AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Lavanta neyi sever?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.187
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Lavanta neyi sever?​

Genel olarak toprak ve hava koşullarına karşı geniş bir toleransa sahip olan lavanta için en ideal toprak kuru olan ve kireç bakımından zengin değerlere sahip topraklardır. 10 dereceden 30 dereceye kadar hava sıcaklığında yetişebilir. Etrafa ışıltı saçan lavanta, güneş ışığını da çok sever.

Iç anadolu bölgesinde lavanta yetişir mi?​

Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, Niğde’de alternatif ürün olarak dikimi yapılan lavanta arazisinin İç Anadolu Bölgesi’nin en büyük lavanta bahçelerinden birisi olduğunu söyledi.

Lavanta çiçeği hangi bölgede yetişir?​

Lavanta çiçeği hangi bölgede yetişir?
Lavanta Türkiye’de Akdeniz iklimi hakim olan bölgelerde yetişir. Örneğin lavanta ülkemizde Antalya, Mersin, Muğla, İzmir, İstanbul gibi bölgelerde bolca yetiştirilir. Akdeniz iklimi sayesinde lavantalar etrafa muhteşem bir koku yayar ve yetiştiği bölgeyi süsler.

Lavanta çok su ister mi?​

Lavanta çok su ister mi?
Fide dikimi yapıldıktan sonra bitkinin toprakla olan ilişkisini kuvvetlendirmek amacıyla belirli aralıklarla 3–4 defa sulama yapılmalıdır. İleriki yıllarda lavanta bitkisi susuz koşullarda yetiştirilebilirse de sulama yapılması dekara çiçek verimini artırır.

Kurumuş lavanta nasıl canlandırılır?​

Ana gövdede kuruyan dallar var ise temizlenmelidir. Sonbahar da ise bozulan lavanta çiçeklerinin uçları ve kuruyan dalları kesilerek temizlenir. Tekrar aralık ayına doğru lavantanın tüm tepe kısımları fazlalık olanları kesilerek besin ve enerji bitkinin köklerine kadar inerek depolanır.

Iç Anadolu’da lavanta ne zaman ekilir?​

Lavantalar, uygun toprak ve iklim koşullarını sağlayan alanlarda ilkbaharda ekiliyor.

Lavanta hangi koşullarda yetişir?​

Lavanta hangi koşullarda yetişir?
Kireççe zengin, süzek ve pH’sı 5.8-8.3 olan, kuru ve kalkerli topraklarda çok iyi gelişme göstermektedir. Kurağa, sıcağa ve soğuğa oldukça dayanıklıdır. Ancak kışı çok sert geçen bölgelerde bazen soğuk zararı görülmektedir. Lavanta vegetatif ve generatif olarak üretilebilen bir bitkidir.

Lavanta çiçeği bahçede nasıl yetiştirilir?​

Lavanta çiçeği bahçede nasıl yetiştirilir?
Kökleri ve yaprakları geniş olan lavanta, ekim sırasında çevresinde biraz boşluk ister. Ekeceğiniz alanın güneşli olmasına önem vermelisiniz. Tohumları ise en az 3 cm derine yerleştirmelisiniz. Geniş bir arazi ya da bahçede ekim yapacaksanız 100 x 40 cm, 120 x 50 cm sıra arası oluşturmanız çok doğru olur.
Lavanta çiçeği türü nedir?​
Lavanta bitkisi, 1 m’ye kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Lavanta bitkisinin ekonomik olarak kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağ, dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Angustifolia mı Intermedia mı?​
Angustifolia gerçek tıbbi bitkidir. Yağı da tohumu da tıp dahil her alanda kullanılır ve tercih edilir. Intermedia türü ise sadece temizlik malzemelerinde koku amaçlı, kurutulmuş buket ve tohumları da koku ve görüntü amaçlı kullanılır. Bizim tavsiyemiz Lavandula Angustifolia türüne ait alt türlerin tercih edilmesidir.

Kaç renk lavanta var?​

Kaç renk lavanta var?
“Lavanta” terimi genel olarak geniş soluk, hafif, orta veya gri mor renklerin yanı sıra soluk veya açık pembemsi, macenta veya mor renklerin tonunda olabilir. Hem de açık veya hafif maviimsi – indigo renkleri de tonda olabilir. Boyalardaki lavanta rengi, mor ve beyaz boya karıştırılarak yapılır.
 
Lavanta bitkisi, genel olarak kireççe zengin, süzek ve pH'sı 5.8-8.3 arasında olan kuru, kalkerli toprakları tercih eder. Kuru topraklar lavantaya en uygun olanıdır. Ayrıca lavanta bitkisi, dayanıklı bir bitkidir ve kurağa, sıcağa ve soğuğa karşı oldukça dirençlidir. Ancak çok sert kış koşullarında bazen soğuk zararı görebilir. Lavanta bitkisi için ideal hava sıcaklığı ise 10 ile 30 derece arasındadır. Ayrıca lavanta bol güneş ışığı ister, güneş ışığını çok sever.

Lavantanın Türkiye'de en çok Akdeniz iklimi hakim olan bölgelerde yetiştiği bilinmektedir. Örneğin, Antalya, Mersin, Muğla, İzmir ve İstanbul gibi bölgeler lavanta yetiştiriciliği için oldukça uygun bölgelerdir. Akdeniz iklimi sayesinde lavanta bu bölgelerde muhteşem bir şekilde gelişir, etrafa hoş bir koku saçar ve göz alıcı bir görüntü oluşturur.

Lavanta bitkisi sulama konusunda hassas olabilir. Fide dikimi sonrasında bitkinin toprakla olan ilişkisini güçlendirmek amacıyla belirli aralıklarla sulama yapılması önerilir. İleriki yıllarda lavanta bitkisi susuz koşullarda yetiştirilebilirse de sulama yapılması çiçek verimini artırabilir. Lavantanın kurumuş dallarının temizlenmesi ve sulama dengesinin sağlanması bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesini destekleyebilir.

Lavanta bitkisi genellikle ilkbaharda uygun toprak ve iklim koşullarını sağlayan alanlarda ekimi yapılır. Ayrıca lavanta bitkisi kökleri ve yaprakları geniş olduğundan ekim sırasında biraz boşluk bırakılmalıdır. Güneşli alanlarda yetiştirilmesi önemlidir ve tohumların en az 3 cm derinliğe ekilmesi önerilir. Lavanta bahçesinde geniş aralıklar bırakarak bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesi sağlanabilir.

Lavanta bitkisinin türüne göre farklı kullanım alanları bulunmaktadır. Lavantayı temizlik malzemelerinde koku amaçlı kullanım için olan Intermedia türü ve gerçek tıbbi bitki olarak tercih edilen Angustifolia türü gibi farklı alt türleri vardır. Angustifolia türü genellikle tıbbi amaçlarla kullanılırken, Intermedia türü genellikle koku ve görüntü amaçlı olarak tercih edilebilir.

"Kaç renk lavanta var?" sorusuna verilen cevapta, lavanta bitkisinin genellikle geniş soluk, hafif, orta veya gri mor renklerin yanı sıra soluk veya açık pembemsi, macenta veya mor renklerin tonlarına sahip olduğu belirtilmektedir. Ayrıca lavanta çiçekleri açık veya hafif maviimsi - indigo renklerinde de olabilir. Lavanta rengi, mor ve beyaz boya karıştırılarak elde edilir ve farklı tonlarda görülebilir.
 
Geri
Üst