Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Lav tupu magarasi nasil olusur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Lav tüpü mağarası nasıl oluşur?​

Lav tüpü mağaraları: Bazı mağaralar lavların soğuması sırasında içlerinde bulunan boşluklardan meydana gelir. Akışa geçen lav kütlesinin dış kısmı soğuyarak katılaşır, içinden kızgın lav akmaya devam eder. Lav çıkışı bittiğinde içerideki bu boşluk mağara şeklini alır.

Lav tüpü mağarası ne demek?​

Lav Tüpü Mağarası nedir? Bir yanardağdan akan lavın üst kısmının soğuyarak katılaşması, buna karşılık bu katı kısmın altından lav akmaya devam etmesi ile oluşan, çoğunlukla tüp şeklinde olan mağaralar.

Mağara nasıl oluşur kısaca?​

Mağara nasıl oluşur kısaca?
Yerüstü sularının kalker tabakalarına girişi ile yeraltında akarsular hasıl olur. Bu suların kayaları eritip aşındırması sonucu, yeraltı dehlizleri meydana gelir. Zamanla suların çekilmesi ile, genişlikleri yüzlerce metreyi bulan, uzunlukları ise kilometre ile ifade edilen mağaralar teşekkül eder.

Tuz mağaraları nasıl oluşur?​

Tuz mağaraları nasıl oluşur?
Tuz Mağarası Nasıl Oluşmuştur? Tuz mağarası içerisinde bulunan kaya tuzu tabakaları 24-37 milyon yıl önce oluşmuş olan çökel tabakalarıdır. Buranın Hititler döneminden beri kullanıldığı düşünülmektedir. Mağarada bulunan tuzlar oyularak mağara bugünkü görünümüne kavuşmuştur.

Volkan tüpü nedir?​

Bir lav tüpü, lav tüneli veya pyroduct, lav akışının sertleşmiş yüzeyinin altında hareket eden volkanik bir havalandırma deliğinden lavın akmasıyla oluşan doğal bir kanaldır. Tüpteki lav boşaldığında bir mağaradan çıkmaktadır.

In suyu mağarası nerede?​

İnsuyu Mağarası, Burdur il merkezine göre güneydoğuda 10 km uzaklıkta bulunmaktadır. Çatağıl Köyü sınırları içerisindedir. Uzunluğu 597 metre ve en geniş yeri 80 metre civarındadır. Birbirine bağlı 9 boşluktan oluşur.

Mağara hangi kayaçlardan oluşur?​

Mağara hangi kayaçlardan oluşur?
Karbonatlı (kireçtaşı, dolomtik kireçtaşı, dolomit, karbonat çimentolu konglomera ve kumtaşı), sülfat (jips) ve klorürlü (tuz) ana kayaların oluşurken veya oluştıktan sonraki fiziko-kimyasal olaylarla yeraltı suları tarafından aşındırılması soncu oluşan mağaralar ise doğal mağaraları oluşturur.

Sarkıtlar nasıl olur?​

Sarkıtlar nasıl olur?
Bu oluşumlar, yeryüzündeki bitki, toprak ve kayalardan süzülerek gelen suyun içindeki CO2 miktarının mağara havasındakinden fazla olması durumunda meydana gelir. Sudan havaya CO2 transferi sırasında tavanda kireç çökelmesi sarkıtları, yere damlayan sular ise dikitleri oluşturur.
Çankırı Tuz Mağarası kaç yıllık?​
Tuz mağarası içerisinde bulunan kaya tuzu tabakaları 24-37 milyon yıl önce oluşmuş olan çökel tabakalarıdır. Buranın Hititler döneminden beri kullanıldığı düşünülmektedir.
Çankırı Tuz Mağarası açıldı mı?​
Ayrıca, Karayolları Genel Müdürlüğünce “Turistik Yol Ağı”na dahil edilen ve proje çalışmaları sürdürülen Tuz Mağarası yolu tamamlandığında ziyaretçiler daha nitelikli bir yol ile mağaraya ulaşacaklardır. ÖNEMLİ: 2018 Yılı itibari ile hala bu çalışmalar hizmete girmemiştir!

