AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Laparoskopi nedir ne icin yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Laparoskopi nedir ne için yapılır?​

Laparoskopi, sıklıkla üreme organlarının ve karın içinin endoskop yardımıyla görüntülenmesini sağlayan ve açık ameliyat yapmaksızın jinekolojik pek çok hastalığın tanı ve tedavisini sağlayan bir metoddur. Bu amaçla genellikle göbek deliğinden 4-12 mm çapındaki endoskopla karın içerisine girilir.

Açık ve kapalı ameliyat farkı nedir?​

Açık ve kapalı ameliyatların estetik açıdan önemli bir farkı yoktur. Açık ameliyat 4 cm.lik tek bir keşiden yapılırken kapalı ameliyat 1+0,5+0,5= 2 cm.lik toplam kesi uzunluğuyla tamamlanmaktadır. Açık ameliyatta kesi izi bikini hizasının altında kalmaktadır. Kapalı ameliyat izleri daha görünen yerleşimlerde kalır.

Laparoskopi riskli mi?​

Laparoskopi riskli mi?
Buna imkan sağlayan tekniklerden biri olan laparoskopi; küçük kesiler ile daha az komplikasyon riski ve daha hızlı iyileşme süresi avantajlarıyla birçok karın operasyonunda tercih edilebilir. Tedavinin yanı sıra tanı amaçlı olarak da kullanılabilen laparoskopi, halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinir.

Laparoskopi ameliyatı adetin kaçıncı günü yapılır?​

Laparoskopi ameliyatı adetin kaçıncı günü yapılır?
Laparoskopi adet periyodun dışında herhangi bir günde yapılabilmekle beraber, gebelik olmadığının garantilenmesi için adet bitimi dönemde yapılması tercih edilir. Laparoskopi hastane koşullarında genel anestezi altında uygulandığından işlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez.

Açık ameliyat ne demek?​

Açık ameliyat olarak bilinen vücutta kesi açılarak yapılan cerrahi müdahaleler birçok hastalığı tedavi etmede başvurulan geleneksel yöntemdir.

Kapalı ameliyat ne demek?​

Halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopik cerrahi, hastanın daha çabuk iyileşmesini ve açık ameliyatlara göre çok daha az ağrı hissetmesini sağlayan cerrahi bir yöntemdir.

Laparoskopi kimlere yapılmaz?​

Laparoskopi kimlere yapılmaz?
Laparaskopik cerrahi ile rahmi alınacak hastanın rahminin normalden büyük olması, Rahimde mevcut olan miyomu alınacak hastanın miyom yerleşiminin uygun olmaması durumu ya da boyutunun aşırı büyük olması, Sayılan bu durumlar da teknik olarak da laparaskopik cerrahi yapılamamaktadır.

Laparoskopi ameliyatı sonrası nelere dikkat etmek gerekir?​

Laparoskopi ameliyatı sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
İlk 12 saat sıvı gıdalar alınmalıdır (Su, meyve suları, ayran vb.). Bulantı kusma olmaz ise katı gıdalara geçilir. Bulantı kusma olması veya karında şişlik olması durumunda doktorunuza haber vermelisiniz. Ameliyattan 48 saat sonra banyo yapılabilir.

Laparoskopi ameliyatı kaç saat sürer?​

Teşhis amacıyla yapılan laparoskopik operasyonlar çoğunlukla yarım saat sürmektedir. Ancak öncesinde hastaya anestezi verileceğinden bu süre 45-50 dakikaya çıkabilir. Tedavi amaçlı laparoskopik operasyonlar ise yapılacak olan müdahalenin türü ve niteliğine göre 1 ila 3 saat sürebilir.

Laparoskopi ameliyatı sonrası kaç gün rapor verilir?​

Laparoskopi veya robotik cerrahide kullanılan kesiler küçük olduğundan, hastanın duyduğu ağrı hissi de belirgin olarak azalıyor. Hastalar genellikle ameliyattan 1-2 gün sonra taburcu oluyorlar; yaklaşık 7 gün içinde ev işlerine dönebiliyorlar.

Laparoskopi sonrası adet gecikmesi olur mu?​

Laparoskopi sonrası adet gecikmesi olur mu?
Bu ameliyattan sonra 1-2 ay kadar adet gecikmesine neden olabilir.

En kolay ameliyat nedir?​

En kolay ameliyat nedir?
 
En kolay ameliyat terimi genellikle minimal invaziv cerrahi tekniklerle yapılan ameliyatları ifade eder. Bu tür ameliyatlar genellikle küçük kesilerle veya endoskopik yöntemlerle gerçekleştirilir ve hastanın iyileşme süreci daha hızlı olabilir. Örneğin, laparoskopi gibi minimal invaziv yöntemler, açık cerrahiye göre genellikle daha az ağrı, daha az kan kaybı, daha kısa hastanede kalış süresi ve daha hızlı iyileşme süreci gibi avantajlar sunabilir. Ancak, hangi ameliyatın en kolay olduğu bireyden bireye değişebilir ve uzman doktorunuzun tavsiyesi en önemli faktördür.
 
Geri
Üst