AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Lanetli ne anlama geliyor?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.958
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Lanetli ne anlama geliyor?​

Lanet (Arapça: لعنة), Tanrının sevgi ve ilgisinden yoksun olma, beddua. Lanetleme Tanrı tarafından olursa “dünyada iyilik ve hidayetten, âhirette lutuf ve merhametten mahrum bırakma”, insan tarafından olursa “küfür, sövme, hakaret, beddua” anlamına gelir.

Lanet olsun mu lanet olsun mu?​

Nalet nasıl yazılır sorusunun TDK’ya göre cevabı: “lanet” şeklindedir. Halk arasında ‘lanet’ kelimesi sıklıkla ‘Nalet’ oalrak telaffuz ediliyor. TDK’ya göre nalet kelimesinin doğru yazılışı lanet şeklindedir.
Nalet insan ne demek?​
aziz halkımız; aksi, huysuz, nobran, kişiliksiz, ahlaksız, insanlara da nalet der. belli standartlara sahip insanların ulaştığı bir mertebe.

Peygamber Efendimiz kimlere lanet etmiştir?​

Peygamber Efendimiz kimlere lanet etmiştir?
“Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) ribayı yiyeni, yedireni, riba akdini yazanı, sadakaya (zekata) mani olanı, dövme yapanı, dövme yaptıranı -hastalık sebebiyle olan hariç- hulle yapanı, hulle yaptıranı lanetledi.” (Nesâî, Zinet 25, (8, 147).

Nalet lanet ne demek?​

Nalet lanet ne demek?
‘lanet’ diye bir sey vardir, ‘nalet’ diye bir sey yoktur. nalet; at nalı gibi şeylerin etidir. aslında et sayılamaz… nal çivisinde veya çerçevesinde kalan deri parçacığıdır.. lanet tek başına kullanılır, nalet ise -olsun- ile birlikte..

Lanet olsun demek caiz mi?​

Peygamber, insanlara sövmeyi de, lanetlemeye karşı çıkan sözleri içinde yasaklamıştır. Bu demektir ki insanlara sövmek de bir tür lanetlemedir. Kuran, sövmenin, sadece zulme uğrayanlar için mazur görüleceğini bildirir (Nisa, 148). Yani zalime sövmek ve lanet etmek günah değildir.

Lanetli insanlar kimlerdir?​

Allah’ın Lanetlediği Kimseler
- Lanet Kelimesinin Terim Anlamı: Allah’ın hayrından, rahmetinden, af ve mağfiretinden mahrum olmak; Allah’ın buğzuna uğramak.
- Kâfirler:
- 2.Münafıklar:
- 3.Müşrikler:
- 4.İman Ettikten Sonra İrtidat Edenler:
- 5.Allah’ın Ayetlerini Gizleyenler:
- 6.Allah Üzerine Yalan Uyduranlar:
 
Lanet kelimesi genellikle Tanrı veya insanlar tarafından yapılan kötü dilekleri, bedduaları veya olumsuz etkileri ifade etmek için kullanılır. Tanrı tarafından yapılan lanetlemeler genellikle dünyadaki iyilik ve hidayetten, âhirette lutuf ve merhametten mahrum bırakmayı ifade ederken, insanlar arasında yapılan lanetlemeler genellikle küfür, sövme, hakaret, beddua gibi negatif davranışları ifade eder.

Nalet kelimesi ise TDK'ya göre "lanet" şeklinde yazılmalıdır. Halk arasında sıklıkla "nalet" olarak telaffuz edilse de doğru yazılışı "lanet"tir.

"Peygamber Efendimiz kimlere lanet etmiştir?" sorusuna verilen cevapta, Peygamber Efendimizin riba yiyenleri, yedirenleri, riba akdini yazanları, zekata mani olanları, dövme yapanları, hulle yapanları lanetlediği belirtilmektedir.

"Nalet insan ne demek?" başlığı altında ise halk arasında aksi, huysuz, nobran, kişiliksiz, ahlaksız olarak nitelendirilen insanlar için "nalet" teriminin kullanıldığı belirtiliyor.

"Lanetli insanlar kimlerdir?" başlığı altında ise Allah'ın lanetlediği kimseler sıralanmıştır. Kâfirler, münafıklar, müşrikler, iman ettikten sonra irtidat edenler, Allah'ın ayetlerini gizleyenler, Allah üzerine yalan uyduranlar gibi kişiler Allah'ın lanetine uğrayan kimseler arasında yer almaktadır. Bu kişiler genellikle Allah’ın hayrından, rahmetinden, af ve mağfiretinden mahrum olurlar ve Allah'ın buğzuna uğrarlar.
 
Geri
Üst