Yanardağ nedir ve nasıl oluşur?​

Yanardağ nedir ve nasıl oluşur?
Yanardağ ya da volkanik dağ, magmanın (Dünya’nın iç tabakalarında bulunan, yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkla erimiş kayalar) yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıktığı coğrafi yer şekilleridir.

İnsuyu Mağarası hangi ilde?​

İnsuyu Mağarası hangi ilde?
Burdur-Antalya karayolu üzerinde, Burdur’a 13. km uzaklıkta yer alan İnsuyu Mağarası Türkiye’nin Turizme açılan ilk mağarasıdır. Toplam 597 m uzunluğunda yatay bir mağaradır. İnsuyu Mağarası’nda karstik yapının zamanla erimesi ve aşınması sonucu, mağara içinde sarkıt ve dikitler meydana gelmiştir.

Kartlık Mağarası nerede?​

Burdur merkeze 13 kilometre uzaklıkta olan bu mağara 1965 yılında ziyarete açılmış ve ülkemizde ziyarete açılan ilk mağara olma özelliğine sahip.
Çankırı’da 5 bin yıllık Tuz Mağarası yeniden ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Hititler döneminden beri tuz elde edilen ve turizme kazandırılan Çankırı Tuz Mağarası, salgın nedeniyle ziyarete kapalı tutuluyordu.
İnsuyu Mağarası, Burdur-Antalya karayolu üzerinde, Burdur’a 13 kilometre uzaklıkta bulunan ve ülkemizde turizme açılan ilk mağaralardandır (1965). Mağara 597 mtetre uzunluğunda olup deniz seviyesinden 900 metre yüksekliktedir.
 
Lav tüpü mağaraları genellikle lavların soğuması sırasında içlerinde bulunan boşluklardan meydana gelir. Akışa geçen lav kütlesinin dış kısmı soğuyarak katılaşırken, içinden kızgın lav akmaya devam eder. Lav çıkışı bittiğinde içerideki boşluk mağara şeklini alır. Bu süreç lav akışının altında bulunan katılaşmış tabakanın lavın akışına devam etmesiyle oluşan bir doğal kanal olan lav tüpüne benzer.

Tuz mağaraları ise genellikle kaya tuzu tabakalarının milyonlarca yıl önce oluşmuş çökel tabakalarından meydana gelir. Örneğin, Çankırı Tuz Mağarası içerisinde bulunan kaya tuzu tabakaları 24-37 milyon yıl önce oluşmuş çökel tabakalarıdır. Bu tuz tabakaları zamanla yeraltı suları tarafından aşındırılarak mağara şeklini almıştır.

Mağaralar genellikle karbonatlı (kireçtaşı, dolomtik kireçtaşı, dolomit, karbonat çimentolu konglomera ve kumtaşı), sülfat (jips) ve klorürlü (tuz) gibi kayaçlardan oluşur. Bu kayaçların fiziko-kimyasal olaylar sonucu yeraltı suları tarafından aşındırılması mağaraların meydana gelmesine yol açar.

Sarkıtlar ise mağaralardaki suyun içindeki fazla CO2 miktarı nedeniyle meydana gelir. Su içerisindeki fazla CO2, mağara havasındakinden daha fazla olduğunda çözünmüş olan kireç su çözünmesi sonucu tavanda sarkıtları, yere damlayan sular ise dikitleri oluşturur.

İnsuyu Mağarası ise Burdur iline bağlı bir mağaradır. Burdur-Antalya karayolu üzerinde, Burdur’a 13. km uzaklıkta bulunan İnsuyu Mağarası, Türkiye'nin turizme açılan ilk mağaralarından biridir. Mağara 597 metre uzunluğunda olup birbirine bağlı 9 boşluktan oluşmaktadır.

Kartlık Mağarası ise Burdur merkeze 13 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Türkiye'de ziyarete açılan ilk mağara olan Kartlık Mağarası, 1965 yılında ziyarete açılmıştır. Mağara, tarihi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
 
Geri
Üst