- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 209.857
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Laparoskopik kolesistektomi ne demek?
Laparoskopik kolesistektomi, safra kesesinin çıkartılması işlemidir. Bir video kamera ve iki ince enstrüman yardımıyla yapılan, halk arasında kansız ameliyat olarak da bilinen laparoskopik kolesistektomi operasyonu, oldukça güvenli bir ameliyattır.Laparoskopik cerrahide anestezi nedir?
Laparoskopik cerrahide anestezi kişilerin işlemi daha sağlıklı uygulamak için uyutulma yöntemidir. Karın bölgesine açılan kesiden vücut içine sokulan laparoskop yardımı ile doktor, operasyon sırasında rahat bir görüş elde etmektedir.
Laparoskopi ameliyatı ne kadar sürer?
Tanısal amaçla yapılan laparoskopi işlemi, yaklaşık olarak 20-30 dakika sürse de, hastaya işlem öncesine anestezi verilmesi ve sonrasında uyandırılması yaklaşık olarak 40-45 dakika sürer. Tedavi için uygulanan laparoskopik cerrahi ise, müdahale edilen bölgeye ve hastalığın türüne göre değişmektedir.Laparoskopik kolesistektomi neden yapılır?
Kolesistektomi, safra kesesinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Kolesistektomi, safra taşlarının neden olduğu biliyer kolik, kolesistit, pankreatit ve kolanjit gibi ağrı ve komplikasyonlar başta olmak üzere biliyer diskinezi ve safra kesesi kanseri durumlarında da tavsiye edilen bir tedavidir.
Kapalı kolesistektomi, kapalı ameliyat, ya da tıbbi adı ile “laparoskopik kolesistektomi” 1990 larda ortaya atılan bir yöntemdir. Bunda da işlem safra kesesinin çıkarılmasıdır. Ancak, karın duvarında genişçe bir kesi yapmaya gerek yoktur.
Laparoskopi ameliyatı kimlere yapılır?
Laparoskopi sıklıkla karın ağrısı gibi bir şikâyetin başka tanısal testler ve yöntemlerle teşhis edilemediği durumlarda kullanılır. Tanısal amaçla kullanım dışında, cerrahi tedavi gereksinimi olan kanser hastaları ya da safra kesesi taşı gibi karın içi organlarla ilişkili hastalıklarda da tedavi için kullanılır.