AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Laparoskopi ameliyati sonrasi iz kalir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Laparoskopi ameliyatı sonrası iz kalır mı?​

Laparoskopik cerrahi yaklaşık 5’er milimekrelik küçük küçük kesilerden yapılmaktadır. Bütün bu kesilere bakıldığı zaman, bu kesilerin iyileşme çok kolaydır ve bu kesiler birbirinden ayrı kesiler olduğu için bir sezaryen kesisi gibi veya bir karın üzerine yapılan bir başka kesi gibi iz bırakmaz.

Laparoskopinin zararları nelerdir?​

Laparoskopinin zararları nelerdir?
Laparoskopi riskleri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- Açık ameliyata oranla çok daha düşük bir ihtimal olsa da kanama ve damar yaralanmaları ile enfeksiyona maruz kalma durumları söz konusu olabilmektedir.
- Organ yaralanmaları söz konusu olabilmektedir.
- Ameliyat sonrasında kesi yerinin enfeksiyona maruz kalması

Laparoskopi ameliyatı ne kadar sürer?​

Laparoskopi ameliyatı ne kadar sürer?
Teşhis amacıyla yapılan laparoskopik operasyonlar çoğunlukla yarım saat sürmektedir. Ancak öncesinde hastaya anestezi verileceğinden bu süre 45-50 dakikaya çıkabilir. Tedavi amaçlı laparoskopik operasyonlar ise yapılacak olan müdahalenin türü ve niteliğine göre 1 ila 3 saat sürebilir.

Ilk kez mide ameliyatını kim yapmıştır?​

İnsanda ilk mide rezeksiyonunu (diatal gastrektomi) , pilordaki bir tümör nedeniyle Jules-Émile Péan (1830-1898 Fransız Cerrah) 1879 yılında gerçekleştirdi.

Kapalı ameliyat izi nasıl geçer?​

Kapalı ameliyat izi nasıl geçer?
Dikiş izleri, genellikle yapılan estetik ameliyatlar ile düzeltilebilir. Çok derin ve çok ağır olmayan yara izlerinde cilt soyma işlemi yapılarak cildin görünümündeki bozukluk giderilir ve cildin yenilenmesi sağlanır. Doktor kontrolü dışında bölgeye kremler, yağlar vb. sürülmemelidir.

Laparoskopi ameliyatı sonrası nelere dikkat etmek gerekir?​

Laparoskopi ameliyatı sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
İlk 12 saat sıvı gıdalar alınmalıdır (Su, meyve suları, ayran vb.). Bulantı kusma olmaz ise katı gıdalara geçilir. Bulantı kusma olması veya karında şişlik olması durumunda doktorunuza haber vermelisiniz. Ameliyattan 48 saat sonra banyo yapılabilir.

Kapalı ameliyat tehlikeli mi?​

Kapalı Nefrektomi ameliyatlarının riskleri arasında; kanama sebebiyle tekrar ameliyat olmak, dalak ya da bağırsaklarda yaralanma, büyük damarlarda pıhtılaşma, pulmoner emboli (akciğer embolisi) ve az da olsa ölüm riski bulunuyor.

Laparoskopi kimlere yapılmaz?​

Laparoskopi kimlere yapılmaz?
Laparaskopik cerrahi ile rahmi alınacak hastanın rahminin normalden büyük olması, Rahimde mevcut olan miyomu alınacak hastanın miyom yerleşiminin uygun olmaması durumu ya da boyutunun aşırı büyük olması, Sayılan bu durumlar da teknik olarak da laparaskopik cerrahi yapılamamaktadır.

Laparoskopi riskli mi?​

Laparoskopi riskli mi?
Buna imkan sağlayan tekniklerden biri olan laparoskopi; küçük kesiler ile daha az komplikasyon riski ve daha hızlı iyileşme süresi avantajlarıyla birçok karın operasyonunda tercih edilebilir. Tedavinin yanı sıra tanı amaçlı olarak da kullanılabilen laparoskopi, halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinir.

