Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Larenks Difterisi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.993
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Larenks Difterisi nedir?​

Difteri, halk arasında kuşpalazı olarak da bilinen, corynebacterium diphteriae isimli mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve derideki yaralarda yerleşmesiyle ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalık.

Difteri nasıl olur?​

Difteri nasıl olur?
Difteri, Corynebacterium Diphtheriae adı verilen bakterinin yol açtığı iltihabi bir solunum yolu hastalığıdır. Bakteri kişiden kişiye; yakın temas yoluyla veya hasta birey tarafından kullanılmış kontamine fincan veya mendil gibi nesnelerle temas yoluyla yayılır.

Difteri kimlerde görülür?​

Difteri kimlerde görülür?
Difteri (kuşpalazı), Corynebacterium diphtheriae adlı mikroorganizmanın neden olduğu özellikle boğaz ve burun mukozalarını etkileyen, en sık çocuklarda görülen ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur.

Kuşpalazı öldürür mü?​

Difteri, Corynebacterium diphtheriae adlı mikroorganizmanın boğaz, burun,göz ve deriye yerleşmesiyle ortaya çıkan ciddi sonuçlara, ölümlere yol açabilen bir hastalıktır. Kişiler hastalığı geçirseler bile vücut tam koruyucu cevap oluşturmadığı için tekrar hastalanma riskleri mevcuttur.

Larenks ödemi belirtileri nedir?​

Larenks ödemi belirtileri nedir?
Belirtiler
- Yutkunma güçlüğü
- Ağrı
- Hırıltı
- Kronik, balgamsız öksürük veya sürekli boğaz temizleme ihtiyacı hissi.
- Ateş
- Halsizlik.
- Öksürük.
- Gırtlakta yumru hissi.

Larenks ödemi nasıl anlaşılır?​

Larenks ödemi nasıl anlaşılır?
Ödem havayolu tıkanıklığı yanında odinofajiye de neden olur. Yüzeyel solunum inspiratuar stridor, retraksiyonlar ve salya tutamama görülebilir. Öksürük ve ses kısıklığı pek olmamasına karşın boğuk ve perdelenmiş bir ses (muffled voice) mevcuttur.

Difteri en son ne zaman görüldü?​

Difteri’nin halk arasında ‘Kuşpalazı’ adıyla bilinen ve solunum yolu damlacıkları ile bulaşan bir hastalık olduğu belirtilen açıklamada şu bilgiler verildi: “Ülkemizde en son 2003 yılında görülen bu hastalıkla aşılama faaliyetlerinin ciddi ve titizlikle yapılması neticesinde o tarihten bu yana karşılaşılmamıştır.

Neden kuşpalazı denir?​

Neden kuşpalazı denir?
ömer seyfettin’in kaşağı adlı kitabında kuş palazı olarak geçiyordu. kuşpalazı ismi eskiden tedavi (bkz: kocakarı ilaçları) sırasında hastanın boğazına yeni palazlanmış kuş ölüleri konulduğu için verilmiş.

Difteri bulaşıcı bir hastalık mıdır?​

Difteri bulaşıcı bir hastalık mıdır?
Difteri kişiden kişiye damlacık yoluyla yani; enfekte kişinin öksürmesi ve hapşırması ile çevreye yayılan damlacıkları sağlam kişinin solunum yoluyla almasıyla, nadiren cilt lezyonlarından, yakın fiziksel temas ile ve difteri bakterisi ile kontamine (bulaşmış) oyuncak, eşya vs. gibi objelere temas ile bulaşır.

Difteri hastalığına neden kuşpalazı denir?​

Kuşpalazı ne anlama gelir?​

Kuşpalazı ne anlama gelir?
KUŞPALAZI. birl. i. Genellikle çocuklarda boğaz, burun ve yutakta görülen ve öldürücü olabilen, bulaşıcı, mikrobik hastalık, difteri: İkinci oğlu Necdet üç yaşında kuşpalazından ölmüştü (Reşat N. Güntekin).

Larenks ödemi neden olur?​

Larenks ödemi neden olur?
Larenks ödemi, vokal kordlar,vokal bandlar, aritenoidler, epiglot ve subglottik bölgede meydana gelen enflamasyon sonucu mukozadaki fliflmedir. Hava pasaj›nda meydana gelen darl›k nedeniyle hayati tehdit edecek derecede akut bir patoloji olabildi¤i gibi y›llarca gerilemeyen kronik bir hastal›k olarak da görülebilir.

