AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Latin harfleri ne zaman kabul edilmiştir?

haberci

Yeni Üye
YENİ HARFLERİN KABULÜ
01 Kasım 1928'de Latin esasından alınan harfler, (Türk dilinin özelliklerini gösteren işaretlere de yer vererek) Türk harfleriadıyla 1353 Sayılı Kanunla kabul edilmiştir Yazı dilinde kullanılan Arap harflerinin yerine Türk harflerinin alınmasını ifade eden Harf Devrimi yapılmıştır
Arap harflerinin Türkler göre kullanılması, İslamiyet'in kabulünden sonra başlamış ancak bu harfler, Türk diline hiç bir süre uyamamıştır Türkçe, Arap harfleri ile basit yazılıp okunamıyordu Harf İnkılabının hedefi, okuyup yazmayı kolaylaştırmak ve yaymak, modern öğretim ve eğitimin gerçekleşmesini sağlamaktı Harf İnkılâbının ilk adımı, 20 Mayıs 1928'de 1288 sayılı kanunla, Arap rakamlarının kullanılmasına son verilerek, uluslararası rakamların kabulü ile başlamıştı
Atatürk, 9 Ağustos 1928 gecesi İstanbul'da Sarayburnu Parkı'nda düzenlenmiş bir festival sırasında, Harf Devrimini halka duyurmuştur; Arkadaşlar, hoş dilimizi tanımlamak için yeni Türk harflerini kabul ediyoruz Arkadaşlar, bizim hoş uyumlu, varlıklı lisanımız (dilimiz) yeni Türk harfleri ile kendini gösterecektir Asırlardan beri kafalarımızı demir çerçeve içinde bulunduran, anlaşılmayan ve anlayamadığımız işaretlerden kendimizi kurtarmak mecburiyetindeyiz Lisanımızı belli kavramak istiyoruz Bu yeni harflerle behemehâl o kadar tez bir zamanda bir surette anlaşacağız oysa, Milletimizin yazısıyla kafasıyla bütün uygarlık âleminin yanında olduğunu gösterecektir Vatandaşlar, yeni Türk harflerini ivedi öğreniniz Tüm millete, kadına, erkeğe, köylüye, çobana, hamala, sandalcıya öğretinizdemiştir Harf Devrimi, büyük bir tarihi olaydır Çünkü sosyal, kültürel ve siyasi alanda geniş yankıları olmuştur
1 Kasım 1928'de Latin alfabesine dayalı yeni Türk Alfabesinin kabulünden sonradan, 24 Kasım 1928'de yayımlanan Halk Mektepleri Talimatnamesi uyarınca, yurdun her köşesinde Irk Mektepleri açılmış, halka yeni harflerle okuma yazma öğretilmiştir Atatürk bu çalışmalara Insanlar Mektepleri Başöğretmenisıfatıyla katılmıştır *

Harf Devrimi, Türkçenin Arap harflerinden Latin harflerine geçişini ifade eder. Bu devrim, Türk dilinin özelliklerini daha doğru bir şekilde yansıtabilecek harflerin kullanılmasını hedeflemiştir. 1 Kasım 1928'de Türk harfleri olarak adlandırılan Latin esasından alınan harfler, Türk Dil Kurumu tarafından kabul edilmiştir. Bu yeni harf düzenlemesiyle Türkçe daha basit ve anlaşılır hale getirilmiş, okuma yazma öğrenme süreci kolaylaştırılmıştır.

Arap alfabesinin Türkler arasında kullanımı, İslam'ın kabulünden sonra başlamıştır ancak Türk diline tam olarak uygun olmadığı için pek çok zorluk yaşanmıştır. Harf Devrimi ile Türkçenin ses yapısına daha uygun olan harfler kullanılmaya başlanmıştır. Bu sayede Türkçe daha akıcı bir şekilde yazılıp okunabilir hale gelmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk, Harf Devrimini halka duyururken, yeni Türk harflerinin Türk diline uygun olduğunu ve dilin daha etkili bir şekilde ifade edilebileceğini vurgulamıştır. Atatürk'ün bu devrimle amaçladığı, okuyup yazmayı kolaylaştırmak, modern eğitim ve öğretimi yaygınlaştırmaktır. Bu sayede milletin yazısı ve kafasıyla çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmasını hedeflemiştir.

Harf Devrimi aynı zamanda eğitim alanında da büyük bir dönüşüm getirmiştir. Halk Mektepleri talimatnamesi uyarınca, yeni harflerle okuma yazma öğretimi tüm yurtta yaygınlaştırılmıştır. Atatürk, bu çalışmalara başöğretmen sıfatıyla katılarak, eğitimin önemini vurgulamış ve Türk gençliğinin daha iyi bir eğitim almasına önem vermiştir. Bu sayede Türkiye'de okuma yazma oranı artmış ve toplumun eğitim seviyesi yükselmiştir.

Geri