalar ve tortular, volkanik aktivitenin uzun vadeli etkilerini gözler önüne serer.
 
Geri
Üst