Gırtlak ödemi ne demek?​

Tıp dilinde Herediter Anjiyoödem (HAÖ) olarak bilinen larinks (gırtlak) ödemi, kaşıntısız şişlik atakları ile ortaya çıkıyor. Tedavide gecikme ve özellikle de solunum sistemiyle ilgili tutulmalar, boğularak ölüme neden olabiliyor.

Gırtlak ödemi nasıl anlaşılır?​

Gırtlak ödemi nasıl anlaşılır?
Hastalığın ana belirtileri kendiliğinden ortaya çıkan el, ayak, kol, bacak veya yüz şişmeleri, bazen çok şiddetli karın ağrıları ve en tehlikeli olarak da boğaz şişmeleridir. Boğaz şişmesi nefes almayı imkansız hale getirdiğinde ölüm kaçınılmazdır.”

Larenks ödemine ne iyi gelir?​

Larenks ödemine ne iyi gelir?
Rasemik epinefrin, 0.5 ml %2.25’lik çözeltisi, 3 ml izotonik içinde seyreltilerek nebulizer ile verilir ve etkisini alfa adrenerjik reseptörler üzerinden vazokonstriksiyona yol açarak subglottik bölgede ödemi azaltarak gösterir. Kortikosteroidler, kapiller endotel geçirgenliğini azaltarak mukozal ödemi çözer.
 
Larenks Difterisi, Corynebacterium diphtheriae adlı bakterinin boğaz, burun, göz ve derideki yaralarda yerleşmesi sonucu ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık özellikle boğaz ve burun mukozalarını etkileyen, ciddi sonuçlara ve hatta ölümlere yol açabilen bir enfeksiyondur.

Difteri, genellikle yakın temas yoluyla veya hasta birey tarafından kullanılmış kontamine fincan veya mendil gibi nesnelerle temas yoluyla yayılır. Özellikle çocuklarda sıkça görülen difteri, ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur ve vücut bu enfeksiyona tam koruyucu bir cevap geliştiremez, bu nedenle tekrar hastalanma riski vardır.

Larenks ödemi belirtileri arasında yutkunma güçlüğü, ağrı, hırıltı, kronik balgamsız öksürük veya sürekli boğaz temizleme ihtiyacı hissi, ateş, halsizlik, öksürük, gırtlakta yumru hissi yer alır. Larenks ödemi genellikle havayolu tıkanıklığına neden olabilir ve ayrıca odinofajiye, yani yutkunma sırasında ağrıya da yol açabilir.

Difteri son olarak Türkiye'de 2003 yılında görülmüş ancak aşılamaların titizlikle yapılması sayesinde hastalıkla karşılaşılmamıştır. Kuşpalazı adıyla da bilinen difteri, kişiden kişiye damlacık yoluyla bulaşabilen bir hastalıktır ve genellikle enfekte kişinin öksürmesi veya hapşırmasıyla yayılır.

Larenks ödemi genellikle vokal kordlar, vokal bandlar, aritenoidler, epiglot ve subglottik bölgede meydana gelen enflamasyon nedeniyle oluşur. Hava yolu daralması nedeniyle hayati tehlike oluşturabilen larenks ödemi, akut bir patoloji olabileceği gibi yıllarca süren kronik bir hastalık şeklinde de görülebilir.

Gırtlak ödemi, tıp dilinde Herediter Anjiyoödem (HAÖ) olarak bilinir ve kaşıntısız şişlik ataklarıyla kendini gösterir. Gırtlak ödemi belirtileri arasında el, ayak, kol, bacak veya yüz şişmeleri, karın ağrıları ve özellikle boğaz şişmesi yer alır. Boğaz şişmesi nefes almayı imkansız hale getirebilir ve ölümcül olabilir.

Tedavide larenks ödemi için rasemik epinefrin ve kortikosteroidler kullanılabilir. Rasemik epinefrin, subglottik bölgede ödemi azaltarak etki gösterirken, kortikosteroidler mukozal ödemi çözerek yardımcı olabilir. Tedavi sürecinde mutlaka uzman bir doktora danışmak önemlidir.
 
Geri
Üst