Laparoskopi acıtır mı?​

karın açılmadığı için iltihaplanma riski azdır. karın açılmadığı için ameliyat sonrası ağrı çok azdır.

Osmanlının ilk cerrahi kimdir?​

Osmanlının ilk cerrahi kimdir?
İslâm Dünyasında cerrahi konusunda, her ne kadar başka bazı hekimlerde de az da olsa bilgilere rastlamak mümkünse de, bu alanda isim yapmış olan kişi Ebu’l-Kasım ez- Zehravî’dir.

Ameliyat ilk ne zaman yapıldı?​

Ameliyat ilk ne zaman yapıldı?
Levent Sevik, “Göbeklitepe’de […] Bursa UNESCO Derneği’nin düzenlediği söyleşide konuşan Uzman Antropolog ve Tarihçi Dr. Levent Sevik, Göbeklitepe’de bulunan bir kafatası parçasında 14 bin yıl önce dünyanın ilk ameliyatının yapıldığının keşfedildiğini söyledi.

Dikiş izi kalmaması için ne yapmalı?​

Dikiş izi kalmaması için E Vitamini veya Kakao Yağı: E vitamini yağı, yara izlerini tedavi etmek için etkili bir yöntemdir. Bu, doğal, ucuz ve yara izlerine olumlu etkisi olan bileşenler içerir. Çocuğunuzun yara izine günde bir veya iki kez uygulayabilirsiniz.

Laparoskopi Dikişler ne zaman alınır?​

Laparoskopi Dikişler ne zaman alınır?
Kesi izleri hastadan hastaya farklılık gösterse de 1-2 ay içerisinde ferkedilmeyecek duruma gelir. Kesi yerlerindeki steril bandajlar 48 saat sonra çıkarılabilir.
 
Laparoskopi ameliyatı sonrası iz kalır mı sorusuna verilen cevap doğrudur. Laparoskopik cerrahi, küçük kesilerden yapıldığı için iz bırakma olasılığı oldukça düşüktür. Bu kesilerin birbirinden ayrı olması, diğer ameliyat izlerine kıyasla daha estetik bir sonuç elde edilmesini sağlar.

Ayrıca, laparoskopinin bazı riskleri olduğunu belirtmişsiniz. Bunlar arasında kanama, damar yaralanmaları, enfeksiyon riski ve organ yaralanmaları bulunmaktadır. Ancak, laparoskopik cerrahinin geleneksel açık cerrahiye göre daha az komplikasyon riski taşıdığı genel olarak kabul edilmektedir.

Laparoskopi ameliyatının süresi ise ameliyatın türüne ve ameliyat yapılacak bölgeye göre değişmektedir. Teşhis amaçlı laparoskopik operasyonlar genellikle yarım saat ile bir saati, tedavi amaçlı operasyonlar ise 1 ila 3 saat arasında sürebilir.

Laparoskopi sonrası iyileşme sürecinde dikiş izlerini minimize etmek için doktorunuzun önerilerini takip etmek önemli olacaktır. Estetik ameliyatlar veya cilt soyma işlemleri bazı durumlarda izlerin görünümünü azaltabilir.

Laparoskopi ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken noktalar arasında sıvı gıdalarla başlamak, bulantı veya karın şişliği gibi belirtilerin doktora bildirilmesi, 48 saat sonrasında banyo yapılabilmesi gibi önlemler bulunmaktadır.

Laparoskopi genellikle güvenli bir cerrahi yöntem olmasına rağmen her cerrahi müdahalede olduğu gibi belirli riskleri de beraberinde getirebilir. Ameliyatın başarılı olabilmesi için deneyimli bir cerrah tarafından gerçekleştirilmesi ve hastanın ameliyat öncesinde ve sonrasında doktorun önerilerine tam olarak uyması önem taşır.
 
Geri
